Duben
ohodnotit

Pouta

Další název:
Walking Too Fast; Putá (SK)
Rok:
2009
Délka:
146 minut
Premiéra v ČR:
4.2.2010
„Fascinující příběh o estébákovi, který na vrcholu normalizace propadne posedlosti milenkou sledovaného disidenta.“

Komentáře k filmu Pouta

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.9.2014
Na český film nezvykle   dlouhá stopáž, což   vzbuzovalo velké obavy o   kvalitě snímku. Očekávaná   hluchá a hlavně nudná   místa se však překvapivě   nekonala. Temná stránka   věci vykouzlila vskutku   přesvědčivou atmosféru.   Práce státní policie tu je   prezentována až z děsivým   respektem. Téměř se ani   nedá uvěřit, že taková   doba ještě v 80. letech   byla. Připomínka doby dnes   už dávno minulé by se měla   na TV obrazovkách objevovat   velmi často. Tento snímek je   tak skvěle napsán, sehrán a   vůbec celkově zrealizován a   natočen, že lepší už to   snad ani být nemohlo.
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.10.2012
Působivý film, jak rána do   hlavy telefonním seznamem,   temný a silný, k zblití   pravdivý příběh o marném   závidění vztahu, o lásce   ani nemluvě... (z devíti   hvězd na deset kvůli   POUTAavým STBákům ze   života. Pro šťastnou mladou   generaci narozenou až ve   svobodné zemi jsou to ovšem   nepřenositelné zkušenosti.   Ovšem ta doba slouží v   příběhu k orámovaní   pocitů, které už jsou   sdělitelné i mladším   lidem). I já jsem kdysi   záviděl lásku, ale asi ne   tak z hloubi srdce jako   Antonín. Naštěstí. Nebo   bohužel?

No   nic, nějak jsem se rozkecal a   láska nikde... budu si muset   šáhnout do kapsy a zadejchat   si do pytlíku...
decepticon
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.6.2012
Kvalitny psycho-triler-drama,   presvedcivy herci, atmosfera -   akurat hudba je miestami   trochu otravna

