Duben
ohodnotit

Pulp Fiction - Historky z podsvětí

Pulp Fiction

Další název:
Pulp Fiction - historky z podsvetia
Žánr:
Rok:
1994
Délka:
153 minut
Premiéra v ČR:
13.10.1994
„Zdařilá parodie na laciné rodokapsové krváky z pera mistra žánru Quentina Tarantina.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pulp Fiction - Historky z podsvětí
Kouzlo tohoto filmu spočívá především v drsných dialozích,vtipu,v nečekaných situacích,ve spojení detailních záběrů se skvělou hudbou a v promyšleném výběru představitelů rolí,ze kterých vytěží maximum,ať jde o tváře neznámé nebo „profláklé“.
Počáteční epizoda vás možná příliš neosloví,ale od chvíle,kdy začne slovní přestřelka Vincenta a Julese jste už nenávratně vtaženi do víru následujících tří dnů v životech gangsterů,stárnoucího boxera,drogového dealera,dvojky úchyláků a páru amatérů,kterého nenapadne nic lepšího,než „udělat restauraci“.Epizody nejdou chronologicky za sebou,navzájem se prolínají,tak,jako životy hrdinů a nastává tak pestrý kaleidoskop,který vás nutí přemýšlet a ještě se začnete královsky bavit.Nezávazné klábosení,řešení problémů i vypjaté situace jsou stavěny na maličkostech běžného života a proloženy osobitým humorem.Velká pozornost je věnována hudbě,která podtrhuje dění na plátně a vryje se vám do paměti tak,že ačkoli jste ji ve filmu slyšeli prvně,při příštím náhodném poslechu se vám živě vybaví scéna,kde zazněla.
Hravé herecké výkony všech zúčastněných potvrzují,že si Tarantino umí vybrat a dát šanci polozapomenutým tvářím či zaškatulkovaným postavám.
Tvůrce rozhodně neukazuje podsvětí v růžových barvách,přesto zde ale můžeme najít odkazy na pojmy jako vděčnost,oddanost,odpovědnost i víra.Možná i proto za nejvíce krvavou scénu filmu může nešťastná náhoda.Film porovnává náš zdánlivě bezpečný život se světem zločinu a ptá se,co je větší zlo,jestli to organizované,kde si gauneři dobrovolně vyřizují účty mezi sebou a většinou dostanou co si zaslouží,nebo to mezi námi-v podobě vetešníka,policajta nebo vyšinutých milenců,kteří vám mohou kdykoli vstoupit do života a udělat vám z něho peklo.


Autor: Noerona

Popis / Obsah / Info k filmu Pulp Fiction - Historky z podsvětí
Jde o pohled do losangeleského podsvětí zamořeného drogovými dealery spletený do několika historek. Barevné, až nadsmyslné scény z tajemných barů, obrázky běžného života gangsterů, kteří musí čistit vyhrazené území pro svého šéfa, to vše je strhujícím opusem, jehož stvořitelem nemůže být nikdo jiný než hollywoodský scénárista a režisér Quentin Tarantino. Nejkultovnější záležitost 90. let získala 7 oscarových nominací, Zlatý Glóbus a mnoho dalších prestižních ocenění.

DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Pulp Fiction - Historky z podsvětí
Scenárista, režisér a herec Quentin Tarantino (nar. 1963) je bezesporu jedním z nejvýznamnějších tvůrců současného světového filmu. Zaujal už svojí celovečerní prvotinou Gauneři (1991) a svým druhým filmem Pulp Fiction – historky z podsvětí (1994) jen potvrdil své dominantní postavení mezi postmoderními režiséry. Scénář filmu vznikl důmyslným propojením tří povídek spjatých se světem zločinu, jež jsou vyprávěny bez ohledu na časovou posloupnost a nakonec vytvoří uzavřený kruh. Původní název filmu, odkazující k pokleslé krvákové literatuře, dokonale souzní s tím, co se děje na plátně. Výbuchy brutálního násilí jsou odlehčeny velmi černým humorem a jedna bizarní situace za druhou ústí do ještě bizarnějších konců. Kromě novátorského scénáře a jisté režie film zaujme i přehlídkou mimořádných hereckých výkonů přesně obsazených představitelů, mj. Johna Travolty a Samuela L. Jacksona (zabijáci Vincent a Jules), Bruce Willise (unavený boxer Butch), Tima Rotha a Amandy Plummerové (milenecká dvojice, chystající se k přepadení) či Umy Thurmanové (gangsterská manželka Mia). Snímek byl uveden v soutěži MFF v Cannes 1994, odkud si odnesl nejvyšší ocenění, Zlatou palmu. Členové Americké akademie ho nominovali na Oscara v sedmi kategoriích (mj. i za nejlepší film a režii), ale zlatou sošku nakonec dostal pouze scénář filmu. V témže roce dominoval v rámci nezávislé tvorby a získal celkem čtyři Independent Spirit Awards (Ceny nezávislého ducha), a sice za nejlepší film, režii, scénář a herecký výkon v hlavní mužské roli (Samuel L. Jackson).

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Pulp Fiction - Historky z podsvětí
Snímek Pulp Fiction: Historky z podsvětí scenáristy a režiséra Quentina Tarantina je po hudebním dokumentu Koyaanisqatsi (r. Godfrey Reggio) a sci-fi 2001: Vesmírná odysea (r. Stanley Kubrick) předposledním filmem Projektu 100-2014. Obnovená premiéra snímku, označovaného kritiky za mezník moderní kinematografie, se u nás uskutečnila dvacet let po premiéře v květnu 1994 na MFF v Cannes, kde mu byla značná pozornost věnována i letos. Název postihuje oba významy anglického slova pulp (jednak měkká, vlhká, beztvará hmota, jednak časopis nebo kniha s odpudivým námětem, tištěná na papíře nevalné kvality). - Film se skládá ze tří povídek (Vincent Vega a žena Marselluse Wallace, Zlaté hodinky, Ohrožení Bonnie) důvtipně promísených v čase a propojených postavami, spjatými různým způsobem se světem zločinu. Hrdinové jednoho příběhu tak přecházejí a zasahují do jiného jako okrajové postavy (zabiják Vincent, milenecká dvojice zlodějíčků), případně je jejich příběh vyprávěn znovu z jiného úhlu (scéna gangsterské pomsty). – Kriminální thriller a černá komedie v jednom léty neztratila nic ze své přitažlivosti; vyniká řemeslně dokonalým přehledem nad obrazovými kompozicemi, smyslem pro nevšední detail a zvláštním citem pro propracování herecké akce. Ve své době ve filmu dostalo neobvyklou příležitost několik hollywoodských hvězd v netypických rolích (John Travolta, Bruce Willis, Uma Thurmanová). – Český název se při původním uvedení psal Pulp Fiction – historky z podsvětí.
Filmový přehled 2014/5


