Jeden svět
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední ples na rožnovské plovárně
Válečné drama, odehrávající se počátkem roku 1944, kdy už bylo jasné, že Německo spěje k porážce, ale nacisté pořád zběsile terorizovali porobené národy.
V menším pohraničním městečku se studenti 3. ročníku kantorského gymnázia chystají - i přes přísný zákaz - uspořádat tradiční únorový ples. Nejen profesoři, ale i rodiče je od tohoto sice odvážného a vlasteneckého, ale zároveň velmi nebezpečného počinu zrazují, většina mladých si však důsledky nechce připustit.
Půvabná Lenka, dcera správce továrny, je svým otcem důrazně varována, ať se žádných provokativních akcí nezúčastňuje. Pochopitelně - táta má o ni strach, ovšem zároveň musí být (jako prodloužená ruka německého zaměstnavatele) loajální, což mu má spousta lidí za zlé.
Lenka váhá, zda porušit otcův zákaz, po jeho odjezdu z domova se však rozhodne netrhat studenskou partu a na ples jít. Na odchodu ji téměř "přepadne" vysílený a nemocný neznámý muž. Poskytne mu přístřeší i přes hrozbu následků - právě byla (a nejen ona) svědkem popravy blízkých sousedů, kteří pomáhali partyzánům.
Studentská akce proběhne bez problémů, ale Lenka neví, na koho se obrátit o radu a pomoc. Nakonec se svěří své nejlepší kamarádce Boženě a netuší, že ona již povstalcům pomáhá. Nešťastnou náhodou je při nečekaném návratu zastřelen Lenčin otec i prchající partyzán, naštěstí na Lenku nepadne ani stín podezření, že mu pomáhala.
Osiřelá studentka se odhodlá pomoci partyzánům, ukrytým v nedalekém lese a částečně tak pomstít otcovu smrt.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední ples na rožnovské plovárně
POZOR SPOILER

Mladá Lenka studuje a žije sama s otcem, technikem a správcem továrny. Ten ji nabádá k pořádku, aby nikam nechodila, a to hlavně po zatemnění. Nacisté zde řádí jako zběsilí a zrovna popravili tři lidi. Mezi nimi i studenta stejné školy, kam Lenka chodí. Ve třídě se plánuje každoroční ples. Bude to ovšem dost riskantní. Za všechno, co se nacistům nelíbí, je trest smrti. A do této situace se k Lence domů vetře partyzán, kterému se podařilo fašistům proklouznout. Lenka jej ošetří a přislíbí pomoc. Ples se tedy pořádá a ona na něm osloví Slávka s prosbou o léky. Ten ji vezme k sobě domů. Zde se o ni pokusí, ale ona jej odbude. Po návratu domů se pokouší partyzána léčit. A také žádá po kamarádovi půjčit srub. Když se vrací domů, stojí zde otec s nějakým Němcem a zve jej dovnitř. To nesmí Lenka připustit, ale osud si nepíše ona sama.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední ples na rožnovské plovárně
Studenti rožnovského učitelského ústavu i přes zákaz chtějí v únoru 1944 uspořádat tradiční ples v klubovně plovárny. Město je obsazeno SS a mají se konat popravy partyzánů.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10