Duben
ohodnotit

Příliš vzdálený most

A Bridge Too Far

Další název:
Most v Arnheme / Vzdálený most
Žánr:
Rok:
1977
Délka:
176 minut
„Skvostně obsazené válečné drama od Sira Richarda Attenborougha o jednom z největších selhání spojeneckých stratégů a velitelů v průběhu druhé světové války.“

Komentáře k filmu Příliš vzdálený most

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.6.2010
Úkol obsadit důležité   mosty na řece Rýnu a   "dočistit"   okupované holandské území,   to byl cíl operace   spojeneckých vojsk   "Market Garden".   Zdánlivě lehký úkol, ale   při akci a při zuřivém   německém odporu zemřelo   sedmnáct tisíc spojeneckých   vojáků, převážně   elitních výsadkářů.   Vynikající válečné drama   režiséra Richarda   Attenborougha z roku 1977.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2014
Velkolepý válečný snímek,   který není o hrdinství ani   o vlastenectví. Pojednává o   veliké akci Marked Garden,   který měl urychlit válku.   Hlavní štáb tak horlivě   věřil v úspěch, že   nepomyslel na vedlejší   důležité okolnosti, což se   hluboce nevyplatilo. Snímek   je hodně sebekritický.   Ukazuje kromě problémů,   jako je třeba zásobování   či nefungující vysílačky,   i chyby ve strategii a   velení, což není ve   válečných filmech zrovna   moc obvyklé. Především se   poukazuje na ohromnou hrdost   velících důstojníků.   Snímek se snaží moc nenudit   a tak ve velení ukazuje jen   věci nezbytně nutné.   Válečné scény jsou   ohromné, výpravné a   výborně nasnímané. Až to   vypadá, jako by šlo o   autentické záběry. Už   první výsadek předurčuje,   jak to celé bude vypadat.   Plejáda hvězd oné doby tu   není nijak povyšována.   Každý má svoje místo   kterého se drží a nijak   nevyčnívá. Snímek   považuji za jeden z   nejlepších válečných   počinů oné doby.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2011
Paráda, ale .....
Co se týče zfilmování tak   snad neměl tento kousek   chybu. Bojové scény se mně   velmi líbily - byly dost   věrohodné ( na rok výroby   supr ). O hereckém obsazení   se tady snad ani nemusíme   bavit. To je tak luxusní, že   se sám divím, že tu hraje   tolik herců zvučných jmen.   Otázka zní : Na co je asi   tak nalákali? Že by se jim   tak líbil scénář? Ono je   to nakonec jedno, hlavně že   tu odvedli své skvělé   výkony, což filmu jenom   prospělo.
.....ale......a teď k   tomu ALE :
Nevím   jestli to bylo podle   skutečných událostí nebo   ne. To si nejsem jistý - to   přiznávám.
Pokud   ano, tak bych osobně nechal   postřílet celé vedení   této operace, protože kdyby   nebyli takový   "idioti", tak jim to   vyšlo. Jenomže tady se   hodnotí a komentuje film a ne   skutečnost, takže všem   milovníkům dobrých   válečných filmů tento   skvost doporučuju.
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2011
Úžasný válečný film
Předevčírem jsem úplně   poprvé shlédla tento již   skoro 40 let starý válečný   film. Nejdříve jsem se lekla   délky filmu, ale musím   říct, že toto je jeden z   mála filmů, kterému velká   délka vůbec neškodí, ba   naopak - snesla bych i o pár   minut navíc. Děj mě doslova   přibil k židli, už proto,   že tam hrálo spousty   známých (oscarových)   herců, kteří podávali   opět úžasné herecké   výkony. Film nenudí, stále   se něco děje (bojové akce,   drama, chvílemi probleskuje   ve filmu i typicky mužský   humor což bylo velmi   osvěžující - s   "babama" zkrátka   taková zábava není) a co   mě asi zaujalo nejvíc, ne   vždy to probíhalo dle plánu   s pozitivním výsledkem,   vlastně konec nebyl vůbec   pozitivní (to je prostě   válka), zatímco u většiny   válečných filmů jsem   spíše viděla pozitivní   konec (pro hlavní hrdiny),   takže pro mě to bylo také   takové malé překvapení na   závěr, i když ne   pozitivní. A musím ještě   napsat, že na to, že je to   cca 4 desetiletí starý film,   je natočen velmi realisticky   a precizně - dokonce se mi to   líbilo více než   Spielbergův Zachraňte   vojína Ryana a to je už co   říct. Zkrátka při   sledování jsem měla pocit,   že jsem se přímo ocitla ve   válečné vřavě, byla jsem   toho součástí, což se mi u   válečných filmů neděje.   Myslím, že tento film je   právem označován za   nejlepší válečný film v   historii filmu. Hodnotím 10 /   10.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2012
