Jeden svět
ohodnotit

Podraz

The Sting

Žánr:
Rok:
1973
Délka:
124 minut
„Robert Redford a Paul Newman v legendární filmu o jednom geniálním dostihovém podrazu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Podraz
Kapitola první - Joliet, llionis, září 1936

Z jedné z kanceláří mafiánského bosse Doyla Lonnegana (Robert Shaw) odchází poslíček Mottola (James J. Sloyan) s tržbou 11 tisíc dolarů, kterou má doručit do Chicaga. Na cestě k taxi je ovšem svědkem fiktivního přepadení a nabídne pomoc....až v taxi zjistí, že byl podveden a oloupen. To se podařilo dvěma podvodníčkům nižší třídy mladíkovi Hookerovi (Robert Redford) a starému zkušenému kapsáři Lutheru Colemanovi (Robert Earl Jones), kteří ani ve snu netušili, koho to vlastně okradli. Ještě jim v tom pomáhal jejich přítel a též zlodějíček Erie Kid (Jack Kehoe).

Večer se sejdou u Luthera, kde si rozdělí podíly a z Hookera vypadne, že už svůj díl stačil prohrát v ruletě. Luther je na něho velmi naštvaný. Se svým podílem je však spokojen a rozhodne se skončit s tímto řemeslem. Svému nadanému mladému učedníku dá adresu jistého Henryho Gondorffa (Paul Newman), jež by ho mohl naučit velké, ale opravdu velké věci.

Když se Hooker vrací domů, „sbalí“ ho chamtivý a úplatný detektiv poručík William Snyder (Charles Durning) ,který už ví, co udělali a komu ty peníze vlastně patřily. Za mlčení požaduje dva tisíce dolarů. Hooker mu dá tisíc......falešných a pak se rychle vrací k Lutherovi, ale je pozdě. Lonneganovi lidé tam byli dřív a Luther je mrtev.

Kapitola druhá - Předehra
Hooker vyhledá Gondorffa, který se zdržuje u Billie (Eileen Brennam). Ta provozuje bar , resp. „veřejný dům“, a také jako malé krytí kolotoč s koníky pro děti. O ten se stará právě Gondorff, jenž se tu ukrývá před FBI. Rozhodne se Hookerovi hlavně kvůli památce zesnulého Luthera, ale i proto že se mu Hooker docela zamlouvá a byl Lutherův žák, pomoci Lonnegana dostat a napálit.

Začnou tedy přípravy. Nejprve se postarají o Hookera....nový účes,šaty,byt......Pak spolu s dalšími třemi přátel i- podvodníky J. J.Singletonem (Ray Walston), Kidem Twistem (Harold Gould) a Eddiem Nilesem (John Heffernan) začnou shánět o Lonneganovi informace a hledat jeho slabiny. Poté vymyslí plán.U Billie v „bar-bordelu“ se objeví Snyder, který pátrá po Hookerovi.

Kapitola třetí - Léčka
Gondorffovi lidé si pronajmou dům, ve kterém začínají zařizovat falešnou sázkovou kancelář. Najímají také několik šikovných chlapíků, aby jim pomohli (samozřejmě za podíl ze zisku) navodit atmosféru pravé sázkové kanceláře. Erie Kid se přihlásí také. Přece jen byl Lutherův přítel a chce se též zapojit a pomoci. Je přijat.

Ve vlaku "Century Limited" z New Yorku do Chicaga se zatím chystá léčka na Doyle Lonnegana. Nejprve ho Billie okrade o náprsní tašku, v níž má téměř 15 tisíc dolarů. Pak je na řadě Gondorff, který se dostaví do kupé, v němž se bude hrát poker. Vydává se za majitele sázkové kanceláře a hraje opilého. Obehraje všechny zúčastněné hráče i Lonnegana, kterému jeho osobní strážce Floyd (Charles Dierkop) marně namíchává karty. Když však chce Lonnegan vyplatit Gondorffovi jeho výhru, zjistí,že byl okraden a nemá u sebe ani cent. Gondorff se mu vysmívá. Další na řadě je Hooker. Ten má za úkol získat si Lonneganovu důvěru, což se víceméně i podaří.Když se ale vrací večer domů do svého bytu, má návštěvu v podobě dvou najatých vrahů. Se štěstím jim uniká.

Kapitola čtvrtá - Zápletka
Na Hookera je nasazen nový špičkový zabiják - absolutní profesionáů Salin. V Gondorffově sázkové kanceláři vrcholí poslední přípravy a panuje velká nervozita, jestli se Lonnegan chytí do pasti nebo ne. Ten se sejde s Hookerem v malé kavárničce a po obdržení instrukcí přijde vsadí,vyhraje a vítězoslavně odchází. Radost všech zúčastněných je obrovská, protože jim dalo hodně práce, aby opatrného a vychytralého Lonnegana oklamali. Den na to se s ním Hooker opět setká, jenže ten chce vědět, co za tím je a poznat jeho partnera. Hookera také málem dostane Snyder, jež po něm stále nepřestal pátrat.

Kapitola pátá - Spojení
Gondorffův tým musí vymyslet další podvod, aby utvrdil Lonneganovu důvěru v Hookerův plán.To se podaří a Lonnegan sám dokonce začne diktovat podmínky, což se jim líbí a hraje jim do karet. Mezitím agenti FBI vyhledají Snydera a agent Polk (Dana Elcar), který jde už léta po Gondorffovi, mu nabídne spolupráci. Chce po něm, aby zatkl Hookera.

