Duben
ohodnotit

Proposition

The Proposition

Další název:
Vražedný návrh
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
14.9.2006

Komentáře k filmu Proposition

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 26
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.9.2010
Netradiční dobrodružný   film, zdráhá se mi napsat   western. Můj syn žije přes   třicet let v Austrálii, v   Perthu, a pochvaluje si   pořádek, čistotu, nízkou   zločinost. To je právě   zásluha takových kapitánů   Stanleyů, což je pro mě   kladná postava ve filmu.   Ostatní hnusáci dovedou jen   vykřikovat, ale jednat umí   málokdo.
jarda53
Hodnocení:
Přidáno: 18.4.2014
Drsný film plný krásné   hudby,divoké přírody a je   to doba, kdy se na původní   obyvatelé Austrálie, konaly   hony jak na zajíce.   Zločinecká rodinná tlupa   bratrů Burnsových,   vyvraždí rodinu, která   přijela z Británie, začít   nový život. Pak se bratři   rozejdou, Arthur žije ve   skalách a straší lidi v   okolí a mladší bratři ,   Charlie a Mikei jsou zajati a   čekají, než se jim uplete   oprátka. Kapitán nabídne   Charliemu, když zabije svého   bratra Arthura, dostane i s   Mikeiem svobodu. Ale místní   obyvatelé, v tomto krvavém   příběhu, jsou lační po   krvi a odplatě, nečekají na   soud a žádají lynč.   Kapitán tuší, že to   všechno špatně dopadne,   Mikei umrskán téměř k   smrti, po pár hodinách na   svobodě umírá. Arthur je   připraven k tvrdé pomstě a   jde trestat kapitánovu   rodinu, přitom, on jediný   nechtěl mít nic společného   s popravami bez soudu.   Několik samosoudců je   krvavě ztrestáno. Konečnou   tečku udělá za vražděním   Charlie, který svého bratra   zastřelí, zraněný kapitán   snad přežije a i jeho   manželka ten zážitek snad   ze znásilnění, budou nosit   do konce života.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.9.2007
jedním slovem bych film   shrnula jako KVALITNÍ. Má   všechno, co známe ze   starých klasických   westernů, ale přidává i   něco víc - co dnes divák   vyžaduje - určitou   autentičnost a rozporuplnost   postav... Dobře vystavěný   příběh je korunován   výbornými hereckými   výkony, podmanivou hudbou a   poutavou výpravou.
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.12.2011
Hodně netradiční a velmi   drsné,to rozhodně,ale forma   my nesedla a zkrátím   to,chvílema nuda a takové   dle mého nezáživné   momenty,nevím jak to   popsat...
Hugin
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.3.2008
Zajímavá zápletka,   rozhodnutí kterého bratra   nechat žít a kterého nechat   umřít, měla určitě velký   potenciál. Oceňuji důraz na   psychologii postav na úkor   akce, ale i tak se mě to zdá   nedotažené, včetně   pouhého náznaku   rasistického postoje býlích   kolonizátorů vůči   domorodcům. Největším   zklamáním je ovšem hudba   Nicka Cavea, od které jsem   čekal daleko víc. Za   povšimnutí stojí kvalitně   natočené přírodní   scenérie a herecký výkon   Raye Winstona v roli kapitána   Stanleyho.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.12.2009
Hodně zvláštní a tajuplný   western.Už i ta hudba v tomto   filmu je velmi ponurá a   podivuhodná,ale když nad   tím tak přemýšlím,je   vlastně docela příhodná a   podchycuje podstatu děje.
Je zde velmi kvalitní   herecké obsazení.Mě osobně   se dost líbil Ray Winstone v   roli kapitána Stanleyho.
petrusmev
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.10.2006
Během filmu jsem byl napjatý   a oceňoval vytvořenou   atmosféru, po skončení jsem   byl ale trochu zklamán. Film   je docela rozporný, úžasná   je Emily Watsonová.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.2.2013
PROPOSITION

Austrálie na konci 19.   století. Země bez pravidel,   země bez spravedlnosti.   Bandy, které nekompromisně   drancují obyvatelstvo a proti   nim jeden odvážlivec, jenž   se snaží udělat v tomto   chaosu pořádek a vytvořit   prostor pro klidný a   obyčejný život. Život,   který touží prožít po   boku své milované ženy.  

