Duben
ohodnotit

Poslední skotský král

The Last King of Scotland

Další název:
Posledný škótsky kráľ (SK)
Rok:
2006
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
8.2.2007
„Okouzlující, fascinující, vražedný... Cesta do šokujícího zákulisí jedné z nejstrašnějších hrůzovlád v Africe“

Komentáře k filmu Poslední skotský král

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 30
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.2.2014
Tak vůbec netuším, proč   jsem to celé dokázal   sledovat do konce bez   přejíždění. Celý film   totiž působí mrtvým   dojmem. Pár scén, aby divák   neusnul, by se snad našlo,   ale ani ty nejsou nějak   "strhující".   Další ze série příběhů   o tom jak si udržet moc.   Navíc to dorazí epizoda o   nechtěném početí. Pro mne   šedivá   nuda.2012031110238/10748
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.10.2009
Velmi povedené drama jeto   skvělé obsazení je senzace  
ten to příběh   psaní skutečným příběhem   a jeto moc dobré.
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.6.2010
Hrůza a děs
myslím to ve smyslu hrůzy   Aminovy vlády, jinak je to   moc hezky natočený film o   Ugandě, kde vládl někdo   Amin, člověk podobný   Stalinovi. Jedna scéna z   filmu vám však ukáže, co   Amin byl zač. Představte si,   když vám někdo usekne   všechny čtyři končetiny a   zašije zpátky k vašemu   tělu, ale zašije je trochu   jinak. Tam kde byly nohy   tentokrát budete mít ruce a   tam, kde jste měli ruce   budete mít přišitý nohy,   dost hnusný pohled, také,   že se náš hlavní hrdina po   tom pozvracel.
Chrustyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.11.2007
Neuvěřitelně přeceňovaný   film, který se v   pozdějších fázích stává   nesnesitelně nudným. Forest   Whitaker hraje dobře ale na   Oskara to rozhodně nebylo.
Snura
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.12.2008
Čekal jsem o malounko více,   zvlášť první třetina   filmu byla jakoby   rozstříštěná do malých   kousků a epizod a tak nějak   o ničem. Pak se to ale   začalo pomalu zlepšovat a   konec výborný. Alespoň 70%   úspěchu filmu tvoří   skvostný výkon Foresta   Whitakera coby šíleného   diktátora Amina, dalších   20% jde pak na triko Jamese   McAvoye, čím dál tím   zářivější britské   herecké hvězdy.
karlosphonic
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Musím uznat,že Poslední   skotský král mě nečekaně   nadchnul.Film má celou   stopáž pořád co nabídnout   a nejsou v něm vyloženě   "hluchá"   místa.Forest Whitaker dostal   Oscara zaslouženě.Navíc se   mi strašně líbila hláška   od samotného Idi Amina,při   které jsem se opravdu   pobavil.Nazval své dva   politické rádce:tydlidý a   tydlidá.
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.9.2014
Pokud někdo chce vědět, jak   to ve skutečnosti bylo,   doporučuju raději zvolit   formu dokumentu.
Hlavní hradila mě od   začátku lezl na nervy a   scénář jsem četl x   stránek dopředu, takže mě   to ani nebavilo. Co naplat,   že herecké výkony byly od   všech zúčastněných hodny   smeknutí. S laciným   scénářem herci nic   neudělají.
luongovae
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.2.2007
Spoustu lidi tento film   srovnává s krvavým   diamantem, ale skotský král   je pro mě mnohem silnější   příběh..V některých   pasážích je syrovost citit   až do morku kosti.   překvapili mě dobré   herecké obsazeni, James   Mcavoy byl famozní a   převěčivý, ale kdo mě   opravdu dostal je Forest   Whitaker, jakožto zrůdný   diktátor Idi Amin. se svým   charismem má na oskara!
sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2011
volná interpretace na pozadí historických faktů
