Polská krev (1978) [TV inscenace]

Polská krev
92.9 %
 
 
    Žánr: hudební
    Země: Československo
    Délka: 124 min.
„Klasická opereta na libreto Leo Steina.“
Ve Warszavě na plese čeká šlechtic Bronio Popiel na novou lásku, krásnou, ale přelétavou primabalerinu Wandu Kvasinskou. Jeho zadlužený kamarád, hrabě Bolo Baranski namísto práce na zadluženém panství se baví ve městě. I když moc dobře ví, že ho může zachránit svatba s bohatou nevěstou, takovou, jakou mu nabízí statkář Zaremba - svou dceru, půvabnou Helenu, o které však Bolo nechce ani slyšet, a natruc také odvádí Wandu, kterou lehce odloudil kamarádovi Broňovi a vesele hýří dál. Před tím mu totiž Popiel slíbil, že mu zapůjčí na čas, aby pozvedl znovu svůj statek a dostal ho ze dluhů hospodyni Marynu.

Na statku se hýří dál, ale poté co příjde Helena, kterou vydává Popiel za svou hospodyni, obrátí hraběti celý statek naruby, včetně vyhazovu jeho kamarádíčků, vyhodí je z domu a donutí i Bola k práci. Wanda, přijíží se svou mamá a je překvapena chováním hospodyně. Poté Bola vyprovokuje k přiznání, že se mu Marynino jednání líbí, a že mu tato energická a krásná dívka velice imponuje. Na Bolově statku se koná dožínková slavnost. Hospodářství se začalo dařit - vzkvetlo, a i Bolo si zvykl na práci. Na dožínky jsou pozváni Zaremba s dcerou a Popiel, který už se těší na to, že Maryna prozradí své tajemství, od Bola odejde a vrhne se do jeho náruče, protože se do Heleny velice zakoukal. Ale tanečnice Wanda s mamá, kterou Popiel pozval odhalí Helenino tajemství, protože tajně vyslechla rozhovor starého Zaremby a Popiela. Bolo hospodyni vyzná lásku, a nabídne jí manželství, v ten okamžik Wanda prozradí její pravou totožnost. Nakonec zasahuje starý « diplomat » Zaremba a oba mladé – Helenu a Bola dává dohromady.....a k nešikovi Popielovi se vrací zpět Wanda s mamá....
MartaH-claraB  Autor: clara.bow

režie:
František Filip
 
 
hraje:
Rudolf Hrušínský (statkář Jan Zaremba), Kateřina Macháčková (Helena Zarembová), Josef Abrhám (hrabě Boleslaw Baranski), Jaromír Hanzlík (Bronio Popiel), Hana Maciuchová (tanečnice Wanda Kvasińska), Květa Fialová (Jadwiga Pawlowa, Wandina matka), Václav Postránecký (Mirski), Jaroslav Mareš (Górski), Josef Čáp (Wolenski), Miroslav Masopust (Senowicz), Aja Farkačová (Drygulská), Ivanka Devátá (Napolská), Milan Neděla (sluha Wlastek)
 
 
scénář:
František Filip
 
 
kamera:
Jiří Kadaňka
 
 
hudba:
Oskar Nedbal, Bohumil Čipera (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka, Luděk Souček
 
 
kostýmy:
Lída Novotná
 
 
střih:
Marie Pačajová
 
 
zvuk:
Jiří Urban
 
 
zpěv:
Karel Petr (statkář Jan Zaremba), Marta Boháčová (Helena Zarembová), Jiří Zahradníček (hrabě Boleslaw Baranski), Alfréd Hampel (Bronio Popiel), Marie Veselá (tanečnice Wanda Kvasińska), Eva Hlobilová (Jadwiga Pawlowa, Wandina matka), Jiří Joran (Mirski), Miloš Ježil (Górski), Jaroslav Stříška (Senowicz), Viktor Kočí (sluha Wlastek)
 
 
choreografie:
Josef Koníček
 
 
II. kamera:
Jiří Polák, Felix Černý, Jan Osten, Petr Čepický
 
 
masky:
Miluše Mrázková
 
 
asistent režie:
Mahulena Hosnedlová
 
 
vedoucí výroby:
Jiřina Bílá (vedoucí výrobního štábu)
 
 
libreto:
Leo Stein
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.