Podle mého názoru nejlepší   válečný film,prostě dílo.   Člověk vše tak silně   prožívá. U žádného filmu   jiného filmu jsem nebyl tak   soustředěný.
kali.4
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.6.2009
Hodně roztříštěný film,   na kterém si snaha o   dokumentárnost vybrala svoji   daň, a to daň v podobě   „obyčejného“, tedy   nezasvěceného diváka,   který tento jedinečný   projekt zkrátka nebude   schopen přijmout.   Samozřejmě, tento film bylo   možné pojmout tak, jako   Spielberg pojal Ryana, tj.   divák sleduje jednu filmovou   rovinu (skupinu vojáků pod   vedením Hankse na nesmyslném   – pardon, omlouvám se   milovníkům Ryana – pochodu   za záchranou obklíčených   spojenců kdesi hluboko v   týlu nepřítele), zatímco   další dějové roviny   víceméně chybí, načež se   divák do hrstky vojáků   zamiluje a na konci obrečí   dramatické finále. Příliš   vzdálený most ve snaze o   komplexní podchycení Operace   Market Garden sleduje kopici   dějových rovin, z nichž   každou sledujeme chvíli, tu   kratší, tu delší, a   žádná Vám asi zcela   nepřiroste k srdci. Což ale   neznamená, že nejsou   emotivní, především   každý „mikropříběh“   obsahuje minimálně jednu   dramatickou scénu a v   každém figuruje minimálně   jeden veleslavný herec,   který zároveň funguje jako   poznávací znamení. Z   hereckých výkonů považuji   za nejlepší   několikaminutové vystoupení   Roberta Redforda, které bere   dech, a Hackmanovo   ztvárnění Stanislawa   Sosabowskiho (ten je asi   vůbec nejlepší). Chybí   hlavní hrdina, ale jako   „hlavního z vedlejších“   lze označit taktéž   výborného Seana Conneryho.   Jo a skvělý Michael Caine   jako Vandeleur, který nikam   nepospíchá a bezstarostně   se zdraví s osvobozenými   Holanďany, zatímco jeho   druhové ve zbrani o pár   kilometrů dál umírají.
Obecně je Příliš   vzdálený most ohromně   megalomanský a nedaří se mu   celou operaci podchytit, což   ani není možné, ale   parádně ji nastiňuje. Já   sice druhou světovou nijak   zvlášť nemusím, stejně   jako válečné filmy obecně,   ale tady jsem chrochtal blahem   – sledovat taktizující   důstojníky ve   znepřátelených velínech a   jejich suché hlášky na   účet nepřítele,   gigantický spojenecký   výsadek, zběsilý průjezd   lesem v podání Jamese Caana,   nerozumnou snahu o   překonání řeky na člunech   pod velením Roberta Redforda,   optimistické projevy Edwarda   Foxe před shromážděnými   vojáky či zadumaného Gena   Hackmana, který by pro vlast   obětoval vše, to jsou   momenty, na které nezapomenu.   Můj nejoblíbenější   válečný film, který JE   jedinečný.
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.9.2020
Vynikající válečný   velkofilm renomovaného   režiséra (a herce) Richarda   Attenborougha. Ačkoliv jde o   poněkud zidealizovanou verzi   největší výsadkové   operace v dějinách (Market   Garden byla dost špatně   promyšlená a ještě hůř   připravená operace) tak film   doslova přecpaný hvězdami   se opravdu hodně povedl. I   přes extra dlouhou stopáž   (bez pár minut tři hodiny)   neztrácí děj ani na   chviličku tempo a napětí a   divák vůbec nepomyslí na   plynoucí čas. To je samo o   sobě úctyhodné při tak   dlouhém filmu. Navíc na   polovinu 70.let jsou   brilantní zejména   pyrotechnické efekty a   bojové scény obecně. Vše   působí dost přesvědčivě   a nechybí tu ani vhodná   hudba. Jedinou hvězdu dolů   tak dávám za již zmíněnou   idealizaci historické   skutečnosti i když není-li   někdo zrovna příznivec   vojenské historie asi ji ani   nezaznamená.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.9.2007
