Podraz (1973)

Podraz (The Sting)
87.7 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

The Sting

    Žánr: komedie / drama / krimi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 124 min.
„Robert Redford a Paul Newman v legendární filmu o jednom geniálním dostihovém podrazu.“
Kapitola první - Joliet, llionis, září 1936

Z jedné z kanceláří mafiánského bosse Doyla Lonnegana (Robert Shaw) odchází poslíček Mottola (James J. Sloyan) s tržbou 11 tisíc dolarů, kterou má doručit do Chicaga. Na cestě k taxi je ovšem svědkem fiktivního přepadení a nabídne pomoc....až v taxi zjistí, že byl podveden a oloupen. To se podařilo dvěma podvodníčkům nižší třídy mladíkovi Hookerovi (Robert Redford) a starému zkušenému kapsáři Lutheru Colemanovi (Robert Earl Jones), kteří ani ve snu netušili, koho to vlastně okradli. Ještě jim v tom pomáhal jejich přítel a též zlodějíček Erie Kid (Jack Kehoe).

Večer se sejdou u Luthera, kde si rozdělí podíly a z Hookera vypadne, že už svůj díl stačil prohrát v ruletě. Luther je na něho velmi naštvaný. Se svým podílem je však spokojen a rozhodne se skončit s tímto řemeslem. Svému nadanému mladému učedníku dá adresu jistého Henryho Gondorffa (Paul Newman), jež by ho mohl naučit velké, ale opravdu velké věci.

Když se Hooker vrací domů, „sbalí“ ho chamtivý a úplatný detektiv poručík William Snyder (Charles Durning) ,který už ví, co udělali a komu ty peníze vlastně patřily. Za mlčení požaduje dva tisíce dolarů. Hooker mu dá tisíc......falešných a pak se rychle vrací k Lutherovi, ale je pozdě. Lonneganovi lidé tam byli dřív a Luther je mrtev.

Kapitola druhá - Předehra
Hooker vyhledá Gondorffa, který se zdržuje u Billie (Eileen Brennam). Ta provozuje bar , resp. „veřejný dům“, a také jako malé krytí kolotoč s koníky pro děti. O ten se stará právě Gondorff, jenž se tu ukrývá před FBI. Rozhodne se Hookerovi hlavně kvůli památce zesnulého Luthera, ale i proto že se mu Hooker docela zamlouvá a byl Lutherův žák, pomoci Lonnegana dostat a napálit.

Začnou tedy přípravy. Nejprve se postarají o Hookera....nový účes,šaty,byt......Pak spolu s dalšími třemi přátel i- podvodníky J. J.Singletonem (Ray Walston), Kidem Twistem (Harold Gould) a Eddiem Nilesem (John Heffernan) začnou shánět o Lonneganovi informace a hledat jeho slabiny. Poté vymyslí plán.U Billie v „bar-bordelu“ se objeví Snyder, který pátrá po Hookerovi.

Kapitola třetí - Léčka
Gondorffovi lidé si pronajmou dům, ve kterém začínají zařizovat falešnou sázkovou kancelář. Najímají také několik šikovných chlapíků, aby jim pomohli (samozřejmě za podíl ze zisku) navodit atmosféru pravé sázkové kanceláře. Erie Kid se přihlásí také. Přece jen byl Lutherův přítel a chce se též zapojit a pomoci. Je přijat.

Ve vlaku "Century Limited" z New Yorku do Chicaga se zatím chystá léčka na Doyle Lonnegana. Nejprve ho Billie okrade o náprsní tašku, v níž má téměř 15 tisíc dolarů. Pak je na řadě Gondorff, který se dostaví do kupé, v němž se bude hrát poker. Vydává se za majitele sázkové kanceláře a hraje opilého. Obehraje všechny zúčastněné hráče i Lonnegana, kterému jeho osobní strážce Floyd (Charles Dierkop) marně namíchává karty. Když však chce Lonnegan vyplatit Gondorffovi jeho výhru, zjistí,že byl okraden a nemá u sebe ani cent. Gondorff se mu vysmívá. Další na řadě je Hooker. Ten má za úkol získat si Lonneganovu důvěru, což se víceméně i podaří.Když se ale vrací večer domů do svého bytu, má návštěvu v podobě dvou najatých vrahů. Se štěstím jim uniká.

Kapitola čtvrtá - Zápletka
Na Hookera je nasazen nový špičkový zabiják - absolutní profesionáů Salin. V Gondorffově sázkové kanceláři vrcholí poslední přípravy a panuje velká nervozita, jestli se Lonnegan chytí do pasti nebo ne. Ten se sejde s Hookerem v malé kavárničce a po obdržení instrukcí přijde vsadí,vyhraje a vítězoslavně odchází. Radost všech zúčastněných je obrovská, protože jim dalo hodně práce, aby opatrného a vychytralého Lonnegana oklamali. Den na to se s ním Hooker opět setká, jenže ten chce vědět, co za tím je a poznat jeho partnera. Hookera také málem dostane Snyder, jež po něm stále nepřestal pátrat.