Charlie Burns   v podání Guy Pearceho je   tulák, který byl spolu se   svými dvěma bratry členem   jedné takové bandy. Protože   sám neschvaluje jejich   jednání, vezme svého   nejmladšího bratra a   odejdou. I když se od skupiny   odtrhli, stejně stojí mimo   hranice zákona. Všichni jsou   hledaní pro znásilnění a   vraždu. Kapitánu Stanleymu   se podaří zatknout Charlieho   a Mikeyho. Kapitán ví, že   nejstaršího bratra, šéfa   bandy, nemá šanci sám   dostat, tak použije   netradiční řešení.   Navrhne Charliemu skoncovat s   brutalitou, jež je obklopuje,   výměnou za život   nejmladšího bratra.   Odpovědnost za jeho život   přenese na Charlieho, který   má čas jen několik dní,   než bude Mikey popraven.   Jenže v nepřátelském   prostředí městečka se   strhne nebývalý odpor jak   proti zatčenému   mladíčkovi, tak proti   kapitánovi. Osadníci mají   jiné názory na spravedlnost.   Atmosféra houstne a nevěstí   nic dobrého…

Samotný příběh je   možná až příliš   jednoduchý a   předvídatelný, nabízí   typický westernový souboj   mezi padouchy a strážci   zákona na pozadí   překrásné a zdánlivě   nehostinné krajiny. Záběry   úchvatných přírodních   scenérií poskytují   dostatečný prostor na   přemýšlení. Před námi se   odvíjí jednoduchá, až   komorní hra o pomstě s   depresivním nádechem a   spoustou filozofování.   Rodina je rodina, ale může   člověk jít proti vlastnímu   přesvědčení? Proposition   je příběhem bratrské   oddanosti, hledáním   správné cesty, trýznivého   svědomí, nelehkého   rozhodnutí, přetěžké   volby mezi dvěma bratry, i   zasloužené odplaty a   marného hledání   spravedlnosti v zemi bez   pravidel. Příběh ze světa   špinavého zevnitř i zvenku,   nabízí kontrast drsného a   neúprosného prostředí,   prokládaného dlouhými   záběry přírody s   překrásnými západy slunce,   dokresleného podmanivou   hudbou.

