Prorokovo oko (1984)

Prorokovo oko (Oko proroka)
77.5 %
 
 

Oko proroka

Další název: Eye of the Prophet

    Žánr: dobrodružný / dětský / historický
    Země: Polsko / Bulharsko
    Premiéra v ČR: 1.2.1986        
    Délka: 110 min.
„Dobrodružný příběh z první poloviny 17. století.“
Děj dvoudílného koprodukčního polsko-bulharského filmu nás zavádí do první poloviny 17. století, kde nedaleko polského městečka Tarnow žije rodina Marka Bystrého. Ten je nájemcem zájezdního hostince, protože ale nemá dost peněz na splacení dluhu, hrozí mu, že všichni přijdou o střechu nad hlavou. Vydává se proto s karavanou kupců do Turecka, kde doufá udělat nějaké obchody a sehnat tak peníze. Doma zanechává ženu a dospívajícího synka Hanuše.

Protože se však do určeného dne nevrátí, krčma připadá novému majiteli, který oba bez milosti vyhání do zchátlarého přístěnku. Hanuš se seznamuje s tajemným lučištníkem Semenem, od něhož se dozvídá o pokladu, ukrytém v nedaleké kapličce. Má jej střežit, dokud se neobjeví muž, který se prokáže znalostí hesla. Ten opravdu brzy poté přichází - je to kozák Midopak. Spolu s ním Hanuš poklad vyzvedne z úkrytu, ale během práce je vyruší další zájemci o zbohatnutí a strhne se bitka. Hanuš je obviněn z vraždy a hrozí mu vězení. Protože maminka už nežije, rozhodne se Hanuš utéct a pokusit se v cizině najít otce. Nejcennější část pokladu - drahocenný diamant, zvaný Prorokovo oko - zatím zůstává ukrytý u jednoho z jeho přátel.

Po mnoha útrapách se chlapec dostává do Bulharska, nacházejího se pod tureckou nadvládou. Právě tady se má totiž nacházet jeho otec Marek, který upadl do otroctví. Hanušovi se podaří otce najít, ale na jeho vykoupení nemá dost peněz. Naštěstí i to málo, co má, postačí k podplacení strážného v dole, kde je Marek uvězněn. Ten jej propašuje na voze, vezoucím z dolu mrtvé horníky. Ke svému údivu se tu Hanuš setkává i s Midopakem a Semenem, kteří na mořském pobřeží vedou boj s Turky. po návratu do Tarnowa se oba Kozáci rozhodují diamant prodat a velkou část peněz věnují Hanušovi.

Otec se synem si za ně kupují zpátky svoji krčmu. Zdá se, že drahokam, který doposud provázely jenom kletby, slzy a krev, konečně poslouží dobré věci... Bohužel, prodejem diamantu problémy hlavních hrdinů nekončí a tak se jim ani ve druhé části filmu nedostává klidu a pokoje. Krajinu ohrožují loupeživí Tataři a Hanušův otec umírá v jedné z potyček s nimi. Osiřelý Hanuš se vydává spolu se Semenem, prchajícím před výnosy krále Kazimíra, znovu na dalekou cestu, plnou nástrah a dobrodružství. Bude při nich i tentokrát stát štěstí?  Autor: green-tea

režie:
Pawel Komorowski
 
 
hraje:
Ljubomir Cvetkov (Hanuš), Zbigniew Borek (Semen), Djoko Rosić (Mordach), Andrzej Balcerzak (Heliáš), Wieslaw Golas (Midopak), Franciszek Trzeciak (Kajdáš), Edward Lubaszenko (Hanušův otec), Elżbieta Karkoszka (Hanušova matka), Józef Nalberczak (Voroba), Krzysztof Litwin (Gryger), Jerzy Nowak (Fok), Nikola Hadzijanew (Dragan), Henryk Bista (Dragan), Tadeusz Galia, Andrzej Kozak, Adam Probosz, Tadeusz Szaniecki, Jerzy Wasiuczyński, Filip Gebski, W. Bonew, Valčo Kamarašev, Zbigniew Klopocki, Jacek Ryniewicz, Wieslaw Sokolowski, Maria Wiłun, Wiesław Wójcik, Wojciech Zagórski, Marian Czech, Witold Gruszecki, Stanislaw Stojko, Janusz Kłosiński (Kałicki)
 
 
námět:
Władysław Łoziński (román "Oko proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody" (1899))
 
 
scénář:
Pawel Komorowski, Krzysztof Winiewicz
 
 
kamera:
Krzysztof Winiewicz, Zbigniew Napiórkowski
 
 
hudba:
Andrzej Korzyński
 
 
titulky-česká verze:
Erich Sojka (české dialogy)
 
 
dabing:
Petr Čepek (Kajdasz)
 
 
asistent kamery:
Janusz Całka, Antin Iwanow, Leszek Skuza, Miroslaw Szot
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.