Jeden svět
ohodnotit

Přízrak svobody

La fantome de la liberté

Další název:
Prízrak slobody; Přelud svobody; The Phantom of Liberty
Země:
Rok:
1974
Délka:
104 minut

Obsah filmu Přízrak svobody

 
Buržoazní konvence dostávají na frak v tomto surrealistickém klenotu Luise Bunuela, Přízrak svobody. Ukazuje elegantní večírek, kde hosté jsou usazeni na záchodových mísách, mnichy hrající poker, konzumující svaté hostie jako chipsy a policejní příslušníky hledající ztracenou dívku, kterou mají přímo před nosem. Tato zvráceně absurdní komedie zručně kombinuje témata, kterými se Bunuel během své tvorby zabýval - od pokrytectví a falešné morálky po libovůli společenských pravidel.

Zdroj: Film Europe Media Company

oficiální text distributora
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
francouzská
 
 
Distribuční verze:
česky, s titulky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Přízrak svobody >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.3.2020
Svérázný a hodně bizarně ujetý snímek ve   filmografii Luise Buñuela. Tady vše funguje   přesně naopak! Absurdnost největšího kalibru!   Životy jednotlivých postav jsou propleteny do   celistvého příběhu vskutku originálním   způsobem, jakoby snímek byl natočen v jednom   záběru a každý herec předával štafetu   dalšímu aktérovi a ten dále rozvíjel tento   surrealisticky bláznivý výtvor. Některé   situace jsou fakt neskutečně šílené, zejména   v malém hotelu scéna s mnichy a dalšími jeho   obyvateli. Těžko popisovat, tohle se musí   vidět, aby si na to každý divák udělal názor   svůj. Škoda, že ke konci už tempu trochu   dochází dech, i tak si ale myslím, že těžko   hledat ve francouzsko-italské produkci podobný   flák. S trochou nadsázky se dá toto dílo   přirovnat k některým kouskům Davida Lynche.
cerfik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2012
Něco tak absurdně šíleného se jen tak nevidí   a rozhodně to pobaví. Scénka se záchody u   jídelního stolu a hledání holčičky, která   tam je, to jsou věci, na které jen tak   nezapomenu. Je vydět jak se pan režisér   vyžívá v ukazování absurdity našich   zavedených konvencí, nad kterými se už ani   nepozastavujeme. Vezme to celé tak vyhroceně do   absurdna, že zůstává rozum stát a chvílemi   máte opravdu pocit, že jste se zbláznili.
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.12.2011
Kdybych mohl, udělil bych tomuto filmu bodů   dvacet namísto deseti. Řekl bych, že je to   ještě lepší verze jiného Buňuelova filmu:   Nenápadného půvabu buržoazie. Vystupují zde   skoro titíž herci, dokonce i táž Molierova   busta se tu mihla. V provokativnosti, v snovosti a   ve zdánlivé "nepochopitelnosti" nemohl   Luis Buňuel snad vystoupat výš. Ve filmu jako   obvykle neuniknou pozornému čtenáři   Buňuelových pamětí jeho vlastní názory,   preference a posedlosti. Na příkladech ztracené   holčičky, která se neztratila, na vraždícím   básníku, který byl odsouzen k smrti, ale   svobodný opouští soudní budovu a ještě   rozdává autogramy obdivovatelkám, nebo na   příkladu večírku, kde všichni hosté sedí na   záchodových mísách a kvůli jídlu a pití   odcházejí nenápadně do separátní   místnůstky - na těchto příkladech Buňuel   ukazuje, že mravy a zákony jsou relativní a   často úplně zvrácené a absurdní, a že se   jimi společnost řídí jen setrvačnou silou   zvyku, pod jehož vlivem si nevšímá věcí   jinak zcela očividných. Skvělé dílo.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10