/13.05.11/
/07.06.12/
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.4.2011
Domácí filmový rybník   potřebuje takhle odvážně   "jiné" snímky jako   sůl. Ony se sice rodí, ale   většinou jim chybí   schopnost sladit vizi s   realizací. Pouta jsou po   formální stránce naprosto   dotažená, co se týče   stopáže ale možná až   přetažená. Opravdu drsné a   nemilosrdné psychologické   portréty, dokonale   vystižený duch doby (už   jenom ty exteriéry mě   dokázaly přenést v čase),   přesvědčivé výkony málo   známých herců. Tou   bezútěšností a drásavou   duševní pustinou hlavního   hrdiny se jeden skoro až   dusí. Tenhle pocit se ale v   závěru stupňuje až k   neúnosnosti. Malinko   seškrtat a byla by to   desítka.
Papaja73
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.3.2011
Velké překvapení a   radost,že se českým   filmařům zase jednou   podařilo natočit film,který   se může směle měřit s   filmy zahraniční   produkce.Skvělý výkon   Ondřeje Malého.Pro českou   kinematografii je jistě tento   málo známý herec velkým   objevem.
sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2010
nenápadný, ale obrovský
Myslím, že tento film   přešel naše kina tiše, bez   větší reklamy a dosti bez   povšimnutí. Strašná   škoda. Měl by být povinný,   a to hlavně pro mladší   generaci diváků. Právě ta   jej jaksi "minula"   protože ve stejné době   válcoval naše kina 3D   Avatar. Asi rok před tímto   filmem jsem viděl německé   "Životy těch   druhých". Dle mého   názoru na stejné úrovni a   velmi srovnatelné námětem.   V psychologické hloubce šly   "Pouta" snad ještě   trochu dál. Danému tématu   také určitě pomohly   neokoukané tváře. Jednu   hvězdičku ubírám pouze za   pár drobných, ale   zbytečných klišé, které   ale v konečném důsledku   filmu jako celku v žádném   případě neublížily. Z mé   strany jednoznačně   doporučuji. Je to kus naší   historie, byť ošklivé, ale   nedá se před ní utéct   tím, že se budeme tvářit,   že neexistovala.
systeman23
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.12.2010
Pota
Souhlasim s podobnosti s   Zivoty tech druhych, nicmene,   Pouta mne bavily vic. Ondrej   Maly ve sve roli podava   neuveritelny vykon, v jeho   podani ma Antonin vskutku   dabelsky image. Mozna jen   poslednich deset minut filmu   mi prislo trochu nedotazenych,   ale i tak si zaslouzi 9/10   Skvela prace!
Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.3.2017
Auvajs, sááákra. Tak to byl   teda nášup. Koukal jsem   podruhé a klidně kouknu   potřetí. Tohle se prostě   povedlo. Mne zaujalo herecké   obsazení, děj i zápletka   samotná. Váhám nad plným   počtem bodů, uvidím   napotřetí. Delší stopáž   vůbec nevadila, ale ten konec   se mi moc nezamlouval.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2011
"Pouta" byly po   dlouhé době český film, na   který jsem se opravdu   těšil. Už ukázky   slibovaly, že se bude jednat   o úplně jiný film než na   jaký jsme v našich   končinách zvyklý a   výsledná podoba tomu také   odpovídá. Film zpracovává   populární a choulostivé   československé téma   totalitního režimu a   rozehrává napínavou a   poutavou podívanou. Hlavní   plus filmu je v brilantní   režii a celkové vizuální   podobě, využívající pro   mě oblíbené dlouhé   záběry, ve kterých vynikne   jak zmíněná režie, tak i   herecké výkony, které v   tomto filmu patří ke   špičce, která se v našich   končinách jen tak nevidí a   vůbec tomu neškodí fakt,   že vyloženě známé herce   by tu divák hledal marně   (když vynechám   několikaminutovou roli   Oldřicha Kaisera nenašel   jsem zde nikoho známého).   Převážně výkon Ondřeje   Malého by si zasloužil   ocenit a věřím tomu, že by   si "lvíčka"   odnést mohl.   "Pouta" jsou opravdu   výborně natočené a i přes   - možná trochu zbytečnou-   dlouhou stopáž nenudí ba   naopak, udrží diváka v   napětí až do konce.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.8.2011
Na český rybníček velice   slušný počin! Nevím,   jestli to bylo tím, že jsem   se stále těšil na další a   další pohled na   nepodbízivě uhrančivou   Kristínu Farkašovou, ale   stopáž bych filmu mi dlouhá   nepřišla. Přesnost   zobrazení doby si hodnotit   netroufnu, jelikož jsem ji   nazažil, ale myslím si, že   i kdyby byl film čistou   fikcí, shltnul bych ho   stejně.
Vím, že je   to trochu jako srovnávat   jablka a hrušky, ale obě   jsou ze stejného sadu a   vyrostly ve stejné zemi a   obě jsem shlédl v rámci   pár týdnů, takže...   Vskutku kvalitní soupeři...   V souboji Pouta vs. Kawasakiho   růže vyhrává Hřebejk!
kmasek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.11.2011
jakobych viděl nový formát   českého filmu, patrná   ponurá nálada oněch dob se   táhla svědomím hlavného   STBáka.

