Duben
ohodnotit

Ponorka

Das Boot

Další název:
The Boat
Země:
Rok:
1981
Délka:
135 minut, Director's Cut: 209 min., Special Edition: 293 min
Premiéra v ČR:
13.5.1993
„Slavný válečný film o poslední dramatické plavbě německé ponorky za druhé světové války“

Komentáře k filmu Ponorka

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 32
cicis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.7.2008
Ponorka
Najlepší ponorkový film   ktorý som zatiaľ mal   možnosť vidieť.Srhujúci   dej tak zaujme , že si   človek ani neuvedomí dlžku   filmu.Film poukazuje aj na   historickú realitu že   námornístvo až na špičky   nebolo tak politicky   sfanatizované a snažili sa   aj dodržať zásady boja na   mori, ktoré ako prvý   porušili Angličania.Tí   chlapci boli ako ich   rovestníci v iných   uniformách a trpeli rovnako.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.7.2009
jedem z mála filmů o   ponorkové  
válce v   tomto vrcholně dobrým   Německým válečným   dramatem
jsem   velice spokojen je to skvělé   dílo skvěla natočeno
Chrustyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Perfektní válečný snímek   odehrávající se celý v   ponorce s výbornými herci a   skvělou hudbou. I když ve   filmu nejsou vidět takřka   žádné akční scény a   většinu času strávíte   zavřeni v ponorce nestalo se   abych se nudil. A to jsem   viděl prodlouženou verzi.   Jeden z nejlepších   válečných filmů.
JVSoolen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.10.2007
www.classic-movies.blog.cz
Uzasny, i kdyz trochu delsi   film z klaustrofobickeho   prostoru uzavrene ponorky   ukazuje nemecke namorniky jako   normalni lidi a prinasi   vyborny psychologicky pohled   do dusi lidi uzavrenych sto   metru pod hladinou more.   Zazitek na cely zivot.
radegaster
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.7.2015
Mistrovské dílo
Das Boot.Jeden z nejlepších   válečných filmů všech dob   a dozajista nejlepší   ponorkářská věc, kterou   kdy nosilo stříbrné   plátno. Petersen mistrovsky   přenáší emoce na diváka   – stísněnost, strach,   paniku. Nejedná se o žádnou   glorifikaci nacistického   ponorkového loďstva, nýbrž   o deziluzivní pohled pod   hladinu války. K sugestivitě   přispívají jak herecké   výkony, tak závěr filmu,   který se na míle vzdaluje   patetickým finále spousty   válečných snímků.
Gredor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2009
Tento film patří mezi   nejlepší válečné filmy,   které jsmem kdy viděl.   Jedinečné dílo ukazují   pravou stránku podmořské   války.Od odvahy vojáků,   kteří netuší do čeho jdou   až po strach ze smrti kdy   nevíte kdy příjde.
limjoe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Četl jsem tuto vynikající   knížku několikrát a mohu   napsat, že film lze s   knížkou co do kvality   víceméně srovnat.Film   Ponorka není fikce, autor   předlohy podobnou situaci   osobně prožil a proto podle   mého mínění je film   naprosto přesnou reprodukcí   života na německých   ponorkách. Škoda jen,že   dnes nikdo nenatočil román   Žraloci a malé ryby (byl jen   černobílý pokus z   50.let)
Film řadím v   mé filmotéce na přední   místo a mohu ho doporučit   všem,i těm kteří   válečnou tématiku zrovna   nemusí.
Warden
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.11.2007
Výborné ponorkové   drama,které dle mého,jen tak   překonáno nebude.Directors   cut trošku dlouhá,ale i tak   nejvyšší kvalita.
p.a.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2020
Seriál je lepší!!
Ano to byl život na ponorce.   Žádnej med. Zapůsobil na   mě velmi. Jürgen Prochnow a   jeho posádka byla super,   věřil jsem jim všechno.   Chudáci kameramani, tahat   tenkrát ty kamery v   takovémhle prostředí. Hudba   od Klause Doldingera   perfektní. Zkrátka 310 minut   je hodně, ale tady se dá   koukat každou minutu,   protože skoro takhle to asi   na ponorkách chodilo   (alespoň já tomu věřim).   Gratulace Petersenovi za tohle   dílo.
wawer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.10.2007
Nepřekonaný filmový debut   Wolfganga Petersena, který i   přes svou stopáž (v   director's cut 209 minut)   nenudí ani ne vteřinu a to   ani při opakovaných   shlednutích. Výborně   vykreslení (kladní)   hrdinové z německé ponorky   zapůsobí tak intenzivně že   dřive nebo později začnete   Němcům fandit a o to   drsněji pak na vas dolehne   zavěr, kdy se hrdinové   konečně dostanou po všech   těch problémech na souš.   Wolfgang Petersen natočil   suvereně nejlepší   ponorkový film, jehož   kvalitě se žadná Ponorka   U-571, Hon na Ponorku (čimž   je nechci zhazova, zas až tak   špatny filmy to nejsou) ani   žadný jiný film nedokazali   svou kvalitou ani vzdáleně   přiblížit. Škoda že   Wolfgang takto nastavané   laťce se už nikdy ani   nepřiblížil a dnes už   točí jen drahé   monumentální propadaky.
kmotr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.10.2007
das boot
