Duben
ohodnotit

Pyramida hrůzy

Young Sherlock Holmes

Další název:
Mladý Sherlock Holmes; Das Geheimnis des verborgenen Tempels
Rok:
1985
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1989
„Tajemství smrti ukryté ve staroegyptské svatyni“

Komentáře k filmu Pyramida hrůzy

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
mikee007
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.12.2017
Když má v něčem prsty Chris Columbus
málokdy se z toho stane   průměrná záležitost. U   tohoto snímku si střihl   funkci scénáristy a opět z   toho byl hit.
Pyramida   Hrůzy, jak byl už za   minulého režimu   přejmenován americký film   "Mladý Sherlock   Holmes", a který   soudruzi milostivě povolili   vsadit do kin je jakýmsi   bratříčkem slavných filmů   o Indiana Jonesovi. A to   tajemnou atmosférou,   skvělým hlavním hrdinou i   neutuchající akcí. Ve filmu   nenajdete hluchá místa a   téměř neustále jste   napnutí jako struna. Čert   vem, že triky, které kdysi   byly přelomové už dnes   překonají i triky v   průměrných snímcích.
Pyramida hrůzy je   zatraceně dobře a chytře   napsaný film, který   nestárne.
Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.3.2020
Halucinace zabíjí
Anglický konzervativismus   zasazen do zasněženého   prosincového Londýna se   vší noblesou. V takové   době bych chtěl žít.   Detektivní talent mladého   studenta Sherlocka Holmese   naráží na zkostnatělost   školního vedení i mítstní   policie, které neumí   rozlišit intriky od   skutečnosti. Přestože je   neprávem vyloučen ze školy,   jde spolu s kamarádem a   přítelkyni Elisabeth po   stopě tajemných a   nebezpečných spiklenců.   Přesvědčivé dialogy,   správný výběr herců,   ponurá atmosféra Londýna a   dobové kostýmy přispívají   k dramatičnosti děje. Nemám   co vytknout.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2018
Sir Arthur Conan Doyle nikdy   nic nenapsal o   nejslavnějším detektivovi   všech dob Sherlocku Holmesovi   z jeho mladých let a tak   berme tento snímek jako poctu   k němu a jeho nestárnoucímu   a filmaře stále   přitahovanému dílu. Snímek   z poloviny 80. let je typický   svou rozvahou, zábavností a   smyslem pro dobrodružství.   Tak, jak je dějství pojato,   bylo ve své době diváky   vyhledáváno, takže si na   tom dali tvůrci záležet a   vytvořili dílo, které má   ve své podstatě i dnes co   říci. Technické vizuální   triky jsou vyrobeny tak   zásadově, že ani dnes   nevypadají nijak omšele.   Scénář byl napsán   precizně a kromě   dobrodružné atmosféry má v   sobě i množství napětí a   téměř hororu a to vše   přívětivě a vkusně   odlehčeno příjemným a   trefným humorem. Film takřka   pro celou rodinu (kromě   malých dětí samozřejmě),   který ani po tolika letech od   svého vzniku nezklame. Na   producentském křesle seděl   Steven Spielberg a je vidět,   že moc dobře věděl do   čeho jde. Svým způsobem se   jedná o dost podceňované   dílo, snad proto, že s A. C.   Doylem to nemá nic   společného, ale je to   ohromná škoda. Kdyby o   snímku A. C. Doyle věděl,   určitě by byl pyšný.   Filmový dobrodružný   zážitek stále přináší a   všem fanouškům Sherlocka   Holmese dokáže udělat jenom   radost.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.3.2010