Nejsem schizofrenik, ale   přesto se mi stala věc dosud   nepoznaná. Poslední skotský   král mě nadchl i zklamal   zároveň. Vysvětlení je   přitom poměrně jednoduché.   Nadšen jsem byl z příběhu,   který nás zavádí do   Ugandy, jejíž obyvatelé   nadšeně oslavují příchod   osvoboditele od předešlého   diktátora. Zatím však ani   netuší to, co my už víme.   Nemají ponětí o hrůzách,   které jim Řezník z Kampaly   chystá pro příští léta.   Tady je však ten okamžik, ze   kterého vychází mé   zklamání. Kdybych o Idu   Aminovi nevěděl nic před   zhlédnutím filmu, mohl bych   ho považovat jen za jednoho z   mnoha diktátorů v dějinách   Afriky. On však byl krutý,   surový a nelítostný zcela   výjimečně a v tom film   selhal. Nedokázal   dostatečně popsat genocidu,   teror a krutovládu Ne, že   bych bažil po krvavých   scénách, ale pokud chtěli   tvůrci ukázat světu   reálná historická fakta,   pak se jim neměli vyhýbat.   Takto mohl leckdo nabýt   mylný dojem, že pro ty,   kteří měli ohebnou páteř   a dokázali „v tom   chodit“, to bylo celkem na   přežití. Pravdou však byl   naprostý opak. Amin slepě   likvidoval jak prostý lid,   tak své nejbližší   spolupracovníky a z výsluní   ke kruté smrti byl vždy a v   každé pozici jen nepatrný   krok. Budu-li však hodnotit   pouze předložený příběh,   nemohu sice dát plný počet,   ale jinak si myslím, že se   film moc povedl a určitě   patří k nadprůměru.   Herecký výkon Foresta   Whitakera snad ani nebudu   komentovat. Bylo to něco   úžasného a kdyby to mělo   být to jediné co natočil,   zůstane navždy hvězdou.   James McAvoy už mě nenadchl   tolik, ale možná to nebyla   jeho vina, ta postava nebyla   dobrá asi už ve scénáři.   Snímek měl spád, kamera   perfektní, hudba výtečná.   I když, jak jsem napsal, film   zdaleka nevystihuje   skutečnost, je v něm pár   dost drsných scén, takže   nevím, bude-li přijatelný   pro každého. Pokud však   máte pevnější žaludek,   neváhejte.
TradeCZ
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Výborný film
Výborný film, který jsem   viděl před Hotel Rwanda,   říkal jsem si, že již nic   lepšího o Africe vidět   nemůžu, ovšem mýlil jsem   se...
LucyStar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.1.2011
Tak tento film mě naprosto   dostal. Příběh, který   začal tak nevinně, postupně   nabírá na obrátkách a   divák krok za krokem   poznává skutečnou tvář   Aminovi diktatury. Film jsem   viděla již několikrát a   pokaždé mě udivuje skvělý   výkon Foresta Whitakera,   které zahrál diktátora   Amina skutečně   přesvědčivě, člověk jen   s napětím očekává, co   udělá v příští minutě.   A ani James McAvoy se nenechal   zahanbit. Bravo!
sismik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.1.2008
Skvělá podívaná
Rozhodně filmu dávám   desítku, je sice pravda, že   film mohl být kratší, a že   v jedné fázi jsem se trochu,   podotýkám trochu nudila, ale   to nevadí i tak dávám filmu   desítku. Za herecký výkon   Jamese McAvoye a Foresta   Whitakera. I přes nedostatky   jako pokulhávající český   dabing si ji určitě   zaslouží. Vyvhrcholení   snímku je opravdu úžasné a   napínavé, a vše je   okořeněno skutečnými   záběry diktátora nakonec.   Nebylo proč váhat desítka   byla jasná volba.
adam75
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.2.2010
...jó, doktor si myslí, že   jede na výlet plus nějaké   to vzrůšo navíc, ale ocitá   se v pasti, ze které není   úniku...
pakacka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Mladý doktor jede do Ugandy,   aby ukojil svoji touhu po   dobrodružství a aby si   dokázal, že na to má.   Vymaní se z vlivu otce, ale   spadne do vlivu krutého   tyrana a diktátora. O   hrůzách Aminova režimu film   vypráví jen okrajově,   hlavní je jeho téměř   otcovský vztah k doktorovi.  
Film sám o sobě je   jen dalším v řadě   průměrných příběhů,   které vypráví o   diktátorech 20. století. A   tak jediné, co ho odlišuje a   zachraňuje, jsou Whitakerovy   herecké schopnosti.
BiTch_
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.12.2010