Vynikající film o ponorce   podle mě zatím to nej co   bylo natočeno z tohoto   prostředí.Zážitek na   dlouhé měsíce.
dave86
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.3.2007
Realita. Tvrdá realita   obklopuje tento výjmečný   snímek. Výborný soundtrack   ta atmosférická hudba je   úžasná. Vždy když ji   slyším nebo si na ni   vzpomenu tak mi běhá mráz   po zádech.
uwe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.5.2009
Vrcholné zpracování války   v Atlantiku !Asi jediný   věrohodný   "ponorkářský"   film,který vystihuje krutost   boje pod vodou- žádné   lazarety pro zraněné   ponorkáře nikdy nebudou!!   Budˇse vrátíš nezraněn -   nebo vůbec!! Vždy je budu   obdivovat !
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.3.2020
Opravdu vyborný strhující   válečný film to musím   uznat i když mě jinak   německá kinematografie   příliš neoslovuje. Vedle   "HUNT FOR RED   OCTOBER" je to určitě   nejlepší   "ponorkářský"   film jaký byl kdy natočen.   Člověk se vůbec nemůže   divit že se jak režisér W.   Petersen tak představitel   hlavní role J. Prochnow   dokázali tak výrazně   prosadit i v Hollywoodu. Z   mėho subjektivního pohledu   tomu k absolutní dokonalosti   chyběla pouze   přiléhavější hudba.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.9.2009
Co dodat ke všem popisům   filmu a komentářům kolegů   z Fdb? Snad jen, že   převádění románu   Lothara-Gunthera Buchheima z   roku 1973 do filmové podoby   má pohnutý a komplikovaný   průběh. Podle původního   záměru měl být film   realizován americkým   režisérem a scénáristou a   se známými herci jako dílo   mezinárodního formátu.   Buchheim však z obavy, že by   jeho dílo mohlo být   znehodnoceno, ba přímo   znetvořeno, záměr   znemožnil. Mnichovská   Bavaria nakonec přistoupila   ve spolupráci s několika   televizními společnostmi   čistě k ryzí německé   realizaci s málo známými   herci. V zájmu co největší   autenticity bylo postaveno   několik modelů ponorek, s   nimiž byly v roce 1979   natočeny v Severním moři   první záběry. Nové   problémy při natáčení   však oddalovaly dokončení   filmu. Tak byl například   před La Rochelle poškozen   jeden z modelů ponorek.   Během práce na filmu   docházelo k četným   neshodám mezo autorem a   režisérem. Buchheim   režisérovi ostře vytýkal,   že se nedrží jeho   předlohy, a nakonec se od   filmu docela distancoval.
Justik66
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.1.2008
Válečný film o mladých   mužích, často ještě   chlapcích hladových po   dobrodružství, kteří byli   svedeni nacistickou   propagandou a zlákáni   zázrakem techniky. Na moři   musí čelit krutým silám   přírody a bojovat s   neviditelným nepřítelem.   Řada z nich je bez   zkušeností. Zažívají   hrůzy války, samotu a   zoufalství. Jejich možnosti   jsou děsivé: buď se   vynoří bez škrábnutí nebo   zemřou. Pod hladinou moře   nemají zranění šanci. Za   II. světové války se ze 40   000 mužů bojujících na   palubách německých ponorek   vrátilo zpět pouhých 10   000.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.8.2009
Vyborny valecny film z   2.svetove valky a asi jeden z   nejlepsich o ponorkach   vubec.
Wolfgang   Petersen nam tady ukazal,ze   svemu remeslu opravdu   rozumi.
Byl jsem hodne   nadseny z tohoto jeho kousku a   velmi me mrzi,ze mam ted jednu   kopii,ktere chyby zaverecne   titulky,protoze z nich se   clovek take hodne dozvi.
jinak fakt skvele a   doporucuju vsem.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.11.2010
Klaustrofobická symfonie.   Sledování režisérského   střihu vyžaduje celého   diváka v dobré kondici, ale   odměna je jistá. Ponorka   přináší autentický   příběh jedné posádky, bez   příkras, bez ideologických   směrovek a s velkým smyslem   pro prostředí a pocity   zúčastněných. Odvážně   nekompromisní a dotažený   snímek.
misoft
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.12.2007
Tento film pravdivo   odzrkadľuje službu na   ponorkách II.sv.vojny.   Vynikajúca kamera, veľmi   dobré filmové triky,   perfektný výkon hercov -   fantastický film, ktorý   núti sledovať dej až do   úplného konca. Tak dobre   spracovaný film sa už asi   ťažko podarí znova   nakrútiť.
T800
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Velmi dobre spracovane
Toto je film ktory bol   natoceny skor ako terajsie   kasove trhaky z 2. sv. vojny   ale stoji za to ma silny   pribeh a aj ked ho natocili   tak davno stoji za to si to   pozriet. Odporucam vsetkym   fanusikom vojnovych filmov
weitinger
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.3.2009
Výtečný protiválečný   film - klasika. Je s podivem,   jak se s tématem vyrovnali   Němci, klobouk dolů. Oproti   obdobným hitům holywoodské   výroby u tohoto díla   nenaleznete ten známý   americký patos o hrdinství   chlapců mariňáků (ač kam   vlezli, dostali na frak...),   není ani obligátní zrádce   a tajné služby,   vyumělkovaný děj pro   pobavení prosťáčka….

