Duben
ohodnotit

Přízraky noci

Dead of Night

Další název:
Au coeur de la nuit
Rok:
1945
Délka:
103 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Přízraky noci
Povídkové filmy nebyly ve čtyřicátých letech úplně běžnou komoditou a hororové už vůbec ne. Po úspěchu Přízraků noci se to změnilo. V průběhu dalších let vznikla řada obdobných antologií, ovšem málokterá z nich se svému vzoru dokázala přiblížit podobně promyšlenou strukturou vyprávění a působivostí zpracování. Rámcový příběh architekta, který přijede na telefonické pozvání na venkov a od začátku tvrdí shromážděné společnosti, že všechny zná, je sám o sobě bizarní. Většina přítomných jeho tvrzení věří a dává k lepšímu podobné historky z vlastní zkušenosti. Každý z vyprávěných pěti příběhů má trochu jiné ladění, ale všechny se snaží doplňovat architektovo úzkostné rozpoložení mysli. Jedinou výjimkou je Golfový příběh, který se svým záhrobním žertováním jako by patřil do zcela jiného filmu a byl zamýšlen zřejmě jako vítané odlehčení stále temnější atmosféry. V souvislosti s filmem bývají nejčastěji připomínány dvě epizody. První je příběh starožitného zrcadla s mistrovsky vystiženou atmosférou rostoucího děsu ze ztráty sebe sama a druhá příběh břichomluvce, pomalu se propadajícího do područí vlastní loutky, kterou zdobí mimořádný herecký a především hlasový výkon Michaela Redgravea. Zajímavé je, že tvůrci obou nejzdařilejších segmentů měli v té době ve studiu Ealing primárně jiné úkoly. Střihač a scenárista Robert Hamer svou povídkou režijně debutoval, ač to na její vyzrálosti vůbec není vidět, a brazilský dokumentarista Alberto Cavalcanti (který svá díla podepisoval pouze příjmením) byl Michaelem Balconem do studia angažován především jako proponent dokumentárního realismu. Mezi výsostnými profesionály snímku se sluší ještě připomenout předního reprezentanta francouzské avantgardy dvacátých let a dvorního Cocteauova skladatele Georgese Aurica a kameramana stěžejních titulů studia Douglase Slocombea, jenž byl se svým méně známým kolegou Stanem Paveym zodpovědný za výrazně expresionistické nasvícení filmu.
Michael Málek
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Přízraky noci
Čtyři režiséři (Basil Dearden, Robert Hamer, Charles Crichton a Alberto Cavalcanti) natočili strašidelné příběhy se značnou dávkou skepse a s černým humorem.

Hlavním hrdinou filmu je architekt, který jedné noci ve venkovském domě během večerní párty má několik zvláštních zážitků. Když vypráví ostatním hostům o svých pocitech, obrací se rozhovor k nadpřirozeným jevům. Každý z přítomných sdělí ostatním nějaký zvláštní a těžko vysvětlitelný zážitek ze svého života, který analyzuje přítomný psychiatr.

Pět epizod se odehrává v předem daném dějovém rámci: Strašidelné zrcadlo ("The Haunted Mirror"), Řidič pohřebního vozu ("Hearse Driver"), Vánoční svátky ("Christmas Party"), Golfový příběh ("Golfing Story") a Mluvící panenka ("Ventriloquist's Dummy").

V hlavních rolích filmu vystupují: Michael Redgrave, Googie Withersová, Mervyn Jones, Roland Culver a Naunton Wayne. Scénář napsali John Baines a Angus Macphail, za kamerou byli Douglas Slocombe a Stan Pavey.


Autor: curil

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

05:15 - 05:30

13 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

05:25 - 05:59

3 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

43 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:05 - 05:55

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10