Popis / Obsah / Info k filmu Pulp Fiction - Historky z podsvětí
Dvaatřicetiletý herec, scenárista a režisér Quentin Tarantino patří mezi nejkontroverznější osobnosti současného kinematografického dění. Rozporuplně byly přijaty už jeho režijní debut Reservoir Dogs (Gauneři) a podle jeho scénáře natočený snímek Pravdivá romance, v nichž autor demonstroval svůj zájem o "pokleslé" žánry. Podobně jako Davidu Lynchovi, s nímž ho spojuje zájem o "temnou stránku" světa, se tarantinovi dostalo uznámí na MFF v Cannes: Velká cena Zlatá palma pro Zběsilost v srdci v roce 1990 a pro Pulp Fiction - historky z podsvětí v roce 1994 svědčí o pozitivní reakci evropské kritiky na podobné intelektuální výboje amerických filmařů. Tarantinův snímek postihuje oba významy anglického slova "pulp" (jednak měkká, vlhká, beztvará hmota, jednak časopis nebo kniha s odpudivým námětem, tištěná na papíře nevalné kvality): až "fyzicky" působivé scény brutálního krvavého násilí se projevujív situacích, tupických pro ty nejbanálnější drsné kriminální historky. Obojí však režisér podává se svébytným humorným nadhledem: zvláště se zajímá o netypické aspekty obvyklých příběhových klišé (Dvojice zabijáků, vyřizující špinavou práci pro svéko bosse a pokoušející se zbavit nepohodlné mrtvoly, milenecká dvojice, odhodlávající se k ozbrojenému přepadení, mladý gangster, který vezme podle šéfova přání na večeři jeho krásnou ženu, tvrdohlavý boxer, který neprohraje prodaný zápas). Podstatu vyprávění tvoří scény a dialogy, jenž se jindy zpravidla v zájmu akce "vynechávají"; odhaluje se tak bizarní, humorně-hrůzný svět, v němž obvyklá vyprávěcí schemata získávají nové dimenze. V rámci zcizené a reflektované brutality se potom režisér s dráždivou samozřejmostí dotýká tak "vysokých" témat, jako je láska, víra a spravedlnost. - Film se skládá ze tří povídek, navzájem důvtipně promísených v čase a propojených různými postavami, spjatými nejrůznějším způsobem se světem zločinu. Hrdinové jednoho příběhu přecházejí a zasahují do jiného jako okrajové postavy (zabiják Vincent, milenecká dvojice zlodějíčků), případně je jejich příběh vyprávěn znovu z jiného úhlu (scéna gangsterské pomsty). Tarantinova černá komedie vyniká řemeslně dokonalým přehledem nad obrazovými kompozicemi i smyslem pro nevšední detail (kamera Andrzej Sekula) a zvláštním citem pro propracování herecké akce. Příležitosr tu dostalo několik hollywoodských hvězd v zajímavých a netypických rolích (John Travolta, Bruce Willis, Uma Thurmanová).
-ap-, Filmový přehled 1994/11/23


Popis / Obsah / Info k filmu Pulp Fiction - Historky z podsvětí
Zlodějíček Pumpkin s přítelkyní Honey Bunny se v kavárně domlouvají na další loupeži. Honey Bunny má skvělý nápad – vybrat přítomným kapsy a peněženky. Polibek pro štěstí a se zbraní v ruce se Pumpkin zvedá od svého stolu. Ještě netuší, že to nebude jen tak obyčejné přepadení, protože u nedalekého stolu sedí velmi zvláštními událostmi dne zmatený gangster Jules Winnfield…

Toho dne ráno se Jules se svým parťákem Vincentem Vegou vypravili vyřídit kšeft svého mafiánského bosse Marselluse Wallace. Vincent se vrátil z tříletého pobytu v Evropě a Marsellus ho totiž pověřil bavením své manželky Mii, zatímco bude mimo L. A. Má s ní zajít někam na večeři a dát na ni pozor. Teď se oba musí plně soustředit na to, co je čeká. Uvnitř malého bytu se nachází několik mladíků, kteří mají něco, co patří panu Wallacovi...

Vincent Vega a žena Marcelluse Wallace
Když Vincent s Julesem dorazí k šéfovi, je u něj zrovna boxer Butch. Jeho kariéra je u konce a Marsellus mu nařizuje, aby svůj poslední zápas pustil v pátém kole. Marsellus si tak má přijít na slušné peníze… Vincent si ještě potom zajde koupit koks, aby přežil večer s Wallacovou paničkou. Ukáže se ale, že Mia je mladá a plná energie, která se bere mimo jiné i z koksu. Na večer mají zamluvený stůl v podniku „Mazaný králíček“, hospodě pro fanoušky Elvise Presleyho a dalších hvězd. Během večeře se dají do řeči, celkem si padnou do oka. Mia donutí Vincenta zúčastnit se soutěže v tancování twistu , kterou vyhrjaí. Po návratu do jejího domu si Vincent odskočí a během toho, co je pryč, se Mia předávkuje koksem a upadne do šoku. Vypadá to, že umírá. Vincent musí rychle jednat...