Děj je prostý.   Posádka vrcholné německé   válečné techniky ponorky   číslo XX vyráží na svou   další misi. Jejím úkolem   je brázdit oceán a potápět   protivníkovy kolony lodí   plujících na pomoc   spojencům do válčící   Evropy. Čili dlouhé dny   čekání na akci v   prostorách tak malých a   těsných, smradlavých a   špinavých, že i jindy   nevítané breberky filcky   jsou povyražením pro celou   posádku. Občas při střetu   s nepřítelem jsou   námořníci vystaveni   obrovskému tlaku, co by   kdyby…když kolem buší   vodní bomby a je jen otázkou   času, kdy zasáhnou.   Tentokrát jsou kromě tlaku   psychickému vystaveni i tlaku   atmosférickému, neboť se   několikrát ocitli v poněkud   velkých hloubkách, až   šrouby praskaly.

Tyhle situace natočil   Petersen stylem, který   používali tvůrci   legendárních sovětských   válečných filmů Ozerov,   Klimov, Bondarčuk…pomalé   až dokumentární popisy   života prostých vojínů a   důstojníků, bojové akce   natočené velkoryse se všemi   výdobytky té   nejmodernější filmové a   animační techniky, sečtení   ztrát a škod a opět   kolotoč všedního dne. Kdo   by v podmínkách tak   vzdálených idyle nehledal   poezii, ten by se velmi   spletl. Petersen drsnost   největší války a postavu   obyčejného smrtelníka   spojil v jedno velké   představení. Na straně   jedné téměř nesnesitelné   podmínky života posádky, na   straně druhé obrázky domova   a útlý hlas Marléne   Dietrich v povzdálí.

Výběr hudby se   autorům povedl. Zmíněný   Modrý anděl a podobné   dobové šlágry, spojené   originální muzikou Klause   Doldingera. Velkou roli zde   hrálo ticho a zvuky pod   mořskou hladinou, které ve   spojení s nastraženými uchy   posádky vytvářely   atmosféru, jakou u filmu   dlouho nepamatuji.