Když jsem tento film viděl   poprvé,tak jsem byl přímo   nadšen.Teď jsem byl rád,že   si ho můžu po dlouhé době   připomenout a bát se u něj   jako porpvé :-).
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.5.2008
"Rametep, Rametep!"
Ti, kdo film znají, vědí,   co nadpisem svého   příspěvku myslím. Jde o   slova opakovaná při zřejmě   nejhrůznějším okamžiku   filmu - z mladé dívky je   "vyrobena" mumie   zalitím zaživa vařící se   mumifikovací směsí. Když   jsem asi ve 13ti viděla film   poprvé, naprosto mě dostal.   Nezajímalo mě, že se jedná   o fiktivní začátky   Sherlocka Holmese a dr.   Watsona, jak asi mohlo vypadat   jejich první setkání, ale   ony scény v pyramidě a   rituály ve stylu starého   Egypta. Tak jo, přiznávám,   že jsem se i trochu v kině   bála. Později v televizi to   již nebylo tak strašné, ale   i tak tento film hodnotím   dost vysoko, protože se   skutečně povedl. Podle   originálního názvu Mladý   Sherlock Holmes bychom   usuzovali, že půjde o   klasickou detektivku, ale je   to víc - je to dobrodružně   - detektivní film s   hororovými prvky a ničeho   zde není ani málo, ani   příliš.
cynik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.5.2008
Málokdy se vydaří film,   který popisuje mladá léta   nějaké známé postavy, ale   Pyramida hrůzy je právě   tento výjimečný případ.  
Tenhle film se mi   líbíl už jako dítěti,   když jsem ho viděl za   komunistů v kině, teď jsem   ho viděl znovu a bavil mě   pořád stejně. Scény z   pyramidy trochu připomínají   scény ze Spielbergova Indiany   Jonese a není divu, vždyť   Spielberg tento vydařený   snímek produkoval.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.3.2011
Vždy mě dostane historické   údobí devatenáctého   století, kdy začíná   moderní věk, století páry.   Navíc prostředí Londýna v   roce 1870, svět starobylých   uliček a záhadné koleje,   kde všude ožívají   předměty, sošky, vše   vlivem tajemné sekty   stoupenců egyptského boda   Osirise, která své   protivníky odstraňuje   roztokem, který vyvolává   děsivé halucinace. Zaujme i   první pokus o počítačovou   animaci v celovečerním filmu   tehdy neznámého Johna   Lassetera, kdy skleněný   rytíř vystoupí z   kostelního okna.
Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.4.2020
Krásný návrat o čtyřicet   let dozadu, kino v Třinci,   natřískáno. Při mé   soukromé anketě dost lidí   řeklo, že by   na Sherloka asi nešlo.   Totiž, kdyby naši   překladatelé název jen   přeložili správně jako   „Mladý Sherlock Holmes“,   tak by film názvem prostě   nezaujal, kdežto „Pyramida   hrůzy“ byl tahák. Takže   snad alespoň jednou za milion   let udělali ti naši   překladatelé názvů krok   správným směrem.  
K mému hodnocení   samozřejmě přičítám   dvacítku, za to, jak mne to   tehdy bralo, že jsem na to   šel vícekrát. Dnes už   vidím slabší efekty a dost   kecání. Ale přesto dávám   osmdesát. Nevím proč, ale   postava Watsona mně štvala,   tedy ne ona ale její   představitel.  
 
