Duben
ohodnotit

Poklad na Stříbrném jezeře

Der Schatz im Silbersee

Další název:
Blago u Srebrnom jezeru (YU); Le trésor du lac d'argent (FR); Poklad na Striebornom jazere (SK)
Rok:
1962
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
22.5.1964
„Old Shatterhand a jeho rudý bratr Vinnetou na cestě za starým indiánským pokladem.“

Komentáře k filmu Poklad na Stříbrném jezeře

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 40
radekl
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.2.2020
Klasika
Idilická vesternovka, která   i přes omezené možnosti   produkce, po vzoru Karla Maye,   vytvořila celým generacím   diváků velice   přesvědčivý obraz   americké prérie a indiánů   bez toho aby štáb opustil   evropu (v podstatě jen s   tlupou chorvatů). Kdo četl   knížku, nemůte být   zklamaný - snad jen Sam   hawkins je trochu přehnaný,   ale neurazí a pro ty, co   mají Májovky opravdu rádi   bude Pierre Brice navždy   Vinetouem a Lex Barker Old   Shatterhandem.
Karius
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.7.2019
Vesměs všechny díly jsou   nezapomenutelný, ale tenhle   je top. Ze všech Mayovek   nejlepší a   nejvěrohodnější záporák   a největší zábava. Jo a   taky Schimanski :-D
100%
Ondrus21
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.3.2018
Na Mayovky z prostředí   severoamerických prérií,   pouští orientu nebo   mexických pyramid jsem se   jako malý kluk strašně rád   díval, ale jako dítě jsem z   nich neměl úplně rozum,   takže to pro mě byla jen   přestřelka těch hodných s   těmi zlými. Tyto filmy jsem   viděl naposledy jako kluk.   Teď se na každý film z   této série dívám ve svých   30 letech znovu. Některé   dialogy jsou velmi úsměvné   až naivní, ale tu celkovou   atmosféru (hlavně   amerického západu) se   tvůrcům podařilo vystihnout   dokonale, pomalu lépe než u   většiny amerických   westernů, a při tom se v   Americe nenatáčela jediná   scéna. Vše bylo natočeno   převážně v bývalé   Jugoslávii a ve Španělsku.   Říkám si, že už to   natáčení muselo být jedno   velké dobrodružství.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.9.2016
Jasně že jako děcko bych   tomu dal plné hodnocení,   vždyť jsem na to chodil   stále dokola. Nota bene jsem   od pana Maye přečetl vše,   co bylo k sehnání. Jenže,   jak to hodnotit nyní. Pokud   nepočítám spousty chyb,   odklon od knihy a ne zrovna   vypilované některé   scény… Ach jo. Mé   hodnocení neberte vážně.
satyr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.7.2016
To byl první film podle Karla   Maye, který se tady   promítal. Na dnešní dobu je   tak trochu dětinský, ale v   době svého vzniku to byl   trhák.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.7.2016
S odstupem času je ve filmu   spousta scén víceméně k   smíchu, ale mayovky jsem v   dětství hltal, Vinnetou a   Old Shatterhand byli naši   hrdinové a tak z nostalgie   8/10.
DejnaDee
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.9.2014
Indiánky
Všechny indiánky s Vinetouem   jsou filmy mého dětství.   Tenkrát jsme my děti seděly   přikovány do křesel a   prožívaly nádherná   dobrodružství spolu s   našimi hrdiny. V našich   dětských očích to bylo   naprosto fantastické a   úchvatné. Dnes na to   samozřejmě pohlížím s   nadhledem, ale své kouzlo to   neztratilo ani po tolika   letech a já se ráda vracím,   alespoň na chvíli, do těch   bezstratostných a   báječných let mého   dětství.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.7.2014
Pokus německého štábu   natočit indiánku dle   věhlasného Karla Maye vyšel   na výbornou. Dobrodružný   příběh o dvou strážcích   pořádku a hlavně míru byl   ve své době v kinech hojně   navštěvován. Aby ne, když   se jednalo o dvojici indiána,   náčelníka Apačů a   železničního stavitele, pro   mnohé s kouzelnou puškou.   Ono kouzlo bylo i v příběhu   a i ve vizualitě celého   ztvárnění. Nádherné   scenérie dodávali všemu   ohromné kouzlo, i když to   nebylo ve světě westernů   nic nového. Indiánská   kultura, výborné dialogy,   bojové scény i humor.   Každá z postav má svůj   specifický charakter a tak i   svoje pevné místo. Kouzlo   nechtěného se pro někoho   vytvořilo nečekaně, ale jak   se říká, byla to trefa do   černého. Snímek se stal   nezpochybnitelnou klasikou,   která přitahuje diváky i po   mnoha letech.
saryvary