Poznámka o protagonistech   hrajících německé   námořníky je zde   jednoduchá. Nezmíním pouze   známého Jürgena Prochnowa,   výborné výkony předvedli i   ti nejposlednější statisti.   V tak malém prostoru si   jistě užili své, únava a   vyčerpání, strach a bolest,   špína a kolomaz, ale byli   naprosto přesvědčiví.

A ještě malá   poznámka na úplný závěr.   Co Wolfgang Petersen   pohledává v Americe, kde   točí jeden propadák za   druhým, zůstává záhadou.
O.Roy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.11.2005
Super atmosfera u ktere se   budete trast a ve tme hloubek   vaseho obyvaku budete marne   volat o pomoc pod vybuchy   hlubinnych pum a ozveny   britskeho Asdicu.Paradni hudba   a stara dobra bezpocitacova   filmarina.Lepsi nez kniha a   pro mne nejlepsi ponorkovi   film.Ze 40 000 nemeckych   ponorkovich namorniku se jich   vratilo 20 000....
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.8.2021
Výborně natočený   válečný film se syrovou   atmosférou narůstající   klaustrofobie, strachu a tmy.   Realisticky ztvárněné   prostředí pobytu ve   stísněné "plovoucí   rakvi" i emotivně   zahrané postavy jednotlivých   členů její posádky diváka   doslova donutí zapomenout,   že jsou to nacističtí   vojáci a chtě-nechtě jim   držet palce. Ale vysněná   cesta za slavným   vítězstvím Führerovy 3.   říše se změní v boj o   holý život a krvavý návrat   do očekávaného bezpečí.   Holt válka je vůl a kdo seje   vítr, sklízí bouři...
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.9.2012
Príbeh písaný (zväčša) pod vodou
Pozor, niečo prezradím čo   to o konci, pretože mám   troška k nemu pripomienky a   troška musím zaznamenať   dojmy. Trocha som čosi   prečítal i zaujímal sa o   Karla Donitza. Bol menovaný,   i pár dní (väčšinou už   iba organizoval presun   civilistov z východu) túto   funkciu vykonával, ako   posledný vodca Tretej ríše.   Na prekvapenie, i jeho   samotného. Veď adepti boli i   iní. A nakoniec on. V   Norimbergu dostal desať   rokov, z tých čo dostali   tresty odňatia slobody   najmenší. Spomínam to tu   preto, pretože bol veliteľom   ponorkového vojska a od 1943   i veliteľom celého   námorníctva. Teda čo to som   sa dozvedel i o ponorkách a   neskôr ma to i zaujímalo.   Takže na film som bol   zvedavý. Nemecká produkcia,   80s, človek je zvedavý,   dokonca výborné ohlasy. A   fakt bol dobrý. Nebolo tu moc   politiky ani ideológie,   ťažiskom bežný vojak a   jeho osud vo vojnovej   mašinérii. Pekelná bola   úvodná scéna a tie pitky,   naložený kapitán a rôzne   výstrelky. Z postáv sa mi   páčila ten šibal 2.   dôstojník. Výborné ťahy.   Tiež Johann, kde som len tie   oči videl a potom jasné,   Underworld. Čo ma tiež   dostalo skutočne výborná   hudba, chvíľami priam až   moderný western, pri tej   spanilej plavbe, ale náramne   to tu sedelo. Plus ostatné   hudobné motívy, aj tie priam   mysticko-ambientné, krása.   Jediná výtka je ten koniec.   I režisér spomínal, že mu   Američania vyčítali prečo   preboha neprežili a on na to,   to je európsky film, muselo   to tak skončiť. Pikoška je,   že o mŕtvych rozhodovala   režisérova manželka   (niektorí samozrejme i   prežili). Škoda, ja mám   radšej hollywoodské sladké   konce, mohli to po tých   útrapach prežiť. Tiež   nechápam, prečo neboli   upozornení na ten nálet,   predsa tam boli vysoké   šarže a snáď si taký   masívny nálet mohli   uhliadať. Ale vraj sa to   skutočne odohralo.   Každopádne kvalitný film
lucymat
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.1.2015
Po zhlédnutí 208 minutové   verze musím uznat, že v   rámci   "ponorkového"   žánru Das Boot patří k   tomu lepšímu. Velmi   sympatická postava kapitána,   který si jako zkušený   mořský vlk nedělá žádné   iluze ani o Fuhrerovi. Silný   příběh, který diváka   vtáhne, bude špicovat uši a   lapat po dechu stejně jako   každý člen posádky.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.1.2010
Presnej film ve vsech   detailech. Nemecti namornici   casto ujizdeli na pervitinu a   celej film je to na nich   cejtit ackoliv je nikdo   vyditelne neuzival. Vyobrazeni   zkroskotani na dne a postupne   ubyvani kysliku mi vysusilo   hrdlo. Perfektni herecky vykon   od Jurgena Prochnowa. Videl   jsem v prodlouzene verzi ktera   cita 199 min.
killy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.6.2008
Perfektně ztvárněný   válečný film, tvůrcům se   velice povedla autentická   atmosféra války ze strany   prohrávajících němců.
Film provází   vynikající herecké výkony   a zajímavý a napínavý   příběh.
huron
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.5.2006
Velmi působivé,   nervydrásající a   klaustrofobické, špička   válečného žánru   překvapivě z produkce   Německa. DVD verze ve   stopáži 208 minut je ale   přece jen příliš dlouhá.   Mimochodem - do ruky se mi   dostala jedinečná DVD edice   v rezavém plechovém obalu.
Otek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2010
Velmi dobrý válečný film.   Jeden z nejlepších   "ponorkářských".   Ikdyž se u sledování   nenudíme, je stále co   sledovat, jeho délka přes 3   hodiny, je docela dost.   Normálně bychom hrdinům   příběhu fandili, ale u   němců, v období 2.světové   války, asi těžko.
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.3.2020
Perfektně natočený film o   životě v ponorce. Tři   hodiny utečou jako voda,   které je všude plno.   Wolfgang Petersen nám ukazuje   hrůzu války v ponorce v   plné síle.
Pardal
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.2.2006
Kdyby film neměl přes tři   hodiny bylo by moje hodnocení   lepší, já vím že styl   jakým je vypravěn (pomalá,   ponurá streotypní   atmosféra) přesně vystihuje   situaci ve které byly   námořníci, ale film mě   musí upoutat tak, abych při   něm nemyslel na nic jiného a   tady se mi to nějak   nedařilo. Nicméně jsou v   něm velmi pěkné momenty a   hodně ve mě film po   zhlédnutí zanechal, o   Němcech se říká, že   točí nejlepší filmy o   druhé světové válce, asi   pro to, že jako jediní je   točí ze strany Německé   armády, díky čemuž si   člověk uvědomí, že ne   každý Německý voják byl   nacistickej hajzl ale   obyčejnej člověk kterej   trpěl jako třeba Angličan   nebo Rus či Američan... Z   tohoto důvodu určitě   doporučuji podívat se i na   toto dílko.
Dymytry
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.7.2011
ponorka
jsem velmi překvapen, že   tento film je takto dobře   hodnocen.
Já jsem se   na něj koukl právě kvůli   tomuhle hodnocení. Je to   velmi dlouhý film, viděl   jsem ho tak na třikrát,   poměrně jsem se u něj   nudil, ale zase poměrně   reálně ukázal jak to na   takové ponorce chodí. Tento   film bych viděl tak na 65   procent, ale protože má teď   84(a to si podle mě doopravdy   nezaslouží), tak dávám   nejmíň, co jde, abych ho   aspoň trochu přiblížil tam   kde má být

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih47912minih47912Oko dravce (2008) 
Eagle Eye n
minih39528minih39528Star Trek: Voyager (1995) [TV seriál] 
Star Trek: Voyager n
minih27529minih27529Univerzální voják III: Nedokončený obchod (1998) [TV film] 
Universal Soldier III: Unfinished Business n
minih38285minih38285Dannyho parťáci 2 (2004) 
Ocean´s Twelve n
minih20611minih20611Tango a Cash (1989) 
Tango & Cash n
minih17754minih17754Red Force 1 (1986) 
Wong ga jin si n
minih12962minih12962Mrs. Doubtfire - Táta v sukni (1993) 
Mrs. Doubtfire n
minih34927minih34927Rukojmí (2005) 
Hostage n
minih25062minih25062Vyšetřování ztráty třídní knihy (1997) 
Vyšetřování ztráty třídní knihy n
minih7058minih7058Dva machři mezi nebem a peklem (1972) 
...Più forte ragazzi! n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10