Prší nám na lásku (1946)

Prší nám na lásku (Det regnar på vår kärlek)
66.7 %
 
 

Det regnar på vår kärlek

Další název: It Rains on Our Love, Man with an Umbrella

    Žánr: drama / romantický
    Země: Švédsko
    Délka: 95 min.
„Svět křehkého mládí se setkává s nemilosrdným světem dospělých.“
9. listopadu 1946 měl ve Stockholmu, v kině Astoria, premiéru Bergmanův druhý celovečerní film Prší nám na lásku. Po nepříliš úspěšném debutu Krize (1946) si tentokrát vzal Bergman ke zpracování divadelní hru norského autora Oscara Braathena Dobří lidé. Prší nám na lásku je jakousi sociální pohádkou, ve které nezaměstnaný chlapec z města potkává půvabné venkovské děvče. Zamilují se do sebe a snaží se žít normální život zamilovaných. Nic však není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Předsudky okolí jsou k bývalému trestanci a k těhotné svobodné dívce nemilosrdné a jejich vztah se musí podrobit prvním velkým zkouškám, při kterých se projeví jejich skutečný charakter.

Prší nám na lásku je štiplavou kritikou tehdejší kultury, která nutí lidi ke zločinu a k životu na okraji společnosti. Je příběhem o tvrdosti, kterou musí člověk vydržet, aby zůstal upřímný a čestný ve světě plném korupce a egoismu. Chamtivost je zde nemocí, která zabíjí dobro, infekcí, která šíří temnotu do duší lidí a která si drží lásku na mušce.

Zdroj: Film Europe Media Company

režie:
Ingmar Bergman
 
 
hraje:
Birger Malmsten (David), Gösta Cederlund (muž s deštníkem), Ludde Gentzel (Håkanson), Gunnar Björnstrand (Purman), Åke Fridell (reverend), Sif Ruud (Gerti Törnbergová), Julia Cæsar (Hanna Ledinová), Gösta Prüzelius (policejní konstábl), Hjördis Petterson (paní Anderssonová), Benkt-Åke Benktsson, Erland Josephson, Barbro Kollberg (Maggi), Douglas Håge (Andersson), Ulf Johanson (Stålvispen), Sture Ericson (Kängsnöret), Magnus Kesster (Folke Törnberg), Bertil Anderberg (policejní konstábl), Nils Hultgren (host v kavárně), Erik Rosén (soudce), John W. Björling (host v kavárně), Edvard Danielsson (vrátný v hotelu), Torsten Hillberg (vikář), Einar Hylander (host v kavárně), Albert Johansson (soudcův asistent), Karl Jonsson (host v kavárně), Gösta Qvist (host v kavárně), Margot Lindén, Carl Harald, Karin Windahl
 
 
scénář:
Ingmar Bergman, Herbert Grevenius
 
 
kamera:
Göran Strindberg, Hilding Bladh
 
 
hudba:
Erland von Koch
 
 
výprava-architekt:
P. A. Lundgren
 
 
střih:
Tage Holmberg
 
 
zvuk:
Lars Nordberg
 
 
výtvarník:
Alva Lundin (design titulků)
 
 
producent:
Lorens Marmstedt
 
 
skript:
Gun Holmgren (supervize)
 
 
asistent zvuku:
Per Lönndahl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.