Poločas štěstí (1984)

Poločas štěstí
69.8 %
 
 

Další název: Čas letí a netiká

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.2.1985        
    Délka: 89 min.
„Když ještě na Žižkově voněly akáty a zbytky od guláše.“
Padesátiletý Ondřej Bozděch (J. Vinklář) rozváží uhlí po pražském Žižkově a nade vše tuto čtvrť miluje. Strávil zde celý život a zná tady všechny sklepy. Právě mezi žižkovskými činžáky žije svůj obyčejný život, právě zde si užívá starostí i radostí s dospívající dcerou Markétou i s neposedným synkem Ondrou. Jeho nejlepším kamarádem je řidič Karel (J. Adamíra), bývalý matematik, který kdysi musel opustit svou práci ve výzkumném ústavu z politických důvodů. I když Karel je inženýr a je úplně jiným člověkem než přímočarý Ondřej, stal se během času téměř členem Bozděchovy rodiny. Časy se však mění. Staré domy ze Žižkova mizí jeden po druhém, Markéta se musí vdát a Karel dostane nabídku vrátit se ke své původní profesi. Ondřej se chtě nechtě musí zastavit a zamyslet se, jaký to vlastně žije život…

Nostalgický příběh, který zachycuje proměnu starého Žižkova v moderní část velkoměsta, natočil režisér Zbyněk Brynych v roce 1984. Po šestadvaceti letech se tak vrátil na místa, kde natočil svou proslulou Žižkovskou romanci. Hlavní postavy Ondřeje a Karla napsal scenárista Vojtěch Měšťan na tělo Josefu Vinklářovi a Jiřímu Adamírovi.

Zdroj: ČT

režie:
Zbyněk Brynych
 
 
hraje:
Josef Vinklář (Ondřej Bozděch), Jiří Adamíra (řidič Karel, Ondřejův přítel), Slávka Hozová (Bozděchová), Hana Maciuchová (Monika), Zora Jandová (Markéta), Milan Šimáček (žák Ondra, syn Bozděchových), Jiří Schwarz (Honza), Miroslav Paleček (Lochman), Dana Syslová (Lída), Viola Zinková (Jana), Zdeněk Dítě (vrchní), Viktor Maurer (nápadník), Ladislav Potměšil (Matoušek), Zdeněk Hodr (ing. Král), Rudolf Hrušínský (Mirek), Ferdinand Krůta (holič Benda), Adolf Filip (Hámoš), Jiří Růžička (kuchař), Jaroslav Čejka (tanečník), Oto Ševčík (vrchní v baru), Milan Riehs (Klidný), Svatopluk Skládal (vedoucí masny), Jana Marková (nápadníkova nová známost), Karel Linc (dispečer), Karel Smyczek (Hrdlička), Jan Cmíral (otec Honzy), Martin Faltýn (asistent), Ludmila Krajíčková (matka Honzy), Ludmila Bílková (lékařka), František Řebíček (zvukový mistr), Milan Klacek (barman), Jan Gariš (hudebník)
 
 
námět:
Vojtěch Měšťan
 
 
scénář:
Vojtěch Měšťan
 
 
kamera:
Emil Sirotek
 
 
hudba:
Jiří Svoboda, Jaromír Vejvoda (skladba "Škoda lásky" (1927))
 
 
výprava-architekt:
Jiří Matolín
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová
 
 
střih:
Miloš Hájek
 
 
zvuk:
Ladislav Hausdorf
 
 
vedoucí produkce:
Eliška Nejedlá
 
 
dabing:
Jan Kanyza (skladatel Luděk Lochman [za Miroslava Palečka])
 
 
II. kamera:
Jiří Krejčík, Milan Kopecký
 
 
dramaturgie:
Drahoslav Makovička
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jana Koubová, Jarmila Tomišková
 
 
asistent režie:
Martin Faltýn
 
 
pomocná režie:
Radovan Urban
 
 
fotograf:
Jan Kuděla
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.