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.7.2014
saryvary
nej nej nej to nejlepsi z meho   detstvi mam to tez na dvd ale   moc rad se na tento film   podivam znovu diky
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.9.2013
Klasická mayovka s Vinnetouem   a Old Shatterhandem, Jedna z   nejlepších (společně s   trojicí filmů s Vinnetouem),   na ni se rád podívám i   opakovaně.
Duri86
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.9.2012
Nostalgie
Sice první jako natočený   díl, ale dějově zapadá až   za film "Vinettou"   jako malému se mi díl líbil   nejvíce ze všech ,skvělý   záporák,krásné prostředí   ,skvělá hudba.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.7.2012
Poklad na Stříbrném jezeře   je film, který funguje i po   letech a člověk se znovu po   čase rád podívá.   Nádherná příroda, dobrý   příběh, známí herci,   drobné vtípky, skvělá   banda záporáků a jejich   šéf. Klasika, kult,   notoricky známé.
kovboj365
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.2.2012
Poklad na stříbrném jezeře   považuji za jednu u   nejzdařilejších máyovek,   hudba skvělá, lord   Castlepool docela sympatický   zmatkař i krajina je tu   docela pěkná
SvoKar
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.12.2010
"Papilio polinestor parinda"
nebo tak nějak - nitka   táhnoucí se celým filmem a   značně ho odlehčující.  
Poklad filmových   Mayovek, pro mnohé ta   nejlepší. Já ho stavím na   úroveň dalších ze Zlaté   4. Rozhodně se mezi nimi   neztratí, ale pro mě ani   extrémně nevyniká.
Možná by byl   zajímavější umístěním   pokladu podle knihy - v uměle   vytvořeném ostrově   spojeném s pevninou tunelem   pod dnem jezera, který na   konci zatopili.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.6.2010
Příběhy o statečnym   náčelníkovi Apačů   Vinnetuovi a jeho bílym   bratru Old Shatterhandovi sem   hltal celý svoje dětství a   to jak v knížkách tak i v   televizi. Obzvláště první   film se skutečně povedl –   v žánru dobrodružných   filmů z Divokýho Západu asi   nemá konkurenci. Spousta   indiánů, střelby,   hrdinských kousků, krásný   okolní krajiny a pár   dokonale slizkých padouchů   dělá z těchhle filmů   výbornou sérii ,na který   určitě vyroste ještě   několik generací. Moc se   poved taky výběr herců do   hlavních rolí –   obzvláště Lex Barker jako   Old Shatterhand má velký   charisma. Velký překvapení   pro mě před pár lety bylo   jak vlastně začínal drsnej   komisař Schimanski – v   postavě Freda bych ho   rozhodně nehledal. Zmínit   musim též skutečně   dokonalou hudbu, kterou zná   asi každej a motiv   pokrevních bratrů, kterej   provází všechny filmy z   tohohle cyklu,je vážně   nezapomenutelnej. Postupem   času mi trochu vadí   přílišný okleštění   výborný Mayovi předlohy,   ale to by musel celej film   mít minimálně tři až   čtyři hodiny a u toho by moc   dětí asi nevydrželo:-D
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.5.2010
Poklad na Stříbrným jezeře   jsem viděl jako první film z   májovek a beru to jako   nejvíce podařené dílo.A   velice rád se k němu stále   vracím. Karin Dorová není k   zahození, líbila se mi, i   když se jí dvořil rudý   gentleman
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.5.2010
Pro mne jasná srdcovka z   dětství a dodnes   nejoblíbenější   "Vinťovka", kterou   jsem si z nostalgie pořídila   i na DVD. Vinnetou a Old   Shatterhand byli naše   veliké vzory a jako děti   jsme je doslova milovali.   Dodnes jsem přesvědčená,   že bylo proč...
Ajkir
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2010
Myslím, že to hlavní z   knížky (knížka je vážně   hodně obsáhlá a dlouhá)   bylo přeneseno do filmu a   Poklad na Stříbrném jezeře   se právem pro mě stal   pokladem celé   kinematografie.
Také   hlavně díky mé oblíbené   postavě strýčka Gunsticka.   (A tenhle švihák ze světa   je Gunstick Uncle poeta. Ach   Orel sletěl k zemi, jsem   překvapením němý, ač jsme   to nevěděli, ten pán je   přímo skvělý :))
MaKy92z
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.2.2010
Celkom pekný western z   dobrodružným nádychom, kde   hlavný hrdinovia sa vydaju   hľadať stratený poklad,   nič netušia že aké   nebezpečenstvo ich na ceste   len čaká. Ale predsa mňa   najviac fascinovala   očarujúca a rozmanitá   scenéria, kde sa tento film   nakrúcal.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.8.2009
