Duben
ohodnotit

Psycho

Rok:
1960
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
17.4.1970
„Legendární thriller Alfreda Hitchcocka s Anthony Perkinsem o motelu, za jehož zdmi se ukrývá šílenství...“

Komentáře k filmu Psycho

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 36
klasifikátor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.4.2020
O tomhle filmu asi bylo   napsáno a řečeno vše. Je   to nejlepší horor jaký jsem   kdy viděl a zářný   příklad toho, že lze   natočit skvělý film tohoto   druhu bez potoků krve a scén   které spíš než strach   vyvolají obracení žaludku.   To jednoznačně nejlíp   dokládá proslulá   "sprchová" scéna.   Tohle je přesně ten film,   který když dokoukáte   díváte se pak před spaním   pod postel!
argenson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.11.2007
Psycho je signifikantní   ukázkou Hitchcockovy   tvůrčí geniality. A i   dneska, bezmála po padesáti   letech, svou atmosférou   hravě strčí do kapsy   všechny ty Vřískoty, Pátky   třináctého a Tajemství   loňského léta, jimiž nás   s únavnou pravidelností   zásobují komerční   televize.
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.3.2010
rub a líc
Ať si každej říká co   chce, ale mě se stále toto   dílo od Alfréda Hitchcocka   líbí nejvíce.Vše je   vymakaný do posledního   detailu,proto ani dnes, po   tolika letech se nedá nic   jemu vytknout.Ty další   pokračování,různejch   režisérů, ti si chtěli   jenom ohřát polívčičku,a   sledování těch paskvilů,   je jenom ztráta času.
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.3.2007
Převratný film v dějinách   kinematografie. Přinesl s   sebou nový styl horrorového   příběhu.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.8.2009
Tady snad uz v komentarech   vsichni vsechno rekli,ale ja   se proste musim pridat,protoze   mam take velmi rad filmy   A.Hitchcocka....mistra   hruzy.
Takze toto je   jeden z tech kultovnich   ..tatinku.. dnesnich   hororu,ktery urcite stoji i po   tech letech a tolika reprizach   opet zhlednout a doporucuju   vsem,kdo jej snad jeste nikdy   nevideli.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.7.2009
velice povedené dílo od   mistra nad mistry v oboru   horor
to co tu   Perkins pod taktovkou Hitchock   předvádí je naprostá   paráda ten to film nemá   chybu
rankinfitch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.1.2009
Častokrát tu u starších   filmů píšu, že už v   dnešní době nemají ten   správnej šmrnc díky   filmům, jaké se na nás   valí v posledních letech,   některé tyto starší filmy   dnes působí dokonce spíš   trapně a někdy se film,   který se nám před lety   líbil, stane dneska úplnou   krávovinou. Ovšem PSYCHO od   Alfreda Hitchcocka jako by   neznal pojem čas. Tohle je   jednoduše řečeno GENIÁLNÍ   HOROR bez krve, jde jen o   profily postav a jejich   postupné vykreslování až   do výborného finále. Film   obsahuje nejslavnější   sprchovou scénu všech dob a   schválně...představte si   dnešní horory - jeden   druhýho předbíhá v tom, v   jakých mukách tam člověk   doslova chcípne. Tenhle film   je opravdu "čistej   horor" a právem mu   náleží plnej počet bodů.
Robinson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2011
Zřejmě klasika klasik.   Všechno v komentářích pode   mnou. Zkrátka hodně   působivej film, s několika   velice silnými momenty   (vraždy - sprcha, schody).   Herci fajn, Perkins s   přehledem nejlepší. A   hlavně naprosto dokonalá   hudba, bez ní by to opravdu   nešlo. Závěr mě docela   překvapil, takže filmu   nemám vůbec co vyčíst,   dokonalej thriller.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.3.2012
Nejen scéna v koupelně se   sprchovým závěsem, kdy jen   ruka s nožem a patřičná   hudba způsobují mrazení v   zádech.Skvělý je hlavní   představitel Normana Batese-   Anthony Perkins, jeho tvář   bude navždy spojené s tímto   filmem, jeho plaché oči a   výraz bezbranného člověka   z něj nakonec udělají   monstrum.Opět platí, že   člověk se bojí spíše   svého stínu než   otevřeného násilí.   Nevím,jak pro koho, ale   Psycho je v knize hororů   zapsán zlatým písmem.
