Poslíček lásky (1937)

Poslíček lásky
71 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 7.12.1937        
    Délka: 85 min.
„Situační komedie o soupeření dvou konkurenčních módních salónů...“
Námět této veselohry není ani ve filmu zrovna originální. Mladé děvče, vydávající se za hocha, nastoupí místo - poslíčka v podniku dámských toaletních modelů - zamiluje se do šéfa a po řadě rozmarných příhod dosáhne jeho srdce i ruku. Ale přece nás tato česká filmová veselohra něčím potěší, a to svou vyšší úrovní jak v provedení námětu, tak v režii i hře hlavních představitelů. Všichni byli vedeni jistým vkusem, není tu obvyklých obhroublostí, chování a řeč jednajících osob jsou šťastně oproštěny pražského periferního přízvuku, gest a posunků, které ve většině našich filmových veseloher jsou považovány za podstatu jejich "humoru".

Hana Vítová je výborná, i když její chlapectví je rázu veseloherního a ve skutečnosti by sotva koho zmýlilo, je jako hoch roztomilá a šibalská s okamžiky dívčích rozpaků. Rolf Wanka, jako šéf podniku, uhlazený zdvořilý, usměvavý a ovládající se v citových projevech: jeho výslovnost, neříkáme znalost, češtiny je téměř bezvadná a pozornosti k přesnosti a jazykové čistotě by mohl být jednou vzorem nejednomu z českých herců. Vlasta Hrubá v úloze módní vyzvědačky dokazuje, ža by mohla v budoucnu víc v českém filmu znamenat. Znamenitou dvojici, zdařilou charakterizaci svých postav filatelistů vytvořili "boží herci" Jindřich Plachta jako hodinář a Václav Trégl jako sluha a pravá ruka svého šéfa.

Režie Miroslava Cikána vytvořila jak v módním závodě, tak v ostatních scénách klidné, přirozené ovzduší, kde se v komičnosti jednotlivých výjevů a dějového pásma uplatňovala sama sebou, bez násilných režijních zásahů. O "Poslíčku lásky" se dá hovořit jako o povedené veselohře, která pobaví dějem i hrou a potěší svou lepší úrovní.  Autor: Asmodej

režie:
Miroslav Cikán
 
 
hraje:
Rolf Wanka (Pavel Toman), Hana Vítová (Jiřina Zvoníčková), Jindřich Plachta (otec Jiřiny, hodinář Zvoníček), Václav Trégl (účetní Fábera), Bedřich Veverka (David Brok), Bohuš Záhorský (Curry), Vlasta Hrubá (společnice Curryho), Fanda Mrázek (holič), Milada Smolíková (uklízečka Krausová), Slávka Doležalová (slečna Ema), Marie Norrová (maskérka Liduška), Antonie Valentová (panská u Tomana), Hermína Vojtová (Tomanova hospodyně), Anči Pírková (podomní obchodnice), Emil Dlesk (vrátný v hotelu), Milena Velíšková (sekretářka u Tomana)
 
 
námět:
Hans Regina von Nack
 
 
scénář:
Jarka Mottl, Miroslav Cikán
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Jára Beneš
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Václav Dražil
 
 
zpěv:
Hana Vítová, Bedřich Veverka
 
 
text písně:
Jarka Mottl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.