Jeden svět
ohodnotit

Poslední legie

The Last Legion

Další název:
Posledná légia; Die letzte Legion
Rok:
2006
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
8.11.2007
„V soumraku římské říše se zrodil mýtus o meči, který přetrval staletí.“

Obsah filmu Poslední legie

 
Dobrodružný příběh o odvaze Římanů a síle mýtu začíná v době, kdy se římská říše rozpadá a její moc nad světem nezadržitelně slábne. Chlapec Romulus Augustus, který vyrůstá v Římě, se připravuje na den, kdy se z něho stane vládce. Jelikož má jako každý panovník mnoho nepřátel, musí být Romulus pod permanentním dohledem vojenského veterána Aurelia a jeho jednotky. Krátce potom, kdy je Romulus slavnostně jmenován císařem, jej zradí Gótové, kteří do té doby stáli po jeho boku. Zrádci jsou na každém kroku a spojenců ubývá. Nezbývá než se pokusit zachránit zanikající říši a se skupinou věrných podniknout nebezpečnou cestu až k její hranici, kde...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Doug LeflerDoug Lefler  
hraje:
Colin FirthColin Firth.....Aurelius [45]   
Ben KingsleyBen Kingsley.....Ambrosinus [62]   
James CosmoJames Cosmo.....Hrothgar [57]   
Igor De LaurentiisIgor De Laurentiis.....Septimus   
Rupert FriendRupert Friend.....Demetrius [24]   
Iain GlenIain Glen.....Orestes [44]   
John HannahJohn Hannah.....Nestor [43]   
Lee InglebyLee Ingleby.....Germanus [30]   
Ferdinand KingsleyFerdinand Kingsley.....mladý Druid [18]   
Murray McArthurMurray McArthur.....Tertius [39]   
Kevin McKiddKevin McKidd.....Wulfila [32]   
Peter MullanPeter Mullan.....Odoacer [46]   
Robert PughRobert Pugh.....Kustennin [55]   
Aishwarya RaiAishwarya Rai.....Mira [32]   
Mark SangsterMark Sangster.....Metellus   
Thomas Brodie-SangsterThomas Brodie-Sangster.....Romulus Augustus [15]   
scénář:
Jez ButterworthJez Butterworth  
David LelandDavid Leland  
Leslie MegaheyLeslie Megahey  
Tom ButterworthTom Butterworth  
námět:
Valerio Massimo ManfrediValerio Massimo Manfredi.....motivy ze stejnojmenného románu (2002, česky Alpress, Frýdek-Místek 2003) [62]   
Carlo CarleiCarlo Carlei  
Peter RaderPeter Rader  
hudba:
Patrick DoylePatrick Doyle  
kamera:
Marco PontecorvoMarco Pontecorvo  
Nic MilnerNic Milner.....dodatečné záběry   
střih:
Simon CozensSimon Cozens  
trailer
Oficiální stránka:
www.lastlegion-movie.c...
 
 
Distributor v ČR:
SPI International
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Poslední legie >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