jonny.net
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.3.2012
Nejprve jsem viděl remake z   roku 1998 a musím se   přiznat, že to byla chyba.   Původní Hitchcockova verze   je nenapodobitelně dokonalá   a výkon Anthonyho Perkinse   strká Vinceta Vaughn do kapsy   třikrát. Doporučuju se na   tento skvost podívat pěkně   večer potmě...
Charlie35
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.2.2009
Mistrovské dílo filmového   Velmistra. Od začátku do   konce má tenhle ve svém   žánru dosud nepřekonaný   film neskutečně hustou   atmosféru a napětí, které   by se dalo krájet. Životní   role schizofrenního Batese   poznamenala Anthony Perkinse   na celý život, natolik se do   ní vžil. Vrcholná ukázka   filmového umění. i když   jde jen o horror.
JVSoolen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.4.2007
Dilo hodne mistra! Naprosto   genialni a napinave od prvni   minuty do posledni. Uzasna   kamera (jak ja miluju   Hitchcockovo schodiste),   mistrovska rezie a   nezapomenutelny Norman Bates.   Tkovy psychous se moc nevidi.
Kmotr95
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.1.2009
BATES MOTEL
Tak psycho patří mezi moje   nej. filmy od Alfreda   Hitchcocka. Co dodat ve filmu   nemusí být vlkodlak, upír,   zombie a různé příšery,   aby byl z něho horor. Jen   stačí děsivá atmosféra a   u psycha je to zvlášť jedna   scéna a to scéna ve sprše,   která k tomu filmu patří.
blackjack31
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.7.2014
Pan Hitchcock je génius. Ale   to všichni víme. Myslím,   že tento film je vzorovým   filmem pro všechny   režiséry, kteří se   chtějí pouštět do   natáčení kvalitních,   nadčasových a smysluplných   napínavých hororových   filmů. Pro mne úžasný   zážitek a doporučuji tento   film vidět.
petricka2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.10.2010
...myslím si, že většina   dnešních tvůrců hororu by   si měla vzít z Hitchcocka   příklad. Je aý   neuvěřitelné jak napjatou   atmosféru dokáže vytvořit.   A mimo jiné skvěla hudba,   která se stala nesmrtelnou...
POMOthy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.9.2018
Je zcestné hodnotiť Psycho   ako zástupcu nejakého   žánru alebo ako film, pri   ktorom som sa bál do miery   niekoľkých hviezdičiek.   Psycho si zaslúži byť   hodnotené ako ukážka   možností filmárskeho   umenia. Ako ukážka   géniálnej kreativity   jedného človeka. A touto   cestou sa dá dospieť iba k   jednému - Psycho nie je film,   je to nadfilm. Najprv je ono,   až potom sú filmy,   hodnotiteľné nejakými   hviezdičkami podľa toho, či   sú dobré alebo zlé. ___   Predstavme si, že štetec   maliara má X možností   pohybu, sklonu k plátnu,   intenzity dotyku s plátnom.   Svoje možnosti má tiež   filmová réžia, práca s   filmovými postupmi a   divákom. Hitchcock si týchto   X možností, s ktorými   dovtedy pracovali ostatní   tvorcovia, skrotil, s úsmevom   si s nimi zažongloval, a   vytvoril novú paletu   možností XYZ. Filmárčina   je veda. Kto a kedy sa stane   väčším filmovým   vynálezcom než bol on?
Nikii
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.10.2013
Černobílý poklad!
Dokonalost sama! Tento film   má již 53 let a je přímo   fantastický. Kdo by řekl,   že tak starý film mě   dokáže okouzlit. Tedy,   horor. Skvělý děj, 100%   strach a hudba... ta dkázala   své. Třešnička na dortu   je, že tento vynikající   snímek je černobílý.   Někde jsem se dočetla, že   Alfred zvolil černobílou jen   kvůli tomu, aby uštřil.   Udělal správně! Vtáhlo mě   to do děje a ani jsem   nevnímala svět. Když už   jsem uviděla jen to auto a   nápis THE END. Nemohla jsem   ani dýchat z pochmurného   konce!
Henry123
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.12.2009
Psychycky nemusíte unést, když film propásnete
