Duben
ohodnotit

Před soumrakem

Before Sunset

Další název:
Pred súmrakom (SK)
Rok:
2004
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
15.7.2004
„Jednou se již rozešli, zkusí to spolu znovu?“
Popis / Obsah / Info k filmu Před soumrakem
Film předního představitele amerického nezávislého filmu Richarda Linklatera je pokračováním milostného příběhu Před úsvitem, který byl oceněn Stříbrným medvědem za režii na MFF v Berlíně 1995. Film vyprávěl o setkání Američana Jesseho a Francouzky Céline, kteří spolu strávili noc toulkami po noční Vídni. Ráno se dvojice, mezi níž vzniklo silné citové pouto, rozešla. Po devíti letech se znovu setkává v Paříži. Jesse, z něho se stal spisovatel, tu končí turné věnované propagaci nového románu, v němž zachytil krátké okamžiky štěstí, jež tehdy s Céline prožil. Mladá žena Jesseho vyhledá a po chvílích rozpaků navážou na to, co je před lety spojovalo. Posedí v kavárně, projedou se lodí po Seině a přitom si vyprávějí o všem, co za tu dobu prožili. A v přátelském rozhovoru stále jasněji vyplývá na povrch, že oba litují nenaplněného vztahu, který pro ně tolik znamenal. Oba herečtí protagonisté Ethan Hawke a Julie Delpy se podíleli i na tvorbě dialogů a francouzská herečka se představila také jako interpretka svých tří písní.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 14.09.2006 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Před soumrakem
Film volně navazuje na osudy hlavních hrdinů filmu Před úsvitem z roku 1995, ve kterém se francouzská studentka Celine a americký mladík Jesse potkali ve Vídni, zamilovali se do sebe a brzy poté se museli rozloučit. Dohodli se, že se ve Vídni znovu setkají po šesti měsících. Doba odloučení se však protáhla na 9 let a jejich nynější setkání je víceméně náhodné. Jesse totiž v Paříži představuje svůj první román a s Celine se potká v knihkupectví, kde akce probíhá. Děj filmu se odehrává během čtyř hodin, které spolu oba stráví v Paříži a popisuje situaci, jak se dvě inteligentní bytosti dokáží zamilovat jedna do druhé a jak tuto situaci řeší.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Před soumrakem
Existuje někdo, kdo vám utkvěl v paměti? Někdo, s kým jste schopni uvěřit na zázraky?
Ethan Hawke a Julie Delpy jeden takový zázrak dokázali, když si zopakovali své role Jesseho a Celine z filmu Před úsvitem. Spolu s režisérem Richardem Linklaterem (Škola ro(c)ku) natočili příběh znovunalezené lásky. Když se ve Vídni v polovině 90. let Jesse a Celine setkali poprvé, prožili spolu spontánně několik hodin, které zásadně poznamenaly jejich další život. O devět let později se naprosto neočekávaně setkávají znovu. Tentokrát v Paříži. Stačí jedno příliš rychle ubíhající odpoledne na rozhodnutí o společné budoucnosti?
Chytrý, vtipný a přesvědčivý snímek Před soumrakem se z velké části odehrává ve skutečném čase, čímž ještě více podtrhuje výsledný dojem naléhavosti. Jeho příběh vás oslní ve chvílích, kdy je zřejmé, že láska je největší dobrodružství.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Před soumrakem
Snímek Before Sunset navazuje na příběh z filmu Before Sunrise, který byl uveden do kin v roce 1995 a kritika ho označila za jeden z nejvíce nekonvenčních filmů o lásce. „Je to takový antihollywoodský romantický film. Zkrátka taková romance pro realisty,“ prohlásil tehdy tvůrce filmu David Linklater (Dazed and Confused, Walking Life). Jednalo se o příběh Jesseho a Celine, kteří se potkali ve vlaku a strávili spolu jedinou noc. Na závěr filmu si Jesse a Celine na nádraží slibují, že se opět setkají za šest měsíců. Otevřený konec ale nedovolil Davidu Linklaterovi dlouhá léta klidně spát. Ve filmu Before Sunset tak dnes můžeme sledovat hlavní postavy