Kapitola pátá - Spojení
Gondorffův tým musí vymyslet další podvod, aby utvrdil Lonneganovu důvěru v Hookerův plán.To se podaří a Lonnegan sám dokonce začne diktovat podmínky, což se jim líbí a hraje jim do karet. Mezitím agenti FBI vyhledají Snydera a agent Polk (Dana Elcar), který jde už léta po Gondorffovi, mu nabídne spolupráci. Chce po něm, aby zatkl Hookera.

Kapitola šestá - Spadla klec
V Gondorffově falešné kanceláři hledají pro Lonnegana ten správný dostih a jméno koně. Tentokrát ho ale schválně nenechají vsadit, což jim vyjde dobře, protože ten je na druhý den ochoten vsadit půl milionu dolarů.

Navečer sedí Hooker v baru sám, kromě něj už je tam jenom servírka Loretta (Dimitra Arliss). Když zjistí,že po něm zase někdo jde, chytrým fíglem se ho s pomocí Loretty zbaví. Poté ho zatkne Snyder a předá Polkovi ,který ho pod různými pohrůžkami donutí ke spolupráci. Poté ho propustí a Hooker stráví noc s Lorettou. Gondorf je v posteli s Billie a přemýšlí, jestli udělal vše pro to, aby to zítra klaplo.

Kapitola sedmá - Podraz
Ráno Hooker telefonuje agentu Polkovi, že je vše připraveno. Ten rozdá poslední rozkazy i Snyderovi a zatýkací akce může začít. Hooker po cestě do sázkové kanceláře potká Lorettu, kterou přímo před jeho očima zastřelí Gondorffův člověk, jenž na něj celou dobu dával pozor a hlídal ho. Od něj se dozvídá, že Loretta byla profi-vrah známá pod přezdívkou Salin.

Gondorffova sázková kancelář.
Lonnegan chce vsadit půl milionu dolarů. Gondroff není "na oko"moc nadšen, ale nakonec sázku přijme. Chvíli po vkladu peněz se Lonnegan dozvídá od Hookerova společníka, že vsadil špatně.Tak chce vrátit peníze.......

......když se najednou rozrazí dveře a dovnitř vtrhne agent Polk se svou FBI a Snyderem. Polk říká Gondorffovi, že spadla klec ,pak poděkuje Hookerovi a propouští ho....Gondorff vytáhne pistoli a střelí Hookera do zad. Ihned na to Gondorffa zastřelí agent Polk. Oba jsou mrtví. Polk vyzve Snydera a ten odvede zděšeného a zmateného Lonnegana ven .Ten sice venku ještě nadává a kleje pro ztracené peníze, ale sám dobře chápe, že musí zmizet. To také v Snyderově doprovodu udělá......

....agent Polk se sklání nad Hookerovým tělem a tiše řekne: "Jsou pryč". Oba "mrtví" se zvednou ze země a všichni i s falešným agentem Polkem se dají do smíchu a navzájem si gratulují, jak to krásně všechno vyšlo .Gondorff rozdá ještě poslední úkoly a všem řekne, aby si neopomněli vyzvednout svoje podíly.
Závěrečná scéna filmu:
Úzká ulička, v níž Henry Gondorff a Johny Hooker odchází s kufry v ruce. Podraz se povedl.


Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.  Autor: M.A.G.

režie:
George Roy Hill
 
 
hraje:
Paul Newman (Henry Gondorff / Mr. Shaw), Robert Redford (Johnny Hooker / Kelly), Robert Shaw (Doyle Lonnegan), Charles Durning (William Snyder), Ray Walston (J.J. Singleton), Eileen Brennan (Billie), Harold Gould (Kid Twist), John Heffernan (Eddie Niles), Dimitra Arliss (Loretta), Dana Elcar (agent FBI Polk), Jack Kehoe (Erie Kid), Robert Earl Jones (Luther Coleman), James Sloyan (Mottola), Charles Dierkop (Floyd (Bodyguard)), Lee Paul (bodyguard), Sally Kirkland (Crystal), Avon Long (Benny Garfield), Arch Johnson (Combs), Ed Bakey (Granger), Brad Sullivan (Cole), Larry D. Mann (průvodčí), Ken Sansom (vedoucí Western Union), William Benedict (krupiér rulety), Paulene Myers (Alva Coleman), John Quade (Riley), Joe Tornatore (střelec v černých rukavicích), Tom Spratley (Curly Jackson), Ta-Tanisha (Lousie Coleman), Leonard Barr (groteskní herec), Jack Collins (vévoda Boudreau), Kenneth O'Brien (Greer)
 
 
scénář:
David S. Ward
 
 
kamera:
Robert Surtees
 
 
hudba:
Scott Joplin, John Philip Souza
 
 
zvuk:
Peter Berkos
 
 
dabing:
Lubomír Zajíc (zvuk), Petr Oliva (Johnny Hooker/Kelly), Luděk Munzar (Henry Gondorff / p. Shaw), Jiří Holý
 
 
koproducent:
Robert Crawford
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.