charlie1612
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.9.2020
Dobrodružný, oddechový film na sobotní   odpoledne (ovšem sledovaný v neděli -:)).   Podtitul „historický“ je třeba brát s   hodně velkou rezervou. Když si divák uvědomí,   že o historickou věrnost opravdu nejde, pobaví   se. Je to film z řady na podobné téma, navíc   střihnutý Artušovskou legendou. Hlavní   hrdinové jsou sympatičtí a závěr je   optimistický.
Izzy8635
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.8.2018
Když už tvůrce přestal bavit starověký   Řím, půjčili si legendu o Artušovi. S oběma   očima přimhouřenýma to snad ani neva. Ve filmu   byla spousta historických a logických   nepřesností, kterých jsem si všimla i jako   laik. Někdy to až vypadalo jako pohádka pro   starší děti, asi devítileté.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.5.2016
Dobrodružný příběh z dávných dob Římské   říše má viditelně velmi chudou výpravu, což   je, jak jinak, ovlivněné hlavně velmi malým   rozpočtem. Scénář není zase až tak špatný,   ale televisnost tomu moc na velkoleposti   nepřidává. Těžko říci, proč to bylo   točeno pro plátna kin. Na druhou stranu je ale   zase fakt, že je dnes už divák dosti zmlsaný   ohromnými pixelovými efekty a triky, takže   když se objeví něco daleko obyčejnějšího,   nedokáže to už vřele přijmout. Takových   filmů v 50. - 60. letech vznikalo nebývalé   množství a tento by se k nim mohl bez problémů   zařadit. Film není jenom o efektech a na to se   už bohužel nějak zapomíná. Snímek   ´Poslední legie´ má skromný avšak dobrý   děj, plno válečných scén a v jistém smyslu i   myšlenku. Příběh stavěný na bájích a   legendách má svůj základ ve svých daných   standardech. Je to určeno převážně pro mladé   diváky a tím je to také celé stavěné. Takže   byť fanoušci efektů nad tímto počinem ohrnou   nos, ostatní si celý příběh o mladém   hrdinovi nesoucí jméno Romulus Augustus rádi   vychutnají.
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.4.2016
Nu, je zde vidět méně peněz, ale přesto jde o   vkusný dobrodružný snímeček, určený spíše   mladšímu divákovi. Mi se film líbil, protože   měl spád, nebyly v tom žádné zmatky a   zbytečnosti (mimo ženskou postavu bojovnice) a   karty byly jasně dány předem. Protože se mu   toho moc vytknout nedá, mohu je s klidným srdcem   doporučit jako bezvadný filmík na odpočinkové   odpoledne.
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 22.8.2015
Beznadějná legie
Za málo peněz se prostě někdy nedá udělat   hodně muziky. Zde to platí dvojnásob. Ze   začátku se zdá, že by film mohl fungovat, ale   postupem času zabředá do stále hlubší a   hlubší žumpy. Herci znudění, akce bez nápadu   a logika scénáře mi připadala, že ho psal   někdo bez mozku. Pár hezkých momentů film   měl, kostýmy a hudba se také povedly, ale z   takovéto legendy se dalo vytřískat   setsakramentsky víc.
clara.bow
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.10.2014
No, k tomuto filmu mám tak trochu výhrady, byť   mám historické filmy ráda. Taková ta   oddychovka. Hodnocení u mě zachránil výkon   Colina Firtha a Bena Kingsleyho...
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.10.2014
Zkrátka takový ten vysloveně oddychový   dobrodružný film. Bohužel tvůrci se zároveň   snaží dost nechutným způsobem žonglovat s   historickými fakty a ještě to celé říznou   mystikou. Po závěrečné scéně mi nezbylo než   říct: To jako opravdu vážně?
volam.sa.pistik
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.12.2013
Keď sa devastuje história