o 9 let později v knihkupectví v Paříži. Z Jesseho a Celine se staly víceméně komplexní charaktery. Z mladistvého snění o budoucnosti přešli oba dva k prožívání současných chvil. On se stal spisovatelem, ona žije v Paříži. Jdou spolu na kafe do kavárny, kterou Celine dobře zná. Hodina a půl filmu zachycuje hodinu a půl v jejich životě. Film Before Sunset tedy navazuje na způsob vyprávění z předešlého filmu Before Sunrise, který vyprávěl pouze o patnácti hodinách ze života Jesseho a Celine. „Možná měli být spolu, možná ne. Ale i přesto, že někteří lidé se pro sebe perfektně hodí, ne vždy k sobě naleznou cestu. A když ano, tak jen v ten pravý čas,“ říká Julie Delpy, představitelka hlavní role, která se podílela také na scénáři. Úlohu Jesseho ztělesnil Ethan Hawke.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Před soumrakem
Snímek předního představitele amerického nezávislého filmu Richarda Linklatera Před soumrakem je pokračováním jeho milostného příběhu Before Sunrise (1995, Před úsvitem), oceněného Stříbrným medvědem za režii na MFF v Berlíně 1995 a uvedeného u nás na videu a v cyklu České televize Americké nezávislé léto. – V prvním dílu se Američan Jesse a Francouzka Céline setkali ve vlaku mezi Budapeští a Vídní. V rakouské metropoli spolu prožili noc, strávenou toulkami po nočním městě. Mezi mladými lidmi vznikl zvláštní vztah, ukončený ranním rozloučením: Céline pokračovala vlakem do Paříže a Jesse odletěl do Spojených států… – Po devíti letech se dvojice znovu sejde. Tentokrát v Paříži a na mnohem kratší dobu. Jesse právě ukončil své evropské turné s úspěšnou knihou, v níž popsal tehdejší osudové setkání. Po poslední tiskové konferenci se setká s Céline v knihkupectví. Do odletu mu zbývá jen pár hodin, jež se rozhodne strávit s ní. Počáteční rozpaky se rozplynou v živém rozhovoru při posezení v kavárně, po němž následují procházka v parku, kratičká projížďka výletní lodí na Seině, krátká jízda v limuzíně a nakonec pozvání do Célinina bytu. Během těchto chvil vzpomínají muž a žena na tehdejší setkání a na to, co od té doby každý sám prožil. Mluví o svých partnerech, o životních plánech, o dosažených úspěších i prohrách. V přátelském rozhovoru stále více vyplývá na povrch, jak oba litují nenaplněného vztahu, který byl tím nejdůležitějším, co je dosud v životě potkalo. Teď mají šanci to napravit. A zároveň nic nebrání tomu, aby jejich milostný příběh měl další pokračování… - Komorní dílo, jež se odehrává téměř v reálném čase, je založeno jen na dialogu dvou hlavních postav. Svým příběhem, protagonisty i atmosférou připomíná tvorbu Erica Rohmera nebo Jacquesa Rivettea. Těží z citlivého záznamu promluv, v nichž jsou důležité i zámlky a nonverbální kontext; neméně významné je potlačované ale téměř všudypřítomné jemné erotické napětí. – Ethan Hawke a Julie Delpyová se podíleli na dialozích a francouzská herečka se tu představuje i jako interpretka tří vlastních písní. Oba se v těchto postavách objevili v animované podobě ještě v epizodě z Linklaterova experimentálního filmu Waking Life (2001, Sním či bdím? - KTV). – Snímek, na jehož počátku jsou uvedeny krátké záběry z prvního dílu, měl premiéru na letošním Berlinale, tentokrát však bez ocenění.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Před půlnocí (2013)

 Před půlnocí (2013)
Před půlnocí n
Before Midnight
Žánr: romantický / komedie / drama / psychologický
Země: Spojené státy americké
Režie: Richard Linklater

(pokračování)

Před úsvitem (1995)

 Před úsvitem (1995)
Před úsvitem n
Before Sunrise
Žánr: romantický / komedie / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Richard Linklater

(jiná verze filmu)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10