Alfred Hitchcock se překonal.   Nacpal do tohoto filmu vše co   šlo a nevznikl bezhlaví   mišmaš. Užasnou atmosféru   dotváří krásná hudba,   která se objevuje tak často,   jako normální slova -   neruší vás, ba naopak vás   úplně očaruje. Nezapomenete   na sprchovou scénu, která je   rovněž velmi dobře   natočená a za vyzdvižení   taky rozhodně stojí konec   konec, který je naprosto   překvapivý a psycho je   daleko působivější a   lepší než mnoho moderních   thrillerů a hororů.   Kvalitních 109 minut vám   připravily a naservírovaly   na stůl tyto klady, zápory   nejsou. A teď je jen na vás,   abyste ochutnali tento   výborný, úžasný pokrm.   Maximální hodnocení.
JohnCoffey
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.12.2009
Žádni shnilí zombíci! Jen Psycho je smrtící!
Psycho je horor s tak   jednoduchou zápletkou, že by   v dnešní době neobstál.   Dnešní doba totiž nemá   Alfreda Hitchcocka. Je to   vážně prosté - mladá   žena zpronevěří balík   peněz a ubytuje se s nimi v   motelu. A je zavražděna. Po   jejich stopách pátrá   detektiv - a dopadne stejně.   Režisér nedělá žádné   protahy ohledně toho, kdo je   zabil. Víme, že to udělal   Bates, ale proč je v těchto   scénách vidět žena? Film   se zamotá a přitom je   vysvětlení tak jednoduché.   Atmosféru umocňuje   černobílá barva filmu a   dokonalá hudba. Očekáváte,   že s přivřených dveří   vyběhne vražedkyně a zabije   detektiva, ale když se tak   stane a hudba zakvílí,   strachem vás bodne u srdce,   jako byste to sami schytali   nožem. Navíc film obsahuje   dokonalou scénu vraždy ve   sprše. Perfektní.
moudrc
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2008
Převratný snímek od   dokonalého Hitchcocka, který   v sobě nese spoustu známých   scén a hrůz. Například   scéna ve sprše. Dokonalou   atmosféru napětí filmu   přidává i černobílý   obraz a napínavá, hororová   hudba.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.4.2010
Psycho
Klasika od Alfreda Hitchcocka,   která nemá konkurence.   Tenhle film nepředčí   žádná předělávka. Tohle   je prostě bomba, u které se   vám tají dech, a komu vadí,   že je to černobílé.   Nikomu, proč předělávat   něco co je tak dokonale   perfektní.
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.2.2009
Veľmi vydarený horor z   dielne amerického režiséra   Alfreda Hitchocka. Je to   úplný začiatok horovovej   klasiky, ktorá sa od tej doby   začala nakrúcať. Dej   celého filmu je veľmi   napínavý, až desivý.   Človeku si pri ňom ani   poriadne nevydýchne.
Duri86
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.7.2014
Hitchcock natočil na   tehdejší poměry asi   skandální snímek, plný   napětí a děsivé   atmosféry, já měl takový   ten stísněný pocit i dnes a   to už jsem viděl remake z   roku 98. Bohužel jsem si ho   včera večer pustil jako   první, už jsem věděl jak   to bude, protože remake je   naprosto úplně, úplně   stejný film a to doslova. To   jsem fakt asi ještě neviděl   takovou podobnost, v 98mém   nezměnili vůbec nic v   příběhu sebemenší detail   i kulisy, dialogy byli úplně   stejné. Hitchcock udělal   dobře že to natočil ČB   dodávalo to filmu na   děsivosti. Jak je to s   vraždami a matkou mě nemohlo   překvapit protože některé   scény jsou známé napříč   generacemi. Remake jsem   zhodnotil na 70% tady musím   za originalitu i Perkinse dát   85% , ten "kluk" to   zahrál výborně . Poslední   scéna se záběrem na jeho   šílený úsměv byla   mrazivá, i když přiběhl s   nožem na konci v zástěře a   pohled Lily byli výborný, i   lepší než v remaku,   děsivější. Vaughn v tom   záběru vypadal spíš   směšně, Perkins   strašidelně. I po více než   50ti letech mě mistr děsu   Alfred Hitchcock dokázal   postrašit .
T2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2018
║Rozpočet $806,947║Tržby   USA $32,000,000║Tržby   Celosvetovo $50,000,000║   jednoznačne jeden z   míľnikov kinematografie,   ktorý udáva jasný sme pre   výstavbu napätia u   thrillerov a horrorov /90%/
