Případ Mattei (1972)

Případ Mattei (Il caso Mattei)
85 %
 
 

Il caso Mattei

    Žánr: drama
    Země: Itálie
    Délka: 115 min.
Dokumentárně stylizované drama pojednává o životě a tragické smrti italského průmyslníka a ropného magnáta Enrika Matteiho. Snímek natočený na základě skutečných událostí analyzuje propojení mafie a organizovaného zločinu s italskou politickou scénou i s nejmocnějšími ropnými společnostmi.
Drama nazvané Případ Mattei bylo ve své době považováno za jeden z nejvydařenějších snímků Franceska Rosiho. Režisér znovu rezignuje na tradiční formální postupy napínavého kriminálního příběhu a naopak volí pomalé tempo vyprávění, které je spojeno s dlouhými statickými záběry a s reportážní metodou snímání. Investigativní snímek některými svými motivy odkazuje na režisérův starší film Ruce nad městem (Le mani sulla citt?, 1963).
Francesco Rosi se ve svém životopisném dramatu soustředí na život a poslední okamžiky vlivného politika a prezidenta italského ropného koncernu ENI Enrika Matteie (1906-1962), který za velmi podezřelých okolností tragicky zahynul v letadle. Vzhledem k tomu, že se ropný magnát dostal do konfliktu se zájmy tzv. Sedmi sester (tj. sedmi nejmocnějších naftových společností), kterým právě Matteiova firma úspěšně konkurovala, spekulovalo se o tom, že byl ve skutečnosti zavražděn.
„Bylo nezbytné pochopit Matteiovu povahu, aby bylo možné pochopit také jeho chování," vysvětloval Francesco Rosi v jednom rozhovoru. „Byl to velmi složitý člověk a velmi složité bylo i jeho jednání. Rozhodl se totiž skoncovat s monopolem velkých, většinou amerických petrolejářských společností, a tím se pro ně stal nepohodlnou osobou. Chtěl jsem tímto filmem vyprovokovat diskusi o historickém a společenském vývoji v Itálii i nad otázkou demokratické kontroly nad velkými ekonomickými silami, které se rodí v různých státech a získávají pak nad těmito státy velkou moc."
Na začátku roku 1971, kdy probíhaly velmi pečlivé přípravné práce k natáčení, byl v Palermu unesen novinář Mauro De Mauro. Právě jeho Francesco Rosi pověřil, aby pro něj sehnal maximum informací a dokumentů o posledních dvou dnech, které Enrico Mattei strávil na Sicílii před svou tragickou smrtí. Novinářovo tělo nebylo nikdy nalezeno.

Jan Švábenický
LFŠ 2015

režie:
Francesco Rosi
 
 
hraje:
Gian Maria Volontè (Enrico Mattei), Luigi Squarzina (novinár), Peter Baldwin (novinár McHale), Franco Graziosi (minister), Néstor Garay, Edda Ferronao (pani Mattei), Dario Michaelis (policejní důstojník), Accursio Di Leo (Sicílsky prisťahovalec)
 
 
scénář:
Francesco Rosi, Tonino Guerra
 
 
kamera:
Pasqualino De Santis
 
 
hudba:
Piero Piccioni
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.