Zlaté hodinky
V domě Coolidgeových se objeví kapitán Koons. Je to voják, který sloužil spolu s panem Coolidgem ve Vietnamu a chce předat malému Butchovi zlaté náramkové hodinky. Butch se o přestávce mezi dvěma koly boxu probudí z této vzpomínky – snu. Hrdost mu nedovolí zápas prohrát. Zápas vyhraje – boxera dokonce zabije. Musí ale rychle prchnout před Wallacem. Utíká do taxíku, ve kterém se seznámí se zvědavou Esmeraldou. Ta by chtěla vědět, jaké to je – zabít člověka. Butch to ale neví, o jeho smrti se dozvěděl až v taxíku. Neměl moc na výběr – jakmile se proslechlo, že má Butch prohrát, sázkaři rozbořili stánky bookmakerům. Navíc jeho protivník si ani pořádně nezašněroval rukavice, jinak by mohl žít. Esmeralda ho odveze do motelu, a za příplatek dokonce slíbí mlčenlivost. V pokoji už na Butche čeká jeho milenka Fabienne. Společně se chystají opustit L. A. a odletět někam do Tichomoří. Peněz mají dost – Butch nechal vsadit na své vítězství. Ráno ale zjistí, že Fabienne zabalila vše potřebné, kromě jeho zlatých hodinek. Butch se neskutečně rozčílí – měly pro něj obrovskou hodnotu. Musí se teď pro ně vrátit do bytu a doufat, že tam na něj nebudou čekat gangsteři. Půjčí si její auto a dojede tam. Uvnitř se zdá nikdo není. Popadne hodinky a jde si vzít něco k snídani, když na kuchyňském pultu uvidí samopal s tlumičem…

Situace kolem Bonnie
Opět se vracíme do rána, kdy Vincent s Julesem vtrhli do bytu mladíků, aby vyzvedli Marsellusův kufr. Ve vedlejší místnosti je schovaný jeden z Brettových kamarádů s revolverem v ruce. Jakmile Jules zastřelí Bretta a jeho kamaráda, vyběhne ven a začne po nich zběsile střílet. Netrefí se však ani jednou a gangsteři ho rozstřílí. Jules to považuje za zázrak – bůh prý odklonil kulky, které je měly stoprocentně zabít. V místnosti už kromě nich zůstane jen Marvin, který se krčí u dveří. Toho si vezmou jako rukojmí a jedou za Marsellusem. V autě Jules přemítá o zázraku. Je rozhodnutý – bylo to znamení a dnes skončí s gangsterstvím, už nebude zabíjet ani vydírat. Vincent tomu nemůže uvěřit. Otočí se na zadní sedadlo, kde mlčky sedí Marvin, a ptá se ho na jeho názor. Jak ale Jules najede na hrbol, Vincent omylem rozstřelí Marvinovu hlavu po celém autě. Musejí něco udělat, auto je celé od krve....

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Pulp Fiction - Historky z podsvětí
Pulp Fiction – kniha obsahující prvky napětí, bez umělecké hodnoty, obvykle vydávaná jako paperback. Pulp Fiction je brutální, ale brilantní černá komedie, ve které se prolínají tři příběhy ze života bezvýznamných zločinců, v podstatě tvořící jeden příběh, do kterého nonkonformní režisér Tarantino zapojil do té doby nevídanou kreativní představivost. Podsvětí s násilím postrádajícím veškerou logiku je ve filmu nejen teatrální , ale i humorné. Nejkultovnější záležitost 90. let získala 7 oscarových nominací, Zlatý Glóbus a mnoho dalších prestižních ocenění.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky

08:30 - 09:25

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:40 - 09:40

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:55 - 09:20

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10