Jde o   hodně drsný, přesvědčivý   a nekonvenční snímek,   jaký jsem již dlouho   neviděla. Jako celek je to   velmi působivé. Ve mně to   zanechalo nečekaně hluboký   dojem.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Trochu jinak pojatý western   než jak jsme zvylký se   skvělými herci, dobrou   kamerou, zajímavou hudbou a   výbornou atmosférou.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.8.2013
Austrálie - civilizace   zrozená z chuchvalce krve   stejně, jako ty ostatní,   mění se jen tváře krajiny,   domorodců a usedlíků... a   přece se Proposition svým   podáním obrody liší, je   znát, jak té neurvalé zemi,   s cejchem vypáleným od   slunce, patří srdce těch,   co se na snímku podíleli...   John Hillcoat dokázal   sugestivně uchopit krutost a   přeměnit ji na magickou   krásu, ze které se v   sestavě obrazů, zvuků,   uhrančivé hudby a nádherně   drsné poezie Nicka Cavea   točí hlava a svírá hruď.   Bez varování vám na ramena   naloží část břemene,   které zde vláčí muži bez   budoucnosti, jejíž vize se   zrcadlí na dnech jejich   vyprahlých duší, ve   kterých navzájem spatřují   neodvolatelnost své rychlé,   zákeřné a neslavné   smrti... "Přírody se   nikdy nenabažíš. V jejím   lůně najdeš klid. Konejší   srdce. Hory, stromy,   nekonečné pláně. Měsíc,   myriády hvězd. Každý   může dojít klidu a   dokonalosti. I ten   nejpřízemnější misantrop   nebo nejodpornější   hříšník. Co je to   misantrop, Arthure? Všivák,   co nenávidí jiný   všiváky"...
T2
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.12.2018
║Rozpočet   $-miliónov║Tržby USA   $1,903,434║Tržby   Celosvetovo $5,048,693║   /videl v kine: 40%/ (videl na   festivale Cinematik 2007)
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2012
Nelítostný a temný, ale   podmanivý a při vší   krutosti i poetický   příběh. Sophiina volba po   chlapsku, mezi třemi bratry.  
Austrálie před více   jak sto lety. Bohem   zapomenutý, zaprášený   kontinent. Děj odstartuje   prudkou přestřelkou přesily   vojáků proti dvěma   bratrům, členům obávané   bandy. Oba jsou zajati a budou   pověšeni, ale to kapitánovi   Stanleymu nemůže stačit.   Chce rozprášit celou tlupu,   která již dlouho terorizuje   tuhle obrovskou oblast   červených skal a   bezútěšné pustiny. A   hlavně chce dostat krutého   šéfa bandy Arthura,   nejstaršího z bratrů.   Zatímco benjamínek Mike u   výslechu sténá bolestí,   jeho bratr Charlie dostane od   kapitána Stanleyho nabídku,   jaká se neodmítá...   Téměř ještě chlapec Mike,   který si při vražedných   zvěrstvech napáchaných při   loupežích nestihl ušpinit   ruce od krve, bude pověšen.   Nebo může žít.
  Kapitán k prostřednímu   bratrovi: „já vás nedám   pověsit Charlie. Naopak,   propustím vás. A dám vám   koně a zbraň. A čas do   Vánoc, ale ani o den víc“.   Charlie: „ co chcete, abych   udělal?“ Kapitán: „to   mi řekněte vy...“   Charlie: „chcete abych zabil   bratra“ Kapitán: „chci,   abyste zabil bratra“.
Příběh nikam zběsile   nepádí, vleče se pomalu   mezi skalami, těžký až k   neunesení, stejně jako   vražedné poslání   Charlieho. Jen vystřelené   kulky nelétají pomalu, ale   stejně rychle, jako v těch   nejdivočejších   westernech... A pomsta na   kapitánovi a jeho manželce   je nejen zvráceně krutá,   ale i marná. Poslední scénu   filmu jsem i já proseděl s   umírajícím a zíral do   nekonečné pustiny. Ještě   dlouho poté, co proběhly   závěrečné titulky...
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.10.2008
Existencialni western...
Perfektne natoceny film, ktery   sice plyne pomalu, ale hned od   zacatku strhne a uhrana   nadhernymi australskymi   panoramaty, kter jsou navic   obhaceny o rozhodnuti, ktera   jsou vic nez jen tragicka...
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.6.2007
Ušmudlaní a věčně   umolousaní lidé žijící na   obrovském australském   „pískovišti“ v ráji   much. Jediná oáza čistoty   je v tomhle místě dům   šerifa Stanleyho a jeho   ženy. Zákon, čistota a   řád proti špíně i   „špíně“ násilí. Jeden   z posledních brutálních   zločinů je znásilnění a   zavraždění těhotné ženy.   Dva ze tří zločinců (   bratrů) jsou za mřížemi a   šerif jednomu z nich udělá   nezvyklou nabídku ... Drsné,   špinavé, upocené, krvavé a   v kontrastu s tím ulepeným   světem až kýčovitě   krásné západy slunce a k   nim podmanivá, místy snad   až mystická, hudba. Jako   celek velmi působivé.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.12.2007
Film je hodně drsný a   depresivní, má kvalitní   scénář a dobré obsazení.   Film o pomstě, je to takový   chladný bez emoční western.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.7.2008
Normálně jsem nechápal.   Vinikající námět,   perfektní zpracování a   dokonalí herci. Tohle je   prostě super film. Ani   minutku se nenudíte, zvraty,   které se prostě stanou a   netušíte.
xebece
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2006