"ty prašivej Brite!!!"
Nevedel jsem oco ve filmu   pujde než poprvé zaznělo   jméno Idi Amin..diktátor a   paranoidní psychopat,cukr a   bič a mladý naivní leč   osobitý a chytrý   evropan,který nakonec   pochyboval o sobě   samém..netřeba moc k tomuto   filmu říkat jen to že   rozhodně stojí za   shlédnutí...naprosto   skvělý výkon Forresta   Whitakera to je opravdu pan   herec,vtom filmu sem ho   nenávidel zahrál to opravdu   přesvedčivě...
jirina.legatova
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.11.2012
Šokující psycho-politický
Otřesný snímek z doby   krutovlády v Africké   Ughandě, nelítostné   psychologické a otřesné   informace, které film   přináší divákům je   herecky velmi dobře obsazené   a podané.
Film si   dvakrát nepustím, ale nikdy   na něj nezapomenu. Amin je   prý ve filmu lepší než   byla skutečnost - jeho   zabíjení a teror se   dotýkali nekontrolovaně   prostého lidu i jeho   nejbližších. Ve filmu jsou   záběry na fotografie obětí   - některé fotografie jsou   prý skutečných obětí a   poskytl je pro film novinář   z Ugandy.
Celý titul:   Idia Amina byl "Jeho   excelence doživotní   prezident, polní maršál Al   Hadji doktor Idi Amin, rektor,   pán všech zvířat na zemi a   ryb v moři, dobyvatel   Britského Impéria v Africe a   především v Ugandě"
JXP
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.9.2014
Pravdivý, nepravdivý příběh
Příběh vystavěný na   fiktivní postavě doktora   Nicholase Garrigana. Škoda.   Vše bylo trochu jinak, než   jak nám film předkládá.
Issabellkaa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.5.2008
Naprosto ohromující herecké   výkony. Úžasný děj   založený na pravdě.   Doporučuju tento film, avšak   jen pro ty   "silnější"   nátury.
d.lilien
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.2.2010
Masakr
Jsou i drsnější filmy, při   kterých se mi nesvírá   žaludek, tady se ovšem   svíral. Začátek je téměř   idylický a i kdyby jste si   předtím nepřečetli o čem   to bude, cítíte z té idylky   něco špatného, záludného.   O Aminovi jsem nevěděla nic,   film se ke mě dostal   náhodou, spíš díky Jamesi   McAvoyovi. Výkon obou   hlavních představitelů je   herecký koncert. Někdo   napsal, že hrůzy které se   tam děly, byly mnohem   větší, což si opravdu   nedokážu představit. Je to   takový ten film, kde už v   prvních dvaceti minutách,   ač to tak nevypadá,   nezávidíte mladému   doktorovi, co ho potkalo, i   když je to přepych a   přízeň samotného   prezidenta. Film zachycuje   jejich vztah, mladickou   nerozvážnost, diktaturu,   nádherné africké exteriéry   i interiéry a mnohem víc.
TSZ
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.4.2007
Forest Whitaker
Že se v Afrických zemích   nežije příliš snadno je mi   naprosto jasné.Těžko říct   nakolik je vznik několik   posledních filmů s touto   tématikou ovlivněn snahou   tvůrců pomoci a upozornit na   tento palčivý problém či   je za tím jen   "vyčůranost"   producentů natočit levný   film,na který přijde hodně   lidí.Ve snímku Poslední   skotský král jsme ušetřeni   těch opravdu brutálních   scén ze kterých má   většina z nás těžké   spaní,což je kladem celého   filmu.Forest Whitaker si   Oscara rozhodně   zaslouží,podává absolutně   dokonalý výkon,mnohem víc   mě však zaujal např.Hotel   Rwanda.Ale zas je to lepší   než Krvavý diamand.Tak si to   přeberte:-)
Superbus
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.11.2012
Založeno na skutečných událostech
- to je hlavní důvod, proč   film stojí za shlédnutí.   Pokud by se jednalo o čistou   fikci, jednalo by se jen o   plytký kýč o hloupých   násilných afrických   vůdcích a naivních   lehkovážných mladých   Evropanech, kteří mají   potřebu dobrodružství za   každou cenu, ze kterého se   nakonec dostanou jen shodou   těžko uvěřitelných   náhod...

