Duben
ohodnotit

Prípad Barnabáš Kos

Další název:
Kde je Barnabáš Kos, Prípad Barnabáša Kosa, Barnabáš Kos
Žánr:
Rok:
1964
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
16.4.1965
Popis / Obsah / Info k filmu Prípad Barnabáš Kos
POZOR, SPOILER

Orchestr nacvičuje jakousi hodně prapodivnou skladbu a pan trianglista Barnabáš Kos přichází pozdě. Měl totiž i jiné povinnosti, kterých má až až. Neustále v jednom kuse je po schůzích, poradách, společenských akcích a tak dále, a tak dále. Večer, když je doma, obdrží dopis, ve kterém je jmenován ředitelem filharmonie. List však není adresován jemu, a tak pan Kos ve své poctivosti a horlivosti jde dopis vrátit na poštu.

Je zde sáhodlouhá fronta a pan Kos jde k jiné přepážce. Zde je ovšem zepsut úřednicí, že je list otevřený - a ještě si baba vymyslí několik dalších nesmyslů. Pan Kos raději uznává, že list je určen jemu. Ovšem nyní musí přece upozornit, že on tuto funkci nemůže přijmout. Už kvůli nedostatečnému vzdělání. Marně však náš trianglista prochází budovu a kanceláře. I mezi kolegy se přizná, že je ředitel a rázem se postoje k němu mění. Přepadne i svého nadřízeného přímo doma a ve vaně. Ale nic nepomáhá.

Tak je tedy panem ředitelem. Řeší peníze pro muzikanty, ale i cenu za opravu vodovodního kohoutku. V orchestru se k němu chová dirigent jako k Bohu, dokonce dle něj provádí úpravy skladeb Antonína Dvořáka. A také se zde začíná zkoušet nové dílo pana Greguše. Je to koncert pro triangl. Pan Kos přesadí všechny muzikanty na nová místa a trumpetistu Gajdoše, který to zkritizuje, vyrazí. A pan ředitel Kos začíná vymýšlet skutečné nesmysly. Dokonce jej přestane zajímat obecenstvo.

Koná se koncert pro triangl a pan Kos netuší, že po návratu domů nalezne další dopis...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Prípad Barnabáš Kos
Náhlý a zejména nezasloužený mocenský vzestup mění charakter člověka - náhle dává všem arogantně pocítit, že jeho rozhodnutí jsou konečná. V případě filmu Případ Barnabáš Kos režiséra Petera Solana se to tentokrát týká zcela bezvýznamného člena velkého orchestru, jenž povýší na jeho ředitele.

Také na Slovensku vznikla v první půli 60. let díla, která kritizovala nedávné přehmaty, zvláště mocenskou svévoli, proti níž nebylo odvolání. Titulním hrdinou snímku Případ Barnabáš Kos je naprosto bezvýznamný, spíše ostýchavý trianglista velkého orchestru (méně důležité hudební místo snad už ani neexistuje), jenž se byrokratickým nedopatřením stane ředitelem orchestru. A v novém postavení si začne počínat jak pověstný slon v porcelánu. Jakmile ovšem získá potřebnou a bohužel ničím odůvodněnou sebedůvěru, procházejí mu i zjevné chyby, jichž se při občasné hře v orchestru dopouští, a triangl prosadí jako nejdůležitější nástroj. Předlohu poskytl Petr Karvaš, jenž se spolu s Albertem Marenčinem podílel i na scénáři.

Režie se ujal Peter Solan. Film pak pranýřuje pokrytectví a intrikánství, zdaleka neomezené toliko na hudební prostředí, které zde vystupuje jako modelové. Ačkoli v kinematografii té doby - psal se rok 1964 - již vládly nové vypravěčské trendy (viz jména jako Uher, Chytilová, Jireš, Schorm...), Prípad Barnabáš Kos je ještě poplatný již překonané poetice předchozího desetiletí, popisné doslovnosti a inscenační starosvětskosti, jakou známe i u českých, jinak určitě pozoruhodných filmů jako Tři přání nebo Zde jsou lvi. Zajímavé je rovněž herecké obsazení: titulní role se s málokdy vídanou tragikomickou vervou zhostil Josef Kemr, dále zde účinkuje i skutečný dirigent Milivoj Uzelac.
(jš)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Popis / Obsah / Info k filmu Prípad Barnabáš Kos
Satirická tragikomedie natočená podle povídky Petra Karvaše Barnabáše Kose vzestup a pád ze sbírky Čert nespí. Jejím hrdinou je trianglista velkého orchestru, který je - shodou okolností - jmenován ředitelem orchestru. Vede zcela diletantsky orchestr z pozice trianglisty, což vede k naprostému rozkladu hudebního tělesa.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy

Satirická tragikomédia pranierujúca malomeštiacke prežitky, pokrytectvo a intrigánstvo. Barnabáš Kos, trianglista vel'kého symfonického orchestra, je nešakane menovaný za jeho riaditel'a. Skromný hudobník sa spočiatku bráni, no čoskoro pochopí, akými pravidlami sa riadi mechanizmus kariéry, ku ktorému nevyhnutne patrí pochlebovanie a šplhúnstvo jeho kolegov.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10