Barney94
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.1.2017
Bohužel dávno před tím,   než jsem Psycho viděl, jsem   už věděl hlavní pointu,   tudíž jsem si to tolik   neužil. Na druhou stranu jsem   při sledování pořád   nechtěl uvěřit, že to tak   dopadne, protože mě plynutí   děje prostě mátlo. A to   dokáže málo který   režisér. Má hluboká   poklona k tomuto snímku.
Houf
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.11.2011
Kam se hrabou dnešní horory.   V poslední neúspěšné   vražedé scéně jsem se   vyschlé matce trochu zasmál   ale jinak perfektní. Zavíral   jsem oči v každé scéně.
261972
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.5.2011
Psycho je klasika, kterou   režíroval vynikající   Alfred Hitchcock. Dal tomuto   filmu dobrý příběh a   vybral talentované herce.   Samozřejmě musím pochválit   i vynikající mrazivou hudbu,   která filmu dala tu pravou   děsivou atmosféru. Moc   povedený
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2007
Výborná hororová klasika od   mistra Hitchcocka s výbornou   atmosférou, perfektním   Anthony Perkinsem, skvělým   závěrečným rozuzlením a   jednou z nejslavnějších   hororových scén.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.9.2013
bál jsem se...
Jednička, zejména scéna ve   sprše - to je klasika,   další díly (ujde ještě   dvojka) o třídu nebo i o   dvě (další pokračování)   slabší. Klasický případ,   kdy nastavení filmu o další   pokračování dosti   ublížilo.
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.11.2011
Bohužel jsem jeden z těch,   kde očekávání a příliš   velké ohlasy nakonec přebyli   realitu. Rozhodně se filmu   nedá odepřít jeho   průlomovost a těžko ho   srovnávat s dnešními   možnostmi a prostředími   jaké jsou dnes normou, jaké   jsou od diváků vyžadovány   apod. Skvělá mrazivá hudba,   vynikajcí herecké výkony a   výborná práce kamery to   vše dokázalo udržet vysoké   napětí a kvalitu. Nic méně   si myslím, že tento snímek   je již třeba řadit mezi   zlato pro fajnšmekry a   "nevzdělané"   mladé diváky jen těžko   zaujme pokud k filmu nemají   žádný bližší či   studíjní vztah. Nicméně   skvělý filmový zážitek to   byl a doporučuji.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.12.2005
Stáří dodává tomuto filmu   jakousi pikantnost (úplně   jiný styl herectví,   černobílý, vizáž   herců...) Navíc je obdařen   skělým příběhem se   strhujcím závěrem, ale to   vám ani říkat nemusím   stačí se podívat kdo to   natočil.
nash
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.3.2007
I tolik let po natočení   strká Hitchcockův nejlepší   film do kapsy 95% současné   hollywoodské horrorové   produkce. Atmosféra je   úžasně napjatá,motýlek u   cesta a dům Batesovy matky   už nahánějí hrůzu samy o   sobě.A pak je tu samozřejmě   několik filmařsky   úchvatných scén,ze kterých   vyniká zvláště ta ve   sprše a také závěrečná   scéna ve sklepě.Opravdu   děsivé.
Ziidgaa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.10.2004
Klasika mistra hororů, pan   Hitchcocka, mě potěšila.
Snad ani není co k filmu   dodávat, protože kdo tento   film neviděl, tak přišel o   jednu z perel světové   kinematografie.
Stalhein
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.10.2017
Naštěstí jsem film viděla   ještě před tím, než se po   Sametce rozmohly filmové   časopisy, pro něž je Psycho   vděčným tématem. Takže   bez spoilerů jsem absolutně   nečekala ten konec. Divný   film, po kterém následovaly   noční můry. Autorovy   ztělesněné psychózy z   dětství - no tedy, chudák   Hitchcock! Díky originální   verzi s titulky jsem si   obohatila slovník o cenné   slovo: taxidermist.
petrph
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.6.2007
Dnes již klasické dílo   mistra hororu Alfreda   Hitchcocka o schizofrénním   mladíkovi, jehož druhou mysl   ovládala vzpomínka na jeho   matku, a v této podobě se z   něj stával brutální   vraždící maniak.