 
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.3.2010
Hezký film pro víkendové   odpoledne při šálku čaje   o páté. I když jsem ho už   kdysi určitě viděla, děj   se mi vůbec nevybavil a   jediné, nač jsem si   vzpomněla byl ten zakuklenec   s foukačkou. Takže jsem   koukala se stejným zaujetím   jako synové, kteří to   opravdu viděli poprvé.
Jarda.ftr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.3.2011
Správný film pro mládež
Výborný film se stále   napnutým dějem, nutící   přemýšlet. Správné   dobrodružství,nechybí ani   jemně nastíněné city,   žádné laciné nesmysly.
Tak takhle by měl vypadat   film pro mládež a né jak ty   současné......raději to   vytečkuji.
Warden
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.12.2007
příjemný film o prvním   dobrodružství Sh.Holmese a   Dr.Watsona.Fajn vzpomínka na   dětství,kdy jsem na tom byl   tak 3x v kině
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.2.2012
Byl jsem na tom asi ve 12ti   letech v kině a byl jsem z   toho úplně vedle:-)) Po   letech už to tak nefungovalo,   ale rozhodně má to napětí,   lehounce strašidelnou   atmosféru a celkově se mi   líbila kamera ,herci,   barevnost filmu. Zkrátka   napínavá   "pohádka" pro   dospělé i ty menší.   Malinko zestárnulo, ale   dobré.
Rendys
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.10.2007
film za nic nestojí a žije   jen ze slavného jména. A ani   tento film mě moc   nepřesvědčil o opaku.Rok   vzniku mě celkem překvapil   (1985), protože ze začátku   mi to připadalo hodně   inspirované Harrym Potterem,   ale možná je to naopak...
haukaropora
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2009
Působivý napínavý   ,,dětský" film se   zajímavými filmovými triky   a holmsovskou logikou. V   některých případech   připomínající film   Vetřelec, napodobující   Indiana Jonese a   předvídající Harryho   Pottera (mladý John Watson   jako by mu z oka vypadl). O   myšlenkově hlubší dílo,   vystihující život   nejlepšího detektiva všech   dob,se však nejedná.
SvoKar
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.3.2011
V něčem dětský, v jiném i   "dospělácký", ne   zrovna výpravný, ale celkem   slušný dobrodružný film.   Chvíli trvá, než se děj   rozjede, mohl by mít trochu   větší spád, překvapivě   nekončí nijak šťastně -   tím spíš uvízne v paměti.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.8.2017
Mládežnický akčňák, ze   kterého jsme byli před lety   v kině hotoví. Sherlock   Holmes, pár slušných   efektů alá Indiana Jones, za   mě vedly dortíčky, tajemno   a spousty úmrtí. Dneska už   spíš nostalgie, jenom jsem   si tak říkala, že vlastně   ten Chris Columbus už před   lety věděl jak Harry Potter   bude vypadat. I když tady   zatím bez jizvy:-)
Snura
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.7.2007
Z úcty k dílu Sira Arthura   Conana Doyla se tvůrci   pustili do tohoto snímku a   natočili, jak asi vypadaly   teenagerské začátky   světoznámého detektiva i   jeho přítele Watsona.   Podařilo se jim vcelku   vkusné a příjemné dílko,   které nepostrádalo napětí,   dobrodružství a samozřejmě   i bystrý logický úsudek,   tak typický pro Sherlocka   Holmese.
Ivett
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.12.2007
Fajn odpočinkový film.   Dobrodružství Sherlocka   Holmese a jeho parťáka   Watsona se mi vždycky   líbily. Ať už ve filmové   nebo knižní pdobě. Na   druhou stranu by si možná   tohle literární dílo   zasloužilo trochu lepší   film...ale i tak to celkem   ujde.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27550minih27550Šestý smysl (1999) 
The Sixth Sense n
minih40120minih40120Synové a dcery Jakuba Skláře (1985) [TV seriál] 
Synové a dcery Jakuba Skláře n
minih53093minih53093Holka Ferrari Dino (2009) [DVD] 
n
minih21812minih21812Útěk robotů (1984) 
Runaway n
minih18668minih18668Sestra v akci (1992) 
Sister Act n
minih52336minih52336Princezna z Malabaru (2004) 
Malabar Princess n
minih137834minih137834Odstíny lásky (2013) [TV film] 
Pass gut auf ihn auf! n
minih4330minih4330Blokáda - II (1978) 
Blokada - (Leningradskij metronom, Operacija "Iskra") n
minih3073minih3073Angelika a sultán (1968) 
Angélique et le sultan n
minih82370minih82370Proroctví zkázy (2011) [TV film] 
Doomsday Prophecy n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

18:55 - 19:00

4 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

18:10 - 19:00

49 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

4 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697835
Fotografií: 763966
Plakátů: 376537
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor. BBT si to ve filmu   neskutečně dává a myslím,   že díky více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10