Duben
ohodnotit

Přímo nad hlavou

Twelve O'Clock High

Žánr:
Rok:
1949
Délka:
132 minut
„Sice nebyli v první linii, ale osud války závisel na nich.“

Komentáře k filmu Přímo nad hlavou

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.10.2019
Válečný snímek o letcích   bombardovacích letadel,   který se ničím nezadá s   obdobnými sovětskými   vznikající ve stejné době.   Jedná se o pouhopouhou   filmovou oslavu válečných   hrdinů a jejich úspěchů v   době druhé světové války,   kde ve válečných scénách   byly použity i přímé   dobové záběry. Příběh je   jednoduchý a později   mnohokrát zopakovaný. Máme   tu určitou jednotku   bombardovacích letců   oplývající rapidně nízkou   morálkou. Po nastoupení   přísného brigádního   generála Franka Savageho,   kterého si jako obvykle   výborně střihl Gregory   Peck, jsou rázně postaveni   do latě a svým   následujícím úspěšným   bombardováním ovlivní   další průběh války. Fakt,   že vojna není kojná, tímto   platí dvojnásobně. Dějová   linka se tedy zdá být   jednoduchá, avšak scénář   se nezabývá jen tím. V   podstatně je centrem dění   právě generál Savage,   který i přes svůj přísný   smysl pro disciplínu vojáků   dává ve svém nitru   charakteru a psychologie   najevo, že i on sám jenom   člověk, kterého také mohou   některé okolnosti zlomit.   Dramatizace se každou další   scénou pomalinku stupňuje a   nabírá na divácké   zajímavosti. Duševní a   fyzická zdatnost můžu je   ukázána jako patřičnost k   vedení k maximálnímu   úsilí. I dnes má snímek   určitou hodnotu a tak jistě   není náhoda, že byl   zařazen do Národního   filmového registru.
RwlBem
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.11.2019
Retrospektivní
promilitaristická agitka z   počátku studené války v   americkém podání.
[spoiler]
US   bombardovací jednotka se   potýká s výkonnostními   potížemi, protože má   velitel vojáky moc rád. Inu   co už, velitel je odvolán a   na jeho místo přijde jiný,   který zavede vojnu jak   řemen. Málem tím sice   vyvolá vzpouru, ale nakonec   se vojáci zastydí a stanou   se z nich správní chlapi;   zatímco přísný velitel,   když vidí, jací jsou to   vlastně skvělí kluci, si k   nim mezitím vytvoří stejný   vztah jaký byl vytýkán jeho   předchůdci. Poselství kape   z celého filmu jako med z   odvíčkovaného plástu:   nežehrejte na přísné   velitele, mají vás rádi, a   rádi vás také obětují! Ti   z vás, kteří to přežijí,   budou za odměnu celý život   s hrdostí vzpomínat, jací   byli chlapáci a jak to   nepřátelům natřeli.
[konec spoileru]
Jenže pozor, to je jen   první vrstva skrytá pod   příběhem. Cílový   psychosugestivní konstrukt je   ještě hlubší a je   výrazně promyšlenější,   než kupříkladu v   prvoplánovém snímku Gung   Ho, kde působil až   směšně. Zde už divák   musí mít znalosti a   zkušenosti, aby rozklíčoval   promyšlené pletivo   podprahových signálů, jež   mají příjemce ovlivnit tak,   aby si toho sám nevšiml.   Zcela chápu, proč si ten   film údajně pouštěly   různé obchodní firmy při   kurzech výchovy vedoucích   pracovníků. Co do metod   skryté manipulace je totiž   naprosto brilantní a jen tak   pro zajímavost: i ta   závěrečná válečná   pasáž tam má své   nezastupitelné místo.   Příběh sice nic moc, ale   jako poděkování za skvělý   výukový materiál dávám za   7.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Boží mlýny (2020) [TV seriál]

20:10 - 21:05

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Stezka Českem

20:55 - 21:20

7 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina

20:20 - 21:45

42 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

47 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10