www.classic-movies.blog.cz
Neobyvkly valecny film o akci,   ktera pro spojence nedopadla   uplne nejlepe. V hlavnich   rolich jedno zname jmeno vedlo   druheho, relisticke (na svoji   dobu) ztvraneni a skvela   vyprava. I kdyz dojem z celeho   filmu zveda ze 7 na 8 az   zaverecna scena se zranenymi   parasutisty.
Horten
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.11.2009
Jeden z nejlepších   válečných filmu který je   dobrý asi jen proto že tam   hraje velká řada   vynikajicích herců.
janek85
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.4.2008
Velice působivý válečný   film. Celým filmem se táhne   šíleně bojová atmosféra,   i když na začátku to zase   tak poznat nejde, ale na konci   a uprostřed to bylo dosti   drastické. Dále pak efekty,   veškeré bombardování a   střílení. Chválím   rozhodně hudbu, tak byla   hodně veselá, a to se k   tomuhle hodí, IMHO. Také   měl film vskutku hvězdné   osazení, Conery, Hopkins, to   všechno jsou vynikající   herci. Je jedno jsem u filmu   moc nepochopil, a to byl   konec. Nevím, možná jsem   četl nepozorně titulky, ale   mělo to takový zvláštní   konec. Rozhodně kvalitní   film 87%
Dubov
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.12.2007
Podle mě jeden z nejlepších   válečných filmů jaký kdy   byl natočený. Špičkové   herecké obsazení, výborné   ztvárnění bitev. Na svoují   dobu vzniku neskutečné   dílo.
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.1.2013
Výborná stará válečná   klasika se skvělým hereckým   obsazením.Obsadit mosty za   druhé světové války bylo   jeden z nejvýznamějších   úkolů všech stran.Líbyli   se mi válečné scény jak   akcí tak že nevítězily   jenom Američané ale i Němci   nebylo to rize podívaná po   Americku,scéna vzletu letadel   a pak výsadek parašutistů   byla skvělá.
Gimli_syn_Gloinuv
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.2.2009
Celkově velmi povedený   válečný snímek a jak už   tu bylo řečeno dá se říct   že jeden z nejlepších jaký   byl natočen (alespoň z   těch, které jsem   shlédl).
Celý film   působí vcelku realisticky   snad až trochu moc   "čistotný" styl.   tím myslím téměř dokonale   čisté a skoro neponičené   uniformy, stroje i   prostředí. Jsou tu vidět   určité náznaky chátrání   ale osobně se mi zdály   trošku nedostatečné.
Herecké obsazení je   mírně prohvězdněno a ač   hvězdami které pro mě moc   nesvítí rolí se zhostili   vskutku dobře.
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.2.2009
Kvalitní rekonstrukce o   "šklopítnutí"   při tažení spojenců proti   hitlerovy s velmi kvalitním   hereckým obsazením, nic víc   nic míň... Jo ještě   exploze jsou supr, na těch se   vyřádily...
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.5.2012
Velkovýpravný, hvězdně   obsazený válečný film,   který má své kvality a   místo mezi top válečnými   filmy, ale přesto, že jsem   ho viděl vícekrát, víc mu   nedám. Je poměrně dost   dlouhý a hlavně úvod je   zbytečně natahován.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih54969minih54969Ochránce (1996/1) [TV seriál] 
The sentinel n
minih98522minih98522Zabijácké včely (2009) [TV film] 
Panique! n
minih9258minih9258Jája a Pája (1986) [TV seriál] 
Jája a Pája n
minih104767minih104767Chceš pěstí? (2013) 
Welcome to the Punch n
minih137797minih137797Od každého něco (2012) 
Best of Both Worlds n
minih45749minih45749Lovci draků (2008) 
Chasseurs de dragons n
minih82235minih82235Příběh Kmotra (2013) 
Příběh Kmotra n
minih12411minih12411Mikoláš Aleš (1951) 
Mikoláš Aleš n
minih48837minih48837Past (2007) 
Klopka n
minih42544minih42544Mezi námi přáteli (2006) [DVD] 
n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:50

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky (2022)

08:30 - 09:25

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:40 - 09:40

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:20

16 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10