Princ Chocholouš (1974) [TV film]

Princ Chocholouš
70.9 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 76 min.
„Pohádka o kráse tváře a kráse duše.“
POZOR, SPOILER!

Skoro dospělá princezna Veronika si hraje s malými dětmi s míčem. Dvorní etiketa jí neříká naprosto nic, což štve celé její okolí, a hlavně jejího otce. Ten se rozhodne ji provdat. Oba jeho rádcové již ženichy mají. Každý svého, a jaksi již ale neříkají panu králi, že na nich míní také participovat.

Jenže princezna je nechce. A to už předtím, než začne večerní merenda, kde se o ni budou oficiálně ucházet. Nu, už se tančí a oba nápadníci přicházejí. Ten třetí, který se měl také dostavit, zmizel. Veronika poslouchá jalové řeči obou nápadníků, ale když si má vybrat, prchá. A když se ukryje v altánu, poznává mládence, který s ní soucítí. A protože má místo účesu chocholku, říká se mu Chocholouš.

Ten po tomto setkání váhá, zda jet domů, či zůstat. Ale příchod princeznina posla, ševce Vendulky, jej přesvědčí, aby zůstal. Přichází proto oficiálně i na druhý zásnubní ples. Je velmi milostivě přijat a Veronika je ráda. Pak spolu utečou ven, kde si navzájem lichotí. Princ však mizí.

Rádcové stále pletichaří a přibrali i Josefínu, princezninu vychovatelku. Ta jí míní přistrčit za ženicha toho, čí rádce se s ní lépe domluví. I panu králi již došla trpělivost a nařizuje dceři, aby si na příštím banketu zvolila svého budoucího manžela – a už nemíní čekat. A protože si princezna nevybrala, tak král volí los. Tedy mezi těmi dvěma, které Veronika nechce. Kdopak z nich asi losování vyhraje?  Autor: Pitryx

režie:
Věra Jordánová
 
 
hraje:
Jana Šulcová (princezna Veronika), Josef Abrhám (princ Tomáš), Ilja Racek (král), Marie Drahokoupilová (Josefina), Vlasta Fabianová (chůva), Lubomír Lipský (Archibald), Jan Přeučil (Vilibald), Petr Svoboda (Baldrián, princ brabantský), Martin Štěpánek (Jakub, princ skotský), Roman Skamene (Vendulka), Věra Koktová (Mikuláška), Blanka Vikusová (dvorní dáma), Eva Trunečková (dvorní dáma), Zdena Burdová (dvorní dáma), Věra Petáková (dvorní dáma), Oldřich Velen (obřadník)
 
 
námět:
Charles Perrault
 
 
scénář:
František Pavlíček
 
 
kamera:
František Němec
 
 
hudba:
Vadim Petrov, Vlastimil Pinkas (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Pelc (výtvarník dekorací)
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Věra Štěpánková, Jarmila Vlčková
 
 
zvuk:
Václav Nosek, Petr Šimák
 
 
choreografie:
Vlastimil Jílek
 
 
II. kamera:
Otto Brabec, Antonín Kovács, Petr Prima, Zdeněk Uher
 
 
masky:
Miluše Mrázková
 
 
dramaturgie:
Helena Sýkorová
 
 
asistent režie:
Božena Šimerová
 
 
vedoucí výroby:
Marcella Resslová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.