Psi a lidé (1971)

Psi a lidé
65 %
 
 

Další název: Psi a ľudia; Dogs and People; Hunde und Menschen

    Žánr: povídkový
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 3.9.1971        
    Délka: 99 min.
„Tři povídky o vztazích mezi lidmi a jejich čtyřnohými přáteli...“
Povídkový film režiséra Evalda Schorma vypráví tři příběhy o různorodých vztazích mezi člověkem a jeho čtyřnohým přítelem.
Příhoda Nahý v trní líčí trampoty osamělého šantaly, který na své cestě přijde o všechny věci včetně oblečení. Svůj podíl na jeho situaci má cizí černý pes, který se však v nejhorším nad chudákem slituje. Šantala si ho oblíbí a stane se jeho novým pánem.
Povídka Hry lásky zachycuje pohodového naivního malíře, který miluje malování, kyprou modelku Zuzanu, ale nadevše má rád poslušného knírače Rafíka. Ten se jednoho dne ztratí a podezření padne na košíkáře Tondu Divokého, který prý psy jí.
Poslední epizoda Věrnost vypráví o ješitných kamarádech. Dobrácký malíř pokojů a příležitostný myslivec Havelka se chlubí věrným psem Argošem. Kamarád Pavelka jej ze závisti opije, psa z něj vymámí jako dar a začne zvíře bezcitně drezírovat podle příručky. To se však Havelkovi pranic nelíbí…

Tyto tři lyrické miniatury připravoval Vojtěch Jasný ještě před svým odchodem do emigrace. Rozpracovaný projekt narychlo (krátce před natáčením) převzal Evald Schorm. Jasného jméno už nebylo v titulcích uvedeno, přestože především on byl autorem námětu a scénáře.

režie:
Evald Schorm
 
 
hraje:
Václav Babka (I. Nahý v trní - šantala), Josef Hlinomaz (II. Hry lásky - profesor), Helena Růžičková (II. Hry lásky - Zuzana, I. selka), Lubomír Kostelka (II. Hry lásky - Tonda), Josefa Pechlátová (II. Hry lásky - Pírko), Vlastimil Brodský (III. Věrnost - Havelka), Ilja Prachař (III. Věrnost - Pavelka), Miloš Vognič (II. Věrnost - pomocník), Jana Prachařová (III. Věrnost - Pavelková), Milada Burešová (II. Věrnost - Havelková), Drahomíra Fialková (dáma na kole), Mnislav Hofmann (čtyřicátník), Karel Bělohradský (obchodník (povídka Věrnost)), Marie Landová (cikánka), Zdena Burdová (hospodská, vesničanka), Jiří Lír (kibic), Karel Augusta (číšník), Ilona Jirotková (Věrnost - vesničanka), Miloslav Novák (kibic)
 
 
námět:
Evald Schorm
 
 
scénář:
Evald Schorm
 
 
kamera:
Jaroslav Kučera
 
 
hudba:
Jan Klusák
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Bosák
 
 
kostýmy:
Ester Krumbachová, Miloslava Šmídová
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Dobroslav Šrámek, Adam Kajzar
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Beránek
 
 
produkce:
Ladislav Novotný
 
 
výtvarník:
Ester Krumbachová (spolupráce)
 
 
masky:
Oldřich Mach
 
 
dramaturgie:
Milena Honzíková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Vágner, Vlasta Synkulová
 
 
asistent režie:
Jaroslav Soukup
 
 
asistent kamery:
Jiří Pospíšil
 
 
pomocná režie:
Vladimír Blažek
 
 
fotograf:
Jaromír Komárek (Hry lásky, Nahý v trní, Věrnost)
 
 
asistent architekta:
Bohumil Nový
 
 
asistent střihu:
Vilma Binterová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.