Film   mapuje jen některé   klíčové události z života   onoho skotského lékaře v   Ugandě, na bližší   rozvinutí charakterů nebyl   čas. Přesto film dává   zajímavý náhled do dění v   exotické Africe - i   pochopení, co mohou   očekávat různé neziskové   organizace v Africe   působící.
SPECNAS
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.5.2007
Lahudka
Foresta Whitaker se této role   zhostil opravdu bravůrně.Idu   Amina - Řezníka z Kampaly   !Očekávání? Nepopsatelné!   Afrika, Forest Whittaker,   idealistický doktor versus   krvavý diktátor, Macdonald   atd.Velice dobře zahrané a   natočené.Na konci filmu je   velmi kvalitně nasnímáno a   především ozvučenoje   nabodávání na   hák...Skvělý filmik
ApexTwin
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.9.2007
...
9iatku davam Forestovi   Whitaker-ovi, ne filmu ako   celku, pretoze nebyt neho,   snimka az taka kvalitna zas   nebola. Neskutocne dobre to   zahral a chvalim tych co ho na   to vybrali. Neni o com, uz len   kvoli nemu sa na to oplati   pozriet a film ako taky neni v   konecnom dosledku az taky zly   :o] Odporucam
jentak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2015
film filmů
Obdivují některé autory.   Podle mého názoru jde o   jeden z nejlepších filmů,   které jsem kdy viděl.   Opravdu si nepamatují, kdy   jsem sledoval film s takovým   napětím. Rozhodně nejde o   slabý scénář, právě   naopak
Imazol
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.8.2008
Poslední skotský král, je   film, který má úroveň.   Film poukazuje na krutou   vládu prezidenta, jenž   vládl v ugandě v 70. letech.
ChewieDC
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.11.2007
Forest Whitaker je podle   očekávání hodně fajn, ale   samotný film je pouze celkem   standardní thriller, na   který je nabaleno politicky   tíživé pozadí. Být to o   půlhodinu kratší, má to o   hvězdu navíc.
ryss
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.6.2009
Skvělý film založený na   pravdě. Film má co   nabídnout i poukázat na   šílenou krutovládu   diktátora. Úžasný herecký   výkon Whitakera.
havLord
Hodnocení:
Přidáno: 18.5.2007
last king of scotland se nese   na vlně filmů z politicky   nestabilní a bouřlivé   afriky. politické dění pro   něj ale není zásadním   tématem, to je zde spíše   kulisou pro vztah nového   ugandského diktátora a jeho   osobního (bělošského)   doktora. forest whitaker   zahrál part generála amina   naprosto dechberoucně, až   mě z něj v některých   scénách šel mráz po   zádech, jindy jsem ho snad i   litoval....tomu já říkám   kumšt, vzbudit vůči tak   jasně záporné postavě tak   rozdílné pocity....
GMWolf
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2009
Úžasná podoba
Film je to opravdu zdařilý a   vývoj hlavních postav je   zachycen opravdu znamenitě.   Když jsem pak koukal na   bonusové materiály o   skutečném Aminovi a porovnal   ho s Forestem, který je u mne   již od Ghost Doga mezi   nejoblíbenějšími herci,   musím jen smeknout.   Věrohodné, děsivé, prostě   super.
jentak2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2022
Nadherny film
od filmu nelze očekávat   plnou pravdu, ale FW je Idi   Amin se vším všudy. jeden z   nejlepších filmů co jsem   kdy viděl.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25081minih25081Němý Bobeš aneb český Tarzan (1997) 
n
minih47835minih47835Babylon A.D. (2008) 
Babylon A.D. n
minih6229minih6229Diamanty jsou věčné (1971) 
Diamonds Are Forever n
minih15347minih15347Pan Tau (1988) 
Pan Tau n
minih25549minih25549Malí válečníci (1998) 
Small Soldiers n
minih45725minih45725Monstrum (2007) 
Cloverfield n
minih93452minih93452Ticho v soudní síni (1987) [TV inscenace] 
Ticho v soudní síni n
minih153901minih153901Slender Man (2018) 
Slender Man n
minih8885minih8885Nebezpečné známosti (1984) 
Charlots connection n
minih40870minih40870Přání smrti 4: Tvrdý zákrok (1987) 
Death Wish 4: The Crackdown n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

22:05 - 22:29

0 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - S kuchařem kolem světa (2007) ...

21:50 - 22:45

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť

21:45 - 23:05

20 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:40 - 22:45

25 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10