Duben
ohodnotit

Racek má zpoždění

Žánr:
Rok:
1950
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
22.12.1950
Popis / Obsah / Info k filmu Racek má zpoždění
POZOR SPOILER!!

Pan Racek pěstuje holuby a má všude zpoždění. Později se narodil a vlastně se opozdil i na svatbu se svou snoubenkou Růženkou, protože čekal na své holuby. Veškeré dění kolem sebe odmítá a tedy hlavně práci a brigádu na šachtě. Také kryje ulejváka Kutílka. Když na Racka opět praskne, že se zabývá holubařením, rozhodne se naoko pro změnu. Aby měla Růženka radost. Ovšem také potřebuje vypůjčit holuba od Karáska. Jenže ten je k nedosažení a Racek se rozhodne zajít přímo k němu. Ovšem ten dělá na šachtě a je nutno jej tam najít. Dotaz u nemluvícího strojníka a i jinde nepřinese moc užitku, ale nakonec jej Racek nalezne. Nedopatřením s ním sfárá a odpracuje celou směnu. Tak také pozná mladíka, přezdívaného kudrnáč a lehce se spolu poškorpí. Racka dřina na šachtě pochopitelně upoutala na lože. Ale jakmile se doví, že jsou havíři u nich a kudrnáč také, okamžitě spěchá do pekárny. Zde se zřekne Kutílka a s kudrnáčem si to oba rozdají v rychlosti pletení pečiva. Nu, vítěz může být jen jeden. Kdo to asi bude?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Racek má zpoždění
Veselá agitka propaguje nábor pracovníků z oblasti lehkého průmyslu a služeb do hornictví. Mezi brigádníky nejrůznějších profesí je i pekař a vášnivý chovatel holubů Jan Racek, který sám přijde na to, že být horníkem má něco do sebe.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


V našem filmu bylo již několik pokusů vytvořit původní veselohru ze současné doby, která by měla vážný ideový základ a řešila některý ožehavý problém našeho dnešního života. To znamená,, že dnes nestačí, aby se divák veselohře zasmál, nýbrž musí si odtud odnést také něco kladného pro sebe, protože veselohra má míti stejnou kulturní a uměleckou hodnotu jako kterýkoliv jiný filmový žánr. Tím nemyslíme, že by dnešní veselohra neměla přinášet divákům smích a oddych po práci. Ten smích však musí být zdravý a optimistický a veselý film musí zanechat v divákovi nějaké stopy.
Vyhovět těmto požadavkům není zdaleka tak lehké, jak by se snad zdálo. Naše veselohry znamenají sice velkou většinou proti starému typu českých filmových veseloher nemalý pokrok, ale nejen že se nedovedly docela oprostit od přežitého stylu; nemají ještě takový obsah, jaký bychom potřebovali. Jsou v nich náběhy k novému typu veselohry, byly tu některé pokusy poměrně velmi zdařilé ("Vzbouření na vsi"), nemůžeme však ještě říci, že by čeští filmoví pracovníci problém veselohry vyřešili. Nelze to také očekávat v tak krátké době. Zatím jeme rádi, že až na malé výjimky česká filmová veselohra sleduje správnou cestu a snaží se poctivě o to, aby se vyrovnala úrovní ostatních našich filmových žánrů.
Film "Racek má zpoždění" si vybral za námět otázky dobrovolného brigádnictví v době vzniku námětu a scénáře byla tato věc jistě aktuálnější, než je nyní. Dnes nás zajímá spíše otázka přeměny hrdiny filmu, který má typicky maloměšťácký způsob myšlení. Nebudeme opakovati děj filmu, o němž jsme již psali a který je znám z pražského divadelního provedení. Pan Racek je dobrý pracovník, ale má příliš úzký obzor, nechápe význam toho, co se dnes v republice a v celém světě kolem něho děje. Na konci filmu pochopí aspoň jednu věc, že totiž práce nás všech spolu souvisí, a že musíme vypomoci na tom úseku - v tomto případě v hornictví - který je nejdůležitější. Otázka je, jak dalece je jeho přerod přesvědčivý. Jistě se jej podařilo vyjádřit autorům nenásilně, i když k tomu použili některých čistě "veseloherních" prostředků, jako holubářské vášně Rackovy a té okolnosti, že mezi horníky najde také náruživého holubáře.
Přáli bychom si ovšem, aby naše veselohra pomalu opustila námět přerodu maloměšťáka (Pan Novák, Trampoty oficiála Tříšky) a stavěla do popředí nové lidi naší současnosti, kteří jsou schopni dalšího vývoje. Měla by se také oprostit od těch holubů, králíků a j., kteří slouží většinou jenom rozvinutí situační komiky. To znamená ovšem celkovou přeměnu její struktury obsahové a ideové, k niž můžeme dojít jen postupně.
Film, o kterém píšeme, ukázal jednu potěšitelnou věc: režisér Josef Mach má skutečný talent pro veselohry, dovede dát spád, živost a zajímavost i "řidšímu" literárnímu podkladu, jako je tomu v tomto případě. Dovede si také vybírat vhodné herce (Rašilov, Řepa ) a vkusným způsobem uplatni komické zápletky. Potřebuje ovšem dobré scénáře a dokud se naši spisovatelé nezačnou vážně obírat humoristickými thematy, jako to učinil V. Řezáč ve "Vzbouření na vsi", nebude se moci jeho režijní talent plně uplatnit. "Racek má zpoždění" znamená dobrý průměr české veselohry, která si, nepochybné získá obecenstvo a přitom mu také něco dá.
Nejtěžší herecký úkol spočívá na Vl. Řepovi, jenž prokázal opět svou hereckou zkušenost a dovedl udržet tempo až do konce filmu. Vedle něho je nápadnou figurkou Deylův Kutilek. Hercův výkon si zaslouží oceněni, ale jinak postava Kutílkova přes nepochybný komický účinek není zvlášť šťastná. Na nenapravitelné ulejváky je třeba se dívat dnes už přísněji. Vedle Vl. Řepy se dobře uplatňuji Lída Vostrčilová se svým sklonem ke grotesknímu humoru a A. Šůra, jako typ mladého nadšeného hocha. Zdařilý je také výkon R. Vrchoty v dosti nesnadné úloze "kudrnáče" Holuba. Pěkný typ je Zrotalův horník Karásek.
V celém filmu pozorujeme, že pracovní kolektiv umělecký i technický se snažil , svědomitě o nejlepší výsledek. Poctivá práce . režiséra, herců, kameramana, architekta, skladatele a ostatních přinesla také film, který sice není velým dílem, ale svůj úkol u diváků čestně splní.

Autor/Zdroj: /dobová recenze


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

12 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

12:05 - 13:00

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

22 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

12 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani