Duben
ohodnotit

Prokletá Argentina

Imagining Argentina

Rok:
2002
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
19.5.2005
„Teror. Strach. Soucit. Láska.“
Popis / Obsah / Info k filmu Prokletá Argentina
Antonio Banderas a Emma Thomson excelují ve strhujícím dramatu, adaptace bestselleru – stejnojmenné knihy Lawrence Thorntona. Vyjímečný příběh lásky, vášně a nebezpečí v Argentině je zasazen do „špinavé občanské války“ 70. let v Argentině, kdy bylo perzekuováno více jak 30. 000 lidí, převážně intelektuálů argentinské společnosti.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prokletá Argentina
Vyjímečný příběh lásky, vášně a nebezpečí v Argentině je zasazen do „špinavé občanské války“ 70. let v Argentině, kdy bylo perzekuováno více jak 30. 000 lidí, převážně intelektuálů argentinské společnosti.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prokletá Argentina
Scenárista a režisér Christopher Hampton se v britsko-španělském politickém dramatu Prokletá Argentina vrací do údobí, kdy v této zemi vládla vojenská junta (1976-1983). V příběhu, natočeném podle románové předlohy Lawrence Thorntona, pátrá Carlos Rueda, ředitel Dětského divadla v Buenos Aires, po manželce Cecilii, novinářce, kterou odvlekli z domu tajní agenti, tak jako tisíce dalších lidí, kteří pak „byli zmizeni“. Divadelník v sobě nečekaně objeví schopnost „vidět“ osud zavlečených a nezištně pomáhá příbuzným obětí. Úděl své ženy a později i dcery Teresy však musí postupně skládat jen z útržků vizí. – Film místy ve velmi drsné poloze odhaluje krutou realitu, v níž probíhá „normální“ všední život a jen za tenkou hranicí se odvíjí hrůzný děj mučení, znásilňování a vraždění. Silná látka by si nesporně vystačila sama o sobě a přidaná fantazijní dimenze ji spíše oslabuje než umocňuje. Zatímco Emma Thompsonová podává v roli trýzněné Cecilie vynikající výkon, vousatý Antonio Banderas jako Carlos Rueda nepůsobí příliš přesvědčivě. – Upozorňujeme, že podobným „latinskoamerickým“ tématem se zabývaly i snímky Nezvěstný (1981, FP 7/84), Oficiální verze (1984, FP 10/88) nebo Smrt a dívka (1994, FP 8/95).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/5


Popis / Obsah / Info k filmu Prokletá Argentina
Adaptace bestselleru – stejnojmenné knihy Lawrence Thorntona. Vyjímečný příběh lásky, vášně a nebezpečí v Argentině je zasazen do „špinavé občanské války“ 70. let v Argentině, kdy bylo perzekuováno více jak 30. 000 lidí, převážně intelektuálů argentinské společnosti.
Nominace na v rámci MFF Benátky 2003 na Zlatého lva.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10