Ako dobrodružné béčko by to obstálo, aj   dokonca v tom majú palce Slováci (architektúra,   tipujem aj komparz) aj Slovensko (exteriéry),   takže by som rád podal nejakú chválu, ale tuto   už pretiekol pohár. Títo západní tvorcovia   trpia nejakou merilinofíliou, alebo   excaliburfíliou, kedže sú týmto už totálne   posadnutí. Ja mám obavy, že ak to pojde takto   ďalej, tak Luke v epizode VII sa bude oháňať   exkaliburom a namiesto Obivana mu bude radiť duch   Merilina. Ja sa priznám, že som čakal, že   excalibur sa dostane ďalej ako k Cézarovi,   niekde k Noemu alebo dokonca Ábelovi, ako po ňom   zatúžil Kain a bude to pokračovať, že malý   Romulus splodí deda Karola Veľkého a veľký   Merilin bude mať vízie, že o 15. storočí sa   zrodí spojená Európa na základe rímskych   ideáloch (to by sa ani moc nemýlil, tá však   stojí na ideáloch byrokracie a slúži zlatu).   Niekto by mal skutočne tých scenáristov   pokutovať a mali by podpisovať hmotné   zodpovednosti za tie nehorázne nezmysly a lži.   Ja viem film, ale nech aspoň zmenia mená a   nekecajú o nejakých ideách. V skutočnosti   Romulusa čo si pamätám zo školy a   prijímačiek Odoaker ušetril, čo je dosť   prekvapujúce, kedže vtedy sa každý konkurent   na vládnom poli príliš nešetril, a v pokoji   zrejme dožil niekde na talianskom území. Rím   ako kolíska civilizácie a najmocnejšia a   najdokonalejšia Ríša už defakto neexistovala,   ale za to si mohla sama svojou pýchou a   spupnosťou ako každý, kto zabudne na ideály,   na ktorých bola postavená, na česť, vernosť a   oddanosť a svoju minulosť. Žiadne légie v   Británii neboli a ťažko hovoriť o čisto   vznešených samotných rímskych légiach, kedže   vtedy už boli takmer všetko žoldnieri a   väčšina územia dobytá barbarmi alebo   rozdrobená. Aj keď si odmyslím toto všetko,   tak herecký ansábel bol totálne príšerný na   čele s Kingsleym, čo som hlavne od Colina ale   nečakal. Také množstvo najbrutálnejších a   devastačných klišé a kecov len tak nevidieť a   nepočuť ani v 50tych rokoch dobrodružných   filmoch talianskej produkcie. Ako dobrodružnému   snímku by som dal v pohode 5, ale za to ich   neustále pchanie merilina a eckalubra (to už   musí byť úchylka) všade dávam odpad. Teda   nie, bod pridám za ozdobu Miru. Cez leto idem   obzrieť trenčianske skaly či aj tam nebude   nejaká značka od exkalibra a idem preštudovať   dejiny Slovanov, tipujem, že aj my sme potomkovia   Artuša, lebo sme na správnej európskej a   demokratickej strane, keby sme boli viac na   východ sme hnusní Slovania, normálne ma   rozbolela hlava z tak nezmyselného filmu
mat.ilda
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 2.3.2013
V tomto případě by nebylo od věci ještě   před začátkem projekce výrazné upozornění,   že se nebude jednat o historicky podložená   dobrodružství. Zmatený divák by tak byl   ušetřen horečnatého listování v   encyklopediích a marného spojování   souvislostí mezi posledním římským císařem   a králem Artušem. I kdybych velkoryse pominula   tuto nepříjemnost, další rány co přijdou,   bude muset divák nést statečněji, než hrstka   věrných, která protivnému malému Romulovi   zbyla. Za všechny jmenujme šermířské souboje,   za které by se nemusely stydět ani amatérské   družiny na našich poutích, mizerný scénář a   (ne)uvěřitelné herecké výkony.
azenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.7.2011
Pěkný historický akční film se známými   tvářemi. Závěr je roztomilý. A Colin Firth   jako římský hrdina...moc zajímavé.:-)
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih5424minih5424Čas pracuje pro vraha (1979) 
Čas pracuje pro vraha n
minih128220minih128220Děs po setmění (2014) 
The Town That Dreaded Sundown n
minih113458minih113458The Opening of Misty Beethoven (1976) 
n
minih26502minih26502Cléo od pěti do sedmi (1961) 
Cléo de 5 á 7 n
minih63324minih63324Masakr v kopcích (2009) 
Staunton Hill n
minih24823minih24823Vzbouření na vsi (1949) 
Vzbouření na vsi n
minih56871minih56871O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (1981) [TV hra] 
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo n
minih147392minih147392Šaman ze Sibiře (1996) 
Chamane n
minih41556minih41556Kapacita (1970) [TV inscenace] 
Kapacita n
minih40999minih40999Hadač od Saidovy zahrady (1980) [TV hra] 
Hadač od Saidovy zahrady n


Hodnocení:n12345678910
Poslední legie (2006)Poslední legie (2006)Poslední legie (2006)Poslední legie (2006)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10