Duben
ohodnotit

Poslední výsadek

The Last Drop

Rok:
2005
Délka:
103 minut
„Honba za nacistickým pokladem na pozadí proslulé operace Market Garden.“
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední výsadek
Operace Market Garden byl odvážný plán Winstona Churchilla a britského nejvyššího velení, na jehož základě měla skončit válka do začátku vánočních svátků roku 1944. 35 000 britských vojáků bylo vysazeno za nepřátelskou linií v Nizozemsku okupovaném německými vojsky. Uprostřed největší letecké invaze v historii se ukrývá i malá jednotka s kódovým označením Matchbox, která má své zvláštní úkoly. Když je Matchbox sestřelen před místem plánovaného přistání, naděje na úspěch se zdají být minimální. Sedm rozdílných britských vojáků se nachází mimo oblast spojenecké invaze a navíc se musí bránit trojici německých dezertérů, kteří na ně mají také políčeno…

Snímek britského režiséra Colina McTeaguea se svým tónem i vyzněním hlásí k velkým válečným dobrodružstvím, plným akce a neuveřitelných dějových zvratů, jmenovitě pak k slavnému filmu Kellyho hrdinové z roku 1970. V roli německého dezertéra Becka se objevuje jako vždy výtečný Karel Roden.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední výsadek
2. světová válka, Holandsko
Na téměř opuštěné farmě u jezera, o kterou pečují dvě ženy Saskia (Carol Beed) a Benitta (Lucy Gaskell) z holandského odboje, ukryl major Kessler (Laurence Fox) z SS velký ukořistěný poklad, jenž chce nechat převést do Berlína dřív, než se jej zmocní postupující spojenecké jednotky.

V Anglii je rozhodnuto, že při operaci "Market Garden" bude jedno letadlo pod vedením kpt. Bankse (Andrew Howard) odkloněno k farmě s pokladem. Úkolem je poklad zajistit a pokud možno převézt do Anglie. Museli však nouzově přistát a po následné přestřelce s Němci je Banks a několik mužů mrtvých. Také seržant McMillan (Sean Pertwee) je zraněn a vedení se ujímá pilot Oates (Billy Zane) a též jistý Powell (Neil Newbon), o němž nikdo nic neví.

O poklad má zájem také mladý německý poručík Voller (Alexander Skarsgard),který nemůže Kesslerovi odpustit, že ho poslal na ruskou frontu. Voller a jeho dva přátelé a spolubojovníci Beck (Karel Roden) a Max (David Ginola) se za pomoci lehké děvy Katriny (Agathe De La Boulaye) dostanou až ke správci farmy Gustavu Hasfeldovi (Steve Spiers). Ten je zavede na farmu a protože je zbabělec, tak jim všechno řekne. Max zůstane na farmě hlídat a ostatní jedou shánět do města náklaďák, ve městě Gustava propustí.

Mezitím se britští vojáci dostali na farmu, kde se pyrotechnik Baker (Tommy Flanagan), který hodně užívá morfium, pokouší deaktivovat vchod do podzemí k pokladu. Zdravotník Welling (Rafe Spall) se za pomoci Oatese a obou žen z farmy snaží ošetřit poraněnou nohu seržanta McMillana. Drsný vojín Ives (Nick Moran) vyslýchá nahoře v pokoji zajatého Maxe, do něhož se zakoukala Saskia.

Také Gustav se činí a na Vollera a jeho kumpány všechno "práskne" majoru Kesslerovi. Ten se ihned vydá se svými vojáky na farmu a Gustava nechává opuštěného na cestě v lese. Také Voller s Beckem se snaží v ukradeném náklaďáku dostat na farmu,bourají ale v minovém poli. Převlečou se do uniforem mrtvých amerických vojáků a dál pokračují v jejich džípu.

