Querelle (1982)

Querelle
73.1 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: NSR / Francie
    Délka: 108 min.
Film se odehrává za druhé světové války v Brestu, velkém přístavním městě ve francouzské Bretani. Námořník Querelle (Brad Davis) navštíví nevěstinec, aby tu prodal pašované drogy. Společníka, který mu přitom pomáhal, následně zavraždí. Nikdo z jeho okolí neví a ani netuší, že by byl mladík nečeho takového schopen, protože každý, kdo se s Querellem setká (návštěvníci bordelu, šéfová nevěstince, majitel, policisté, Querellův bratr i poručík Seblon), propadne jeho kouzlu. Querelle se stýká se všemi. Jeho přítel i milenec, přístavní dělník Gil, rovněž vrah, ho nakonec prozradí policii. Když Querelle prchá z přístavu, zanechává po sobě mnoho zlomených srdcí.

Rainer Werner Fassbinder natočil film jako experiment, který jen částečně vychází z literární předlohy Jeana Geneta. Film je zčásti postaven na úvahách, dialozích a gestech. Studiová inscenace a křiklavé barvy vytvářejí uměleckou atmosféru. Je to film o sexu a násilí a zároveň studie lidských citů a tužeb.  Autor: curil

režie:
Rainer Werner Fassbinder
 
 
hraje:
Brad Davis (Querelle), Franco Nero (Seblon), Jeanne Moreau (Lysiana), Günther Kaufmann (Nono), Laurent Malet (Roger), Hanno Pöschl (Robert / Gil), Burkhard Driest (Mario), Dieter Schidor (Vic Rivette), Karl Scheydt (námořník), Michael McLernon (námořník), Gilles Gavois (námořník), Roger Fritz (Marcellin), Werner Asam (role neurčena), Axel Bauer (role neurčena), Vitus Zeplichal (role neurčena), Karl Heinz von Hassel (dělník)
 
 
námět:
Jean Genet (povídka Querelle de Brest)
 
 
scénář:
Rainer Werner Fassbinder, Burkhard Driest
 
 
kamera:
Xaver Schwarzenberger, Josef Vavra
 
 
hudba:
Peer Raben
 
 
kostýmy:
Barbara Baum
 
 
střih:
Juliane Lorenz, Rainer Werner Fassbinder (pod pseudonymem Franz Walsch)
 
 
zvuk:
Vladimír Vizner, Hartmut Eichgrün
 
 
produkce:
Dieter Schidor
 
 
výtvarník:
Walter E. Richarz
 
 
zpěv:
Jeanne Moreau (píseň Each Man Kills the Thing He Loves)
 
 
výprava:
Rolf Zehetbauer
 
 
vedoucí výroby:
Michael McLernon
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.