Zajímávé je, že tento film   z "velké čtverky"   byl natočený jako první.   Né že by to snad někomu   vadilo :-).
Nejde tomu   nedat míň než 10 bodů -   bylo to moje dětství a   kdybych dal míň, šidil bych   sám sebe. Dyť se na to rád   podívám dodnes.
Samozřejmě Vinnetou a   Old Shatterhand, ale pro mě   tady zůstává   nezapomenutelná role   záporáka Cornela, kterou   skvěle odehrál Herbert Lom.   Na toho už nikdy nezapomenu.
netopir55
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.7.2009
Všichni film vychvalujou a   já se musím přidat.Ikdyž   nejsem příznivcem tejto   série a dal sem jenom 6   hvezd,film mne bavil a   příjemne sem strávil   každou chvilku.Tohle je   zaručene nejlepší díl,   skvele natočený a zahraný.
martas_v
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2009
Karla Maye mám velmi rád a   tenhle film je moje dětství.   Když se na něj podívám   zpětně, nadšení z něj je   sice menší, ale je to   klasika a je to přece s   Vinnetouem a Old   Shatterhandem. ;)
Charlie35
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.3.2009
První a rozhodně nejlepší   z celé řady filmových   májovek. Škoda, že se   Harald Reinl v dalších   dílech nedržel stejně   vysoké laťky, kterou se sám   paradoxně nasadil. Tenhle   film je totiž opravdu dobrý   i ze stránky poctivé   filmařiny.
ffspurney
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.3.2009
Jako malej kluk jsem udělal   všechno pro to , abych moh   jít v Plzni do kina na Oldu a   Vintu.Dneska se rád ke všem   májovkám /a nejenom   těm/velice rád vracím a   myslím že nejenom já. Je to   klasika.
LenC2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2009
Poklad na stříbrném jezeře   je moje rozhodně   nejoblíbenější Majovka.   Popisovat příběh o cestě   ke zlatému pokladu je   určitě nošení dříví do   lesa.
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2009
Nemám k tomu, čo dodať film   sa natáčal vo veľmi peknej   scenérii v Chorvátsku, kde   to vyzerá, ako v rozprávke.  
Film sa radí medzi   dobrodružné westerny.   Skupina dobrodruhov sa vyberie   hľadať zlatý poklad, ktorý   sa nakoniec nikomu neujde.
rankinfitch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.11.2008
Na tenhle film nemá moc cenu   cokoliv rozepisovat, jde tu o   nejlepší filmovou Mayovku   široko daleko a hlavně taky   o ÚPLNĚ PRVNÍ filmovou   Mayovku, kterou Pierre Brice s   Lexem Barkerem natočili.   110%!
zoran
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.11.2008
Plitvice - skvelý výber !
Tvorcovia filmu mali veľmi   šťastnú ruku vo výbere   filmových exteriérov,   konkrétne nádherného jazera   a vodopádov v Plitviciach.   Sekvencie filmu sú výborne   zostrihané, už či sa   týkajú deja alebo   exteriérov.
O   vynikajúcom výbere hudby k   filmu ani nehovoriac.
Predstavitelia hlavných   úloh filmu boli vybraní   skvele a zvládli svoje   postavy priam majstrovsky. Už   či to bol Brice, Barker,   Dorová, George, Wolter, Lom,   Arent,Sid, Hoppeová,všetci   zaujali a preto niet divu, že   táto mayovka odštartovala i   všetky ďalšie k   "raketovému"   úspechu a obrovskému   diváckemu záujmu, bez   rozdielu veku a pohlavia.
jochen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.9.2008
Krásná pohádka jak hodný   Topolánek a jeho pokrevní   bratr Bursík přemůžou   lotra Paroubka a skoro   zachrání státní poklad pro   další rozpočet.Ale   vážně!Nejlepší májovka   která ani po letech   neztrácí své kouzlo.Ale   chce to vidět na DVD a ne v   TV NOVA ve formátu 4:3 kde je   jen jezdec na koni bez   hlavy-ta už se tam   nevešla.Poslední reedice jak   s českým ale i německým   dabingem je skvělá.Tento   film nebude nikdy ve   věčných lovištích!Je   totiž nesmrtelný!!
Papaja73
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.8.2008
Určitě nejlepší filmová   mayovka.Dobrodružství,napět   í,špetka humoru a v   neposlední řadě krásná   jugoslávská příroda   dělají z tohoto snímku   atraktivní podívanou,která   se ani po letech neokouká.I   tady zřejmě platí   pravidlo,že první film   série je většinou   nejlepší,ty další jsou už   jen víceméně nastavovaná   kaše.
Bara.40
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.6.2008
V režii H. Reinla vznikl asi   nejkrásnější film tohoto   žánru. I vůdce trampů   Cornel byl nejlepší ze   všech
