Prymas (2000)

Prymas (Prymas - trzy lata z tysiaca)

Prymas - trzy lata z tysiaca

    Žánr: drama
    Země: Polsko
    Délka: 103 min.
Během padesátých let v Polsku nastoluje vláda prezidenta Bieruta taktiku represí proti církvi a jejím činitelům. Jedním ze zatčených je i primas Stefan Wyszynski. V opuštěném klášteře ve Stoczku Warminskim s ním sdílí osud také kněz Stanislaw Skorodecki a řádová sestra Leonie. Ani jeden z mužů však netuší, že Leonie je agentka státní bezpečnosti, která podává o jejich chování důvěrné zprávy svým nadřízeným. Cílem akce je donutit kardinála (primase) Wyszynského, aby se vzdal svého úřadu - to se ale ani po dlouhém věznění nestane. Je tedy zvolena jiná cesta a na scénu přichází agent Molenda - věrný dvojník kardinála. Na sněmu biskupů má vystoupit v roli Wyszyněvského a odstoupit ze všech církevních funkcí. Akce se nakonec, díky Bierutově smrti, neuskuteční primas Wyszynski je krátce na to propuštěn.

Film není věrnou rekonstrukcí historických událostí, ale pouze uměleckou fabulací. Za zmínku zde stojí hlavně výkon Andrzeje Seweryna a jeho zvárnění dvojrole kardinála Wyszynského i jeho dvojníka Molendy, zvláště pak dokonalé vystižení jemných psychlogických rozdílů obou postav.  Autor: green-tea

režie:
Teresa Kotlarczyk
 
 
hraje:
Andrzej Seweryn (Stefan Wyszynski), Zbigniew Zamachowski (kněz Stanislaw Skorodecki), Maja Ostaszewska (sestra Leonia), Krzysztof Wakuliński (plukovník), Mariusz Benoit (Kozyra), Henryk Talar (Boleslaw Bierut), Jerzy Trela, Piotr Adamczyk (Koryzův pomocník), Marek Bargielowski, Krzysztof Bien (stráž), Andrzej Blumenfeld (Herbert), Arkadiusz Janiczek (Ubeck), Dorota Kwiatkowska-Rae (Madonna), Kinga Preis, Maciej Wojdyla, Mariusz Jakus (Narwicz)
 
 
scénář:
Jan Purzycki
 
 
hudba:
Zygmunt Konieczny
 
 
zvuk:
Ivo Špalj (mix)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.