Tak předem bych chtěla   říct, že ne každá   ženská je tak cimprlich, aby   nemohla zvládnout tenhle   film, zejména když má hlavu   i patu, silnej příběh a   navíc fantastickou hudbu.   Rukopis Nicka Cavea rozhodně   nejde přehlídnout a   každopádně jsem věděla,   co můžu čekat. A nebyla   jsem zklamaná ani   překvapená. Všechna ta   špína, krev a násilí tam   prostě musí patřit. I když   asi každej má o minulosti   líbivý iluze, skutečnost   byla opačná. Ale pod vší   tou hrůzou je nádhernej   příběh, kterej má hloubku   a dokáže člověka   zasáhnout. Caveova temná   poetika je sice klišé, ale   sedí. Takže já dávám 10,   protože mě Nick zase dostal.   A soundtrack je fantastickej,   doporučuju.
Snape
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.7.2008
Atmosfera byla vynikajici, ta   spina, vedro, smrad, pot..   Uzasny.. Ale pribeh sam byl   slabonky, to me opravdu   zklamalo.
luongovae
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.3.2007
The Proposition
Tímhle počinem si mě John   Hillcoat zcela získal.   přesvědčil mě, že žánr   western není dávno zakopané   a pohřbené téma a že tu   bude ještě dlouho..   Kvalitní herecké obsazení,   syrová atmosféra.Krásná   australská scénerie. Hudba   Nicka Cava přispívá k   nezapomenutelnému zážitku.
Koimisto
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.10.2006
Syrovost !!!
Film, který dá se říci   nemá hlavní postavu.Každý   v něm má chvilku navrch a to   je velmi originální a   obdivuhodné, že lze velmi   propracovaný děj rozložit   do několika postav.Navíc je   opravdu dobrý!!!Napětí se   dá krájet a člověk neví   komu držet pěsti (zda   zloduchům, kteří páchají   ohavnosti a nebo mužům   zákona, kteří páchají   taktéž ohavnosti)!!!Také   mě velmi nadchla syrovost   celého filmu (zuby, špína,   vlasy, ...).Určitě radím   shlédnout, ale předem varuji   něžná pohlaví, která by   tento snímek nemusela   přijmou zrovna v nejlepším
Albertosaurus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.6.2010
Strhující poezie obrazu,   hudby a geniálního   scénáře. Snímek s hutnou   atmosférou, který se nebojí   násilí, ale na druhou stranu   je neuvěřitelně citlivý.   Hudba Nicka Cavea a Warrena   Ellise žene příběh   dopředu a je až s podivem   jak dokáže být Cave   všestranný. Podle mě jeden   z největších umělců   vůbec, jehož genialita mě   až děsí.
Karabekian
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.9.2006
Tohle je po hodně dlouhé   době konečně kvalitní   western! Příběh sice   jednoduchý a ne zrovna moc   růžovoučký, ale jeho   porvedení téměř   geniální.
Duster
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.11.2007
V podstatě nijak objevný   námět a děj, který je na   můj vkus až příliš   rozvláčně vyprávěn. Film   sází spíše na hutnou   atmosféru, což se mu do   jisté míry daří. Obrazově   zajímavé, nechybí ani   trocha poetiky. Z herců mě   nejvíc zaujal Ray Winstone a   také poněkud chladně   odpudivý David Wenham.
francovka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.3.2008
Po právě zhlédnutém   snímku cítím potřebu   vyjádřit své pocity.   Neuvěřitelně natočený   snímek, neuvěřitelné   výkony, neuvěřitelná   atmosféra.Nic víc není   potřeba sdělit. Možná jen   - podívejte se.
Eruannele
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.3.2008
Chce se mi říct: těžké   popsat, vlastně tak trochu   stačí vzít si album Nicka   Cavea a zaposlouchat se. Nebo   si vzít přímo soundtrack   složený pro film a nasát   trochu té atmosféry. Ale v   tom případě by tomu   chyběla ta úžasná   vizuální stránka, jednou   odrbaná, upocená a   zakrvácená, podruhé klidná   a idylická. Jenže Nickův   rukopis je holt on sám a je   to z toho pořádně cítit.   Tvrdé - u některých scén   mi opravdu trnulo, jindy mi   běhal mráz po zádech (v tom   dobrém slova smyslu), když   se rozezněl popěvek   "The Rider" a z   plátna přímo odkapávalo   zadostiučinění v podobě   pomsty.
Jediné, co mě   mrzí, je od začátku jasně   daná nit příběhu a postav,   které se téměř   nevyvíjejí a lze poměrně   jasně odhadnout, jak to   všechno dopadne. I tak si ale   myslím, že Hillcoat a Cave   odvedli sakra dobrou práci.
morous77
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.10.2007
konecne zas neco,kdy se clovek   nemusi stydet rict,ze ma rad   western!americka skola,ale bez   patosu!diky za to!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih60069minih60069Chrysalis (2007) 
Chrysalis n
minih25028minih25028Muž se železnou maskou (1998) 
The Man in the Iron Mask n
minih43389minih43389Grindhouse: Auto zabiják (2007) 
Death Proof n
minih28713minih28713Daredevil (2003) 
Daredevil n
minih44364minih44364Zkouška (1981) [TV hra] 
Zkouška n
minih70744minih70744Pygmalion (1938) 
Pygmalion n
minih29716minih29716Supersvůdníci (2001) 
Tomcats n
minih56173minih56173Nikdy v neděli (1960) 
Never on Sunday n
minih3874minih3874Bez slitování (1976) 
Rolling Thunder n
minih148294minih148294Pappa e ciccia (1983) 
Pappa e ciccia n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376612
Obsahů a biografií: 178289

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10