Poklad Inků (1965)

Poklad Inků (Legacy of the Incas)
71.8 %
 
 

Legacy of the Incas

Další název: Das Vermächtnis des Inka

    Žánr: dobrodružný
    Země: NSR / Itálie / Bulharsko / Španělsko / Peru
    Premiéra v ČR: 1967        
    Délka: 100 min., 2703 metrů
POZOR SPOILER!

Dva bratři, Jan a Karel Hansenovi, čekají u Matchu Pitchu. Inka Tahuka jim sděluje, že malý kluk, princ Haukarapura nejede do Evropy. Haukarapora pak obdrží kipu s cestou k pokladu. Bratři jsou již na odjezdu, když uslyší výstřel. Oba Inkové jsou zabiti a polovina kipu vrahem ukradena. Kněz Anciano druhou polovinu sebere a slibuje pomstu. Jan je zasažen kamenem, který vrah a lupič hodil, a druhému bratru se již nepovede zločince polapit.

Po deseti letech se ukazuje se, že Haukarapura byl jen raněn a přežil. Pokud je to on. A hodlá začít válku proti bílým. Karel se někde ukrývá a objevuje se, jen když je to potřeba. Ve městě se ocitá profesor paleozoologie Morgenstern, který koupí lístek od šmelináře Fritze, který má být zatčen. Jenže profesor se k němu zná, a protože je podobný plukovníkovi Glotinovi, vojáci je propustí. Lístky byly určeny na koridu, kde má kralovat Antonio Perillo. Ale profesor chce raději k prezidentovi. Cestou narazí na volně se potulujícího jaguára. A tu se objevuje Karel Hansen, zvaný též krátce Jaguár, nebo Král jaguárů. Když se šelma nemíní vzdálit, zasáhne. Protože tím vlastně zachrání prezidenta a tak je k němu pozván. U něj je však „odhalen“ jako vrah obou Inků. President tomu však nevěří a naopak uvěří Karlovi, že je schopen polapit pravého vraha. A tak jej propouští i s tím, aby přivedl Haukarapuru a zabránil válce. Tak se Karel vydává na cestu i s Geronimem, a za ním tajně dcera jeho bratra Graciela. Ta totiž slyšela, jak se Antonio domlouvá na smrti jejího strýce. Karel zjišťuje, že na velkém území „hospodaří“ společně banditi a zrádní vojáci. Bandity vede Gambusino. Ten je spolčen i s armádou. Graciela se v lese setkává s Haukarapurou a Karel vysvobozuje profesora, Fritze a jejich průvodce z rukou banditů. Ti tři totiž nechtěně objevili skrýš zbraní, které byly určeny banditům. Pak, už na svobodě, naleznou v jakési jeskyni spousty kostí, které Fritz spojí dohromady a chce tuto kostru jako celek darovat profesorovi k narozeninám. Ovšem nešťastné kýchnutí jejich průvodce Dona Parmazána tento krásný záměr zmaří. Oba nepřátelé, totiž Antonio a vůdce banditů Gambusino, se ocitají mezi Inky. Zde Karel Gambusina napadne, ale pak je nařčen z vraždy. Anciano jej prý totiž viděl u mrtvoly Tahuky. Nyní je tedy Karel jat a pověšen nad vodu s krokodýly. Naštěstí přichází Graciela a hodí mu nůž, ovšem je indiány zajata. Haukaraporu o tom neví a vstupuje do posvátného chrámu. Zde je přivedena i Graciela a přiznává se k pomoci svému strýci. Běloši touží po zlatě, a to se Inkům nelíbí. Dochází ke třenici a Gambusino bere Gracielu jako rukojmí. No, míří sem Karel Hansen a snad přijde včas, aby pomohl…
(Vlastní jména jsem přepsal tak, jak jsem je slyšel).  Autor: Pitryx

režie:
Georg Marischka
 
 
hraje:
Guy Madison (Jaguár / Karl Hansen), Fernando Rey (Castillo, prezident), Francisco Rabal (Gambusino), Guela Nuni (Graciela / Graziella), William Rothlein (Haukaropora / Uaparapaga), Rick Battaglia (Antonio Perillo), Heinz Erhardt (profesor Morgenstern), Chris Howland (Don Parmesan), Walter Giller (Fritz Kiesewetter), Carlo Tamberlani (Anciano), Raf Baldassarre (Geronimo), Ingeborg Schöner (paní Ruizová), Ljubomir Dimitrov (El Brazo Valiente), Bogomil Simeonov (Grosso), José Calvo (Tahuca, otec Haukaropory), Antonio Almorós (poručík Escobedo), Santiago Rivero (ministr Ruiz), Geza De Rosner (Jan Hansen), Winfried Groth (seržant), Ivan Stefanov (kapitán Pelecho)
 
 
námět:
Karl May (román "Das Vermächtnis des Inka" (1891-1982), česky: "Odkaz posledního Inky " později jako "Poklad Inků")
 
 
scénář:
Winfried Groth (adaptace, scénář a dialogy), Franz Marischka, Georg Marischka (scénář a dialogy)
 
 
kamera:
Siegfried Hold, Juan Mariné
 
 
hudba:
Angelo Francesco Lavagnino
 
 
kostýmy:
Antonio Cortés, Rosa Grana Garland
 
 
střih:
Enzo Alabiso, Anneliese Artelt
 
 
zvuk:
Franz Harrer, Vittorio De Sisti, Pietro Spadoni
 
 
vedoucí produkce:
Ramón Baillo ((Španělsko)), Iwan Draganoff ((Bulharsko)), Willy Egger, Guarrido Lecca ((Peru)), Fausto Lucelli ((Itálie)), Peter Müller, Attilio Tosato
 
 
produkce:
Pietro Nofri (supervize)
 
 
titulky-česká verze:
Čeněk Duba (režie českého znění), Rudolf Vodička (české dialogy), Karel Zákora (zvuk české verze)
 
 
dabing:
Luděk Munzar (Jaguár / Karl Hansen + vypravěč), Ota Sklenčka (Castillo, prezident), Soběslav Sejk (Gambusino), Lucie Polívková (Graciela / Graziella), Jiří Bednář (Haukaropora / Uaparapaga), Vladimír Ráž (Antonio Perillo), Ivo Gübel (profesor Morgenstern), Miloš Kopecký (Fritz Kiesewetter), Vladimír Hlavatý (Anciano), Dalimil Klapka (Geronimo), Bedřich Prokoš (ministr Ruiz), Milena Dvorská (paní Ruizová), Vilém Besser (El Brazo Valiente), Petr Haničinec (poručík Escobedo), Jan Schánilec (seržant), Oldřich Lukeš (Jan Hansen), Karel Beníško (Tahuca), Otto Lackovič (kapitán Pelecho), Mirko Musil (policejní seržant), Marie Kohoutová (černoška Pilar), Ladislav Vičar (ministr u prezidenta)
 
 
asistent režie:
Federico Cianfarini, Winfried Groth
 
 
asistent kamery:
Horst Chlupka, Ubaldo Terzano
 
 
fotograf:
Will Appelt
 
 
výprava:
Saverio D'Eugenio, José Antonio de la Guerra
 
 
výkonný producent:
Carl Szokoll
 
 
producent:
Alberto Grimaldi, Franz Marischka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.