Na farmě se Bakerovi nedaří odpojit zaminovaný vchod a tak přidává své vlastní nálože pro případ,že by museli poklad zničit. Ostatní se připravují na příjezd Němců. Gustav se dostane do dalšího zajetí. Tentokrát k americkým vojákům, pak až k arogantnímu veliteli J.T. Coltovi (Michael Madsen), kterému také o pokladu vše řekne.

Major Kessler a jeho muži jsou na farmě a nakládají poklad do hydroplánu, který jej má dopravit do Berlína. Mezi jeho muži jsou i Powell a Wellingsem, jež jsou převlečeni do německých uniforem dávno mrtvých strážců farmy. Pilot Oates zabije pilota hydroplánu a usedne na jeho místo. Max je schovaný v kuchyni u obou žen. Ostatní jsou ukryti v okolí farmy a čekají na boj. Mezitím Voller s Beckem přejedou most, který hlídají američtí vojáci majora Colta a dovedou je až na farmu. Následného zmatku využije Gustav a prchne.

Na farmě zuří přestřelka, při které je většina Kesslerových mužů zabita a on sám je uvězněn v podzemí se zbytkem pokladu. Beck i Voller se schovají do hydroplánu. Také Saskia a Benitta, které s sebou chtěli vzít i Maxe. Ten však padl v boji. I Baker je smrtelně raněn. Powella v německé uniformě zastřelí Američané. Ostatní jsou v hydroplánu, který právě odlétá.

Američané s majorem Coltem v čele opouštějí farmu.Když vše utichne, přikrade se Gustav a jde přímo do podzemí, kde najde majora Kesslera. Oba se chtějí zastřelit navzájem. Baker to udělá za ně. Těsně předtím než zemře,odpálí nálože a všechno exploduje. Na palubě hydroplánu se strhne ještě menší šarvátka a hádka mezi Vollerem, Beckem a zbytkem posádky. Přežít však chtějí všichni a tak toho nechají.

Po nějaké době ...v Anglii...
Před památníkem hrdinů vzdávají čest památce mrtvým padlým v Holandsku pilot Oakley, seržant McMillan, Ives, Wellings, Saskia a Benitta.

Přibližně v té době je vykradeno muzeum zachráněných pokladů 2. světové války.

Dva lupiči s i lupem venku nasedají do auta. Na místě řidiče sedí Katrina a zeptá se Vollera a Becka, kam pojedou teď. Odpovědí je Švýcarsko.

Poslední scéna filmu:
Major J.T. Colt se dívá na originální plátno obrazu, které si "vypůjčil" z Kesslerova auta. Je na něm Mona Lisa.


Pozn. aut: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední výsadek
V září roku 1944 se Winston Churchill a britské nejvyšší velení pokusili odvážným plánem ukončit válku ještě do Vánoc. Operace Market Garden se stala největším výsedkem za nepřátelskou linií. Zúčastnilo se ji na pětatřicet tisíc britských vojáků, kteří seskočili na území Nizozemska, obsazeného německými vojsky. Uprostřed odvážného plánu se ukrývala také řada menších úkolů, jimiž bylo pověřeno několik speciálních jednotek. Jeden z nich měl krycí jméno Matchbox. Úkolem bylo najít a zabavit Němci nakradené holandské zlato a šperky dřív, než je ustupující nacisté stihnou odeslat do Berlína.


Autor: ajaajena

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední výsadek
Operace Market Garden to byl odvážný plán Winstona Churchilla a britského nejvyššího velení, na jehož základě měla skončit válka do začátku vánočních svátků. 35 000 britských vojáků bylo vysazeno za nepřátelskou linií v Nizozemsku okupovaném německými vojsky. Uprostřed největší letecké invaze v historii se ukrývá i malá jednotka s kódovým označením Matchbox, která má své zvláštní úkoly. Když je Matchbox sestřelen jen kousek od místa přistání, naděje na úspěch se zdají být minimální. Sedm rozdílných britských vojáků se nachází mimo oblast spojenecké invaze a navíc se musí bránit trojici německých dezertérů, kteří na ně mají také políčeno.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

10:15 - 11:10

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

09:40 - 10:55

60 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10