Na rozdíl od dnešních   thrillerů plných potoků   krve a hekatomb zmrzačených   lidkých těl dokázal Hickok   míru hrůzy perfektně   dávkovat a k pocitu mrazení   stačil divákům jen záběr   na dveře s představou co je   za nimi... Scéna ve sprše   snad nebude nikdy překonána.
Petra.Barbie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.10.2008
Zase budu za hodně zlou...
...minimálně v porovnání s   předchozími komentáři a   hodnoceními k tomuto filmu.   Já nejsem zrovna konzument   Hitchcockových filmů.   Kultovní Ptáci mě   neskutečně nudí, jsem   ochotná vidět víckrát Okno   do dvora, které spíše   připomíná klasickou   detektivku a kde opravdu   funguje napětí ve formě   amatérského vyšetřování   zločinu od sousedů   fotografem a jeho   přítelkyní. Co se týče   krvavých scén v hororech,   nechávají mne v klidu. Já   uznávám, že na začátek   60. let byla scéna ve sprše   opravdu "odvaz", ale   že bych měla tendenci se   bát, být v napětí a trnout   hrůzou? Ne, je mi líto.   Tento film považuji pro sebe   za naprosto průměrnou   záležitost typu - přišel   jsem, viděl jsem   a...víckrát to vidět   nemusím, protože mi to   vůbec nic nedalo. V oblasti   psychologična ve filmech mám   asi raději trošku jiný   způsob zpracování...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih47419minih47419Začalo to karafiátem (1981) [TV inscenace] 
Začalo to karafiátem n
minih28090minih28090Zápisník jedné lásky (2004) 
The Notebook n
minih51328minih51328Princ z Persie: Písky času (2010) 
Prince of Persia: The Sands of Time n
minih6680minih6680Dolarová manželství (1963) 
What a Way To Go! n
minih161692minih161692Lynč (2018) [TV seriál] 
Lynč n
minih111294minih111294Osamělý jezdec Buchanan (1958) 
Buchanan Rides Alone n
minih36695minih36695Účastníci zájezdu (2006) 
n
minih11985minih11985Manželé z roku II (1971) 
Les mariés de l'an deux n
minih13262minih13262My Fair Lady (1964) 
My Fair Lady n
minih75245minih75245Dark Planet (1997) 
Dark Planet n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Psycho (1998)

 Psycho (1998)
Psycho n
 
Žánr: thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Gus Van Sant

(remake)

Psycho IV: Začátek (1990) [TV film]

 Psycho IV: Začátek (1990) [TV film]
Psycho IV: Začátek n
Psycho IV: The Beginning
Žánr: horor / drama / thriller / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Mick Garris

(pokračování)

Psycho III (1986)

 Psycho III (1986)
Psycho III n
 
Žánr: horor / krimi / mysteriózní / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Anthony Perkins

(pokračování)

Psycho II (1983)

 Psycho II (1983)
Psycho II n
 
Žánr: horor / drama / thriller / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Richard Franklin

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

53 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

3 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

13 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10