Moc   dobrý.
ganmiki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2017
Ano
Nevím ale tohle je podle mě   jeden z nejvíc nedoceněných   filmů naší provenience,   atmosféra, kamera , výběr   hlavního hrdiny, soundtrack,   všechno funguje, není to   nostalgicky roztomilé, není   to sarkasticky švejkovské,   je to temné a nepříjemné a   to mě baví a rozrušuje,   podle mě jeden z nejlepších   našich porevolučních   filmů.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.12.2011
Film by chtělo vidět   víckrát, otázkou je zda je   to možné. Skvěle   vystižené šedé období 80.   let a zločinecké bandy   zvané STB. Dobré herecké   výkony Ondřeje Malého a   Oldřicha Kaisera i dalších,   ale opět pro mě alespoň moc   přetažená stopáž a   některé momenty filmu za   které dávám menší   hodnocení.
korzybski
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.2.2010
nejlepší český film všech dob?
Nejspíš si ho nezasloužím.   Technicky dokonalý.   Křišťálově čistý obraz   a zvuk mě překvapil. To jsem   ještě v kině neviděl, ať   šlo o jakoukoli produkci.   Dobová věrnost rekvizit a   reálií dotažená až do   posedlosti. Interiéry a   exteriéry v mezích   možností, ale úžasně   přesvědčivé.
Jednotlivé scény jsou   znameníté. A uvěřitelné,   snad až na pár povinných   "pelíškovských"   klišé a po mém soudu   přehrávanou opilost.
Potíž jsem měl s tím,   že abych věřil spojení   těch scén do příběhu a   změnám (nebo naopak   pasivitě) v jednání postav,   musel jsem si příliš mnoho   a příliš nejistě   domýšlet. Pozor, já mám   tohle u filmů rád, ale tady   - snad kvůli známým   reáliím - mám pocit, že se   po mně chtělo až moc.   Druhá možnost je, že mi   pár zásadních obratů   uniklo. A třetí, že to   takové nesouvislé leporelo   prostě mělo být.
Myslím, že ta věta   nahoře v obsahu "touží   uniknout z pasti vlastního   života a tím zrazují   právě to, co je naplňuje a   přibližují se vlastnímu   zničení", je přesná.   Ale co sakra bych měl jiného   zrazovat, když ne právě to,   co mě do té pasti přivedlo?
petrusmev
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.10.2019
Nechytlo mě to. Ani přes   velké sólo Ondřeje Malého.   Neměl jsem chuť zkoumat   pocity nesympatického   stbáckého hajzla v agónii.   Zajímavější byli lidé v   jeho okolí a jejich reakce   (bohužel poněkud modelové),   přesto ani těm se   nepodařilo vtáhnout mě do   filmu.
red.mann
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.2.2019
Netradiční pohled na   socialistické   Československo. Práce STB ve   své zrůdné podobě v   příběhu jeřábnice a   zamilovaného poručíka.   Naturalisticky realistické,   dobré herecké výkony a   drsný příběh.
aurora45
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.11.2011
Zklamání po velkém   očekávání. Jádro   příběhu je nadčasové   (frustrace, komplexy) a je   prostě instalováno do   přitažlivé dobové reálie.   Jak jsem zde adorovala   Občanský průkaz, tak tento   biják mě nejen neoslnil...
MARi0
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 11.2.2011
Pouta
Nemám rád tento typ   thrillerů a na Pouta jsem   podíval snad jen kvůli velmi   kladným recenzím. Navíc   Cena filmových kritiků a   teoretiků za nejlepší   hraný film a třináct   nominací na Českého lva. To   jsou důvody, proč jsem si   nemohl Špačkův snímek   nechat ujít.
Režisér   však podle mě nemá s   podobným typem českého   velkofilmu zkušenosti a tak   se stopáž přes dvě hodiny   dlouhá táhne neskutečně   pomalu, přesto že se jedná   celkem o zajímavý námět.   Obsadit herce, kteří nejsou   zas tak okoukaní také nebyla   trefa do černého, já   osobně jsem většině postav   vůbec nevěřil a ani jsem   neměl důvod nikomu fandit   (možná to byl i filmařský   záměr, jelikož zde   nenajdeme jedinou charakterní   osobu, která by stála za to,   nakonec nám tedy zůstává   jen krásná, ale nevýrazná,   jeřábnice Klára -   Farkašová).
Úplně   byla podceněna i propagace,   ne podceněna, přímo   zbabrána. Přesto že si mě   ve výsledku film vůbec   nelíbil, stejně bych ho   chtěl shlédnout v kině,   bohužel jsem ani   nezaregistroval, že vůbec   běžel, jedinou reklamou jsou   všechny ty získané ceny...
hvezdyn
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 12.9.2013
Tomuhle filmu jsem chtěl dát   po dvou letech od svého   hodnocení až po tento   komentář druhou šanci. Ale   nešlo to. je křečovitý,   ač barevný, tak   černobálý. Film je plný   sprostot neodpovídající   době, kdy se příběh   odehrává. Celkově je   nudný. Film sklidil nějaké   ceny a byl opěvován mnohými   kritiky a recenzenty, ale   stejné hodnocení potkalo i   některé agitky z   padesátých let.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27551minih27551Jeden svět nestačí (1999) 
The World Is Not Enough n
minih19356minih19356Souboj o poklad Yankee Zephyru (1981) 
Race for the Yankee Zephyr n
minih41311minih41311Milenka smrti (2001) 
BattleQueen 2020 n
minih70765minih70765Žlutý kvítek (1981) [TV film] 
n
minih116934minih116934Sedm mužů na zabití (1956) 
Seven Men from Now n
minih39491minih39491Gejša (2005) 
Memoirs of a Geisha n
minih34889minih34889Silnice Řím - Neapol neprůjezdná (1978) 
L´ingorgo una storia impossibile n
minih37529minih37529Blade: Trinity (2004) 
Blade: Trinity n
minih14727minih14727Oči pro pláč (1983) 
Oči pro pláč n
minih9724minih9724Johanka z Arku (1948) 
Joan of Arc n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:50

26 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

1 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:40

51 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Lež na pláži

09:25 - 10:30

1 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190536
Osobností: 697813
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178263

Poslední komentáře

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Nesvatbovi (2005)

Nesvatbovi
Já mám tuhle komedii fakt   rád. V mém věku už na   takové velké lásky moc   nevěřím, ale ve filmu mě   to baví. Owen Wilson je   sympoš a více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10