Psycho (1960)

Psycho
86.9 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: horor / mysteriózní
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 17.4.1970        
    Délka: 109 min.
„Legendární thriller Alfreda Hitchcocka s Anthony Perkinsem o motelu, za jehož zdmi se ukrývá šílenství...“
Poté, co Marion okrade svého šéfa o peníze, odjíždí na dlouhou cestu pryč. Pozdě večer se ubytuje v hotelu a potkává zde na první pohled sympatického majitele motelu Normana. Když se večer Marion sprchuje, někdo ji zabije. Norman najde Marion mrtvou a obviňuje z vraždy svou matku. Aby zahladil všechny stopy, vezme tělo do auta a auto schová do jezera. Další den jde sestra Marion za jejím přítelem a shání se po ní. Nikdo z nich ale netuší, kde Marion je. Proto najmou soukromého detektiva, který vypátrá, v jakém hotelu byla, a zavolá jim. Jenže pak ho někdo zabije.

Sestra a přítel Marion jedou d motelu a ubytují se jako manželé. Mezitím, co ho přítel Marion zaměstnává, jde sestra do domu, kde bydlí Norman. Když Norman zjistí, kde sestra je, omráčí přítele Marion a utíká do domu. Sestra Marion objeví kostru Normanovy matky. Najednou se za ní objeví postava s nožem a chce ji zabít.

V tom se tam objeví Marionin přítel a sundá postavě paruku. Posléze oba zjistí, že to je Norman, který se převléká za svou matku. Na konci filmu jim šerif vysvětlí, že Norman je narušený a že je vlastně i napůl svá matka a že umí i mluvit jako ona. V závěrečné scéně nachází policie v jezeře auto...  Autor: 261972

režie:
Alfred Hitchcock (.)
 
 
hraje:
Anthony Perkins (Norman Bates), Janet Leigh (Marion Craneová), Martin Balsam (detektiv Milton Arbogast), Vera Miles (Lila Craneová), John Gavin (Sam Loomis), John McIntire (zástupce šerifa Al Chambers), Simon Oakland (Dr. Fred Richmond), Vaughn Taylor (George Lowery), Frank Albertson (Tom Cassidy), Lurene Tuttle (Eliza Chambersová), Patricia Hitchcock (Caroline), John Anderson (muž před realitkou), Ann Dore (dublérka ve sprchové scéně), Jeanette Nolan (Norma Batesová), Helen Wallace (nakupující), Alfred Hitchcock (muž na chodníku před realitkou), Virginia Gregg (Norma Batesová)
 
 
námět:
Robert Bloch (román (1959))
 
 
scénář:
Joseph Stefano
 
 
kamera:
John L. Russell
 
 
hudba:
Bernard Herrmann
 
 
kostýmy:
Joan Joseff (šperky), Helen Colvig
 
 
střih:
George Tomasini
 
 
zvuk:
Waldon O. Watson, William Russell
 
 
produkce:
Alfred Hitchcock
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
výtvarník:
Saul Bass (titulky)
 
 
zvláštní efekty:
Clarence Champagne
 
 
výprava:
Joseph Hurley, Robert Clatworthy
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.