padouchů ,   kteří hráli v indiánkách.   Filmy studia DEFA s G.   Mitičem, už kouzla Vinnetoua   a Old Shatterhanda   nedosáhly. Howgh !
Snape
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.5.2008
Vynikajici zalezitost meho   mladi. Vite, ze nejvetsiho   zaporaka hraje Cech Herbert   Lom? Vice o tom pise historik   Lukas Kaspar v knize Cesky   hrany film a filmari za   protektoratu.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.5.2008
Jedna z nejlepších "májovek"
Tento film je klasikou mezi   klasikami westernového a   dobrodružného žánru. Budu   asi opakovat již slova   jiných, ale - super herecké   výkony, úžasná a precizně   pojatá výprava, k tomu   podmanivá hudba a úžasné   prostředí...Vedle švarného   Pierra Briece obdivuji   herectví jeho   "parťáka" Lexe   Barkera, jehož herecká   kariéra byla uťata   předčasným skonem a šlo o   velkou ztrátu v dějinách   kinematografie. K mým   dalším oblíbencům patří   český rodák Herbert Lom,   který se mj. proslavil také   jako spisovatel a mezi jeho   díla patří i román o   francouzské revoluci. Lom   prokázal za svůj život   všestrannost naprosto   zřejmou a i když zde   ztělesňuje roli zápornou,   jeho výkon je víc než   brilantní. Více už nevím,   co ještě dodat. Tento film   se opravdu chválí sám a je   už vlastně legendou.
Rocky4
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.12.2007
První natočený film   (příběhově však patří   až za Vinnetoua 1,   natočeného o rok později) o   Vinnetouovi a jednoznačně   nejlepší a nejhezčí.   Krajina v Jugoslávii je   opravdu dech beroucí, hudba   naprosto dokonalá. Skvělé   výkony Briceho, Barkera, Loma   a Georga. Postava Freda Engela   se mi hrozně líbí. Herbert   Lom nejlepší záporák, ze   všech dílů o Vinnetouvi.   Scéna kdy postřílí u   jezera své kumpány, je   prostě výborná. A na Old   Shatterhanda, jsem si jako   malý kluk rád hrál.
Naprostá klasika.
JVSoolen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.11.2007
S prehledem nejlepsi film   podle Karla Maye. Vsak byl   taky prvni - neokoukani herci,   skvely padouch a jugaslavska   krajina. Hned bych tam jel...
zakysan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.7.2006
Dobrodružná klasika, která   až na pár výjimek potvrzuje   pravidlo, co je natočeno   první, to je nejlepší.   Zlotřilý Ryšavý Cornell v   podání Čecha, Herberta   Loma, je kořením filmu.
tuwanakha
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.2.2005
Jednoznačně nejlepší   zfilmovaná mayovka! Každý   kluk po shlédnutí tohohle   filmu je prostě okouzlen.   Nezapomenutelné hlášky Sama   Hawkinse a scéna se   zvedáním šutrů (a zopakuj   to po mě..)
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.12.2004
Skvělý film
Je to už evergreen. Vždy se   rád k tomuto velice dobře   natočenému příběhu podle   knih Karla Maye rád vracím.   Je to jednoznačně nejlepší   film s hrdiny Vinnetouem a Old   Shatterhandem.
lebowski
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.12.2004
Pro mě osobně the best of co   se týče vinnetouovek.
Tarik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2004
Možná nejlepší film s   Vinnetouem...
Napínavý příběh plný   padouchů a hrdinů, s   nádechem milostné   zápletky...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28422minih28422Trosečník (2000) 
Cast Away n
minih178174minih178174Spider-Man: Bez domova (2021) 
Spider-Man: No Way Home n
minih44733minih44733Vetřelci vs Predátor 2 (2007) 
AVPR: Aliens vs Predator - Requiem n
minih37295minih37295Peklo (2003) 
In Hell n
minih181831minih181831Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021) 
Zack Snyder's Justice League n
minih16990minih16990Proces (1962) 
Le procès n
minih47055minih47055Valkýra (2008) 
Valkyrie n
minih47019minih47019Mejdan v Las Vegas (2008) 
What Happens in Vegas n
minih109996minih109996Doktor Strange (2016) 
Doctor Strange n
minih62135minih62135Scott Pilgrim proti zbytku světa (2010) 
Scott Pilgrim vs. the World n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Plné hnízdo v Olomouckém kraji...

16:45 - 17:15

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Plavba za ledem

16:55 - 17:50

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Počasí

16:57 - 17:00

1 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

18 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10