Duben
ohodnotit

Přání smrti

Death Wish

Další název:
Přání zabít; Mrtvé přání; Touha smrti
Žánr:
Rok:
1974
Délka:
93 minut
„Příběh byznysmana, který vzal zákon do rukou poté, co jeho žena a dcera byly brutálně znásilněny.“
Popis / Obsah / Info k filmu Přání smrti
POZOR, SPOILER

Muž ve středním věku, architekt Paul Kersey, je se svou manželkou u moře. Oba si to užívají.

Nyní jsou již doma a paní Kerseyová s dcerou nakupují v marketu. Zrovna zde blbnou tři mladíci. Jeden z nich si z nachystaného nákupu k doručení zjistí, kde bydlí. I přesto, že adresu znají, tak je sledují a vniknou k nim do bytu. Obě ženy surově zmlátí a utečou. Zraněné končí v nemocnici, kde matka umírá a dcera je stále v šoku.

Po pohřbu manželky Paul vyhledá detektiva, který na případu pracuje. Je to detektiv Frank Ochoa. Ten má nějaké poznatky třech násilnících, ale Paulovi se jeho postup nezdá. Snad i proto si rozmění papírové peníze za kovové a dá je do punčochy. Tím je z toho smrtící zbraň. Jakmile je pak napaden jakýmsi mužem, s úspěchem ji použije. Muž je nucen utéci. Paul sám je zděšen z toho co udělal a musí si doma dát panáka. Posléze bere práci mimo město. Zde má kamaráda, spolu stráví chvilku ve westernovém městečku. Pak jsou oba na střelnici, kde se Paul ukáže jako zdatný střelec. Po návratu jej nečekají dobré zprávy. Dcera je opět v nemocnici a její uzdravení je nemožné. Navíc Paulův zeť tvrdí, že se jeho dcera stala jen číslem ve statistice policie. Paul otevírá skříňku s dárkem od onoho kamaráda. Je to zbraň. Paul si ji vezme a jde na procházku. Když je přepaden mužem s pistolí, prostě jej zastřelí. Sám se hrozí svého jednání, ale pokračuje. Další večer zastřelí tři pouliční lupiče.

To už je na scéně policejní vyšetřovatel Frank. A protože není hloupý, začíná se rozhlížet tím správným směrem.

Paul je opět napaden, a to v metru. Oba násilníky zastřelí a v poklidu vystupuje. Kolem těchto zločinů se začínají rojit reportéři. I kvůli nim je uspořádána tisková konference.

Při dalším napadení se Paul dopouští chyby. Jednoho z lupičů sice zastřeli, ale druhého jen zraní a zraněn je i on sám. Na rameně, ale dost ošklivě. Horší na tom je, že útočník vše o zranění ještě, než zemřel, vyžvanil policii. Dobré je však, že si lidé berou příklad a začínají se bránit sami.

Policejní komisař se dostane bez Paulova vědomí k němu do bytu, zde najde několik důkazů.

Vyšší místa mají jiné zájmy než policie, a proto Frank varuje Paula, že je sledován. Ale pro jistotu na něj ještě poštve strážníky. Ti však nemají úkol jej zatknout. Jenže on Paul má také všech pět pohromadě, roto mizí policajtům z očí. Zbraň si bere ve své kanceláři a opět vychází do ulic. Z trojice lupičů zastřelí jen dva, třetí postřelí jeho a uniká, jsa Paulem pronásledován. A taky dohoněn, ale je mu dána milost. To už sem jedou policejní vozy snad z celého státu.

Frank musí Paula jako vraha oficiálně zatknout. Ví, že leží na pohotovosti a hrne se k němu na pokoj. Ti dva si budou mít dozajista o čem povídat.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Přání smrti
Příběh úspěšného architekta, který vzal zákon do svých rukou. Banda chuligánů napadla jeho dceru a ženu, žena v nemocnici podlehla svému zranění a dcera je psychicky poznamenána natolik, že je dlouhodobě hospitalizována na psychiatrii. Architekt se rozhodne vyčistit město od násilníků, na které je policie krátká a nemilosrdně stíhá zlo, které zničilo jeho šťastnou rodinu.


Popis / Obsah / Info k filmu Přání smrti
Hlavní hrdina slavného amerického filmu Paul Kersey je architekt. Průměrný občan, který nemá nic společného se světem násilí. Když je však zavražděna jeho žena a znásilněna dcera, rozhodne se zlomený muž vzít zákon do vlastních rukou. Každý večer se na vlastní pěst vydává do ulic velkoměsta a vraždí nebezpečné zločince, zloděje a pasáky, kteří se mu připletou do cesty.

Dnes již klasický film s Charlesem Bronsonem v hlavní roli nastoluje složitou otázku, jak se coby občan zachovat tváří v tvář zbytečnému a nepochopitelnému násilí, a dává na ni značně zjednodušující a morálně těžko přijatelnou odpověď. V tomto ohledu však nebyl počátkem 70. let, kdy v centrech amerických velkoměst vrcholila vlna zločinnosti, zdaleka sám. Stačí vzpomenout sérii filmů s Clintem Eastwoodem coby drsným Harrym či Gena Hackmana v dalším slavném snímku Francouzská spojka. Hudbu k filmu složil Herbie Hancock a v roli jednoho z chuligánů se na plátně vůbec poprvé objevil tehdy dvaadvacetiletý Jeff Goldblum. Charles Bronson si roli Paula Kerseyho zopakoval ještě v dalších čtyřech pokračováních.

Zdroj: ČT


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Přání smrti (2018)

 Přání smrti (2018)
Přání smrti n
Death Wish
Žánr: akční / drama / krimi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Eli Roth

(remake)

Touha smrti V (1993)

 Touha smrti V (1993)
Touha smrti V n
Death Wish V - The Face of Death
Žánr: krimi / drama / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Allan A. Goldstein

(pokračování)

Přání smrti 4: Tvrdý zákrok (1987)

 Přání smrti 4: Tvrdý zákrok (1987)
Přání smrti 4: Tvrdý zákrok n
Death Wish 4: The Crackdown
Žánr: akční / drama / krimi
Země: Spojené státy americké
Režie: J. Lee Thompson

(pokračování)

Přání smrti 3 (1985)

 Přání smrti 3 (1985)
Přání smrti 3 n
Death Wish 3
Žánr: akční / krimi / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Michael Winner

(pokračování)

Přání smrti 2 (1981)

 Přání smrti 2 (1981)
Přání smrti 2 n
Death Wish II
Žánr: akční / krimi / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Michael Winner

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Černí baroni (1992)

20:10 - 21:50

83 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Plavba za ledem

21:00 - 21:55

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina

20:20 - 21:40

73 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

78 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376543
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10