Kapitola šestá - Spadla klec
V Gondorffově falešné kanceláři hledají pro Lonnegana ten správný dostih a jméno koně. Tentokrát ho ale schválně nenechají vsadit, což jim vyjde dobře, protože ten je na druhý den ochoten vsadit půl milionu dolarů.

Navečer sedí Hooker v baru sám, kromě něj už je tam jenom servírka Loretta (Dimitra Arliss). Když zjistí,že po něm zase někdo jde, chytrým fíglem se ho s pomocí Loretty zbaví. Poté ho zatkne Snyder a předá Polkovi ,který ho pod různými pohrůžkami donutí ke spolupráci. Poté ho propustí a Hooker stráví noc s Lorettou. Gondorf je v posteli s Billie a přemýšlí, jestli udělal vše pro to, aby to zítra klaplo.

Kapitola sedmá - Podraz
Ráno Hooker telefonuje agentu Polkovi, že je vše připraveno. Ten rozdá poslední rozkazy i Snyderovi a zatýkací akce může začít. Hooker po cestě do sázkové kanceláře potká Lorettu, kterou přímo před jeho očima zastřelí Gondorffův člověk, jenž na něj celou dobu dával pozor a hlídal ho. Od něj se dozvídá, že Loretta byla profi-vrah známá pod přezdívkou Salin.

Gondorffova sázková kancelář.
Lonnegan chce vsadit půl milionu dolarů. Gondroff není "na oko"moc nadšen, ale nakonec sázku přijme. Chvíli po vkladu peněz se Lonnegan dozvídá od Hookerova společníka, že vsadil špatně.Tak chce vrátit peníze.......

......když se najednou rozrazí dveře a dovnitř vtrhne agent Polk se svou FBI a Snyderem. Polk říká Gondorffovi, že spadla klec ,pak poděkuje Hookerovi a propouští ho....Gondorff vytáhne pistoli a střelí Hookera do zad. Ihned na to Gondorffa zastřelí agent Polk. Oba jsou mrtví. Polk vyzve Snydera a ten odvede zděšeného a zmateného Lonnegana ven .Ten sice venku ještě nadává a kleje pro ztracené peníze, ale sám dobře chápe, že musí zmizet. To také v Snyderově doprovodu udělá......

....agent Polk se sklání nad Hookerovým tělem a tiše řekne: "Jsou pryč". Oba "mrtví" se zvednou ze země a všichni i s falešným agentem Polkem se dají do smíchu a navzájem si gratulují, jak to krásně všechno vyšlo .Gondorff rozdá ještě poslední úkoly a všem řekne, aby si neopomněli vyzvednout svoje podíly.
Závěrečná scéna filmu:
Úzká ulička, v níž Henry Gondorff a Johny Hooker odchází s kufry v ruce. Podraz se povedl.


Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Podraz
Legendární film s hvězdnou dvojkou v podání Roberta Redforda a Paula Newmana v hlavní roli pojednává o jednom geniální dostihovém podrazu v době velké hospodářské krize. Jonny a jeho kumpán Luther okradou poslíčka velké bosse bankéře Lonnegana, který se za tento čim pomstí smrtí starého Luthera. Jonny musí uprchout do Chigana kde se pokusí Lonneganovi pomstít za pomoci Lutherova přítele, mistra podvodů...


Autor: Pardal

Popis / Obsah / Info k filmu Podraz
Nezapomenutelný film, jenž svým humorem, lehkostí, retro stylem i skvělou hereckou dvojicí Robert Redford a Paul Newman oprávněně připomene jiný slavný titul Butch Cassidy a Sundance Kid. Hlavní hrdina, podvodníček Johnny Hooker se rozhodne pomstít svého parťáka Luthera, zabitého pomocníky šéfa podsvětí Doylea Lonnegana. Pomoc hledá v Chicagu u Henryho Gondorffa. Společnými silami najmou řadu dalších „kvítek“ z podsvětí a připraví dokonalou hru, v níž má Doyle Lonnegan nechat své peníze i po léta pečlivě budovanou pověst…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Podraz
Chicago 1936. Johnny Hooker (Robert Redford) se drží nad vodou drobnými podvody. Pak ale s parťákem Lutherem narazí na nepravého člověka, který patří k mužům jednoho z největších a nejmocnějších gangsterů Lonnegana. Jeho lidé Luthera zabijí. Johny přísahá pomstu a dá se dohromady s falešným hráčem pokeru, starým lišákem Henrym Gondorffem (Paul Newman). Naplánují rafinované přepadení, jehož smyslem je definitivně Lonnegana zlikvidovat…
Úspěšnou kriminální retrokomedii režíroval známý americký režisér George Roy Hill, který o pět let dříve natočil též jiný populární snímek – Butch Cassidy a Sundance Kid. S podobnými protagonisty, ztělesněnými rovněž stejnými herci, s obdobnou ironickou lehkovážností a smyslem pro humor vytvořil Hill i tento příběh dvou zlodějů a podvodníků, kteří v roce 1936 připraví na všemocného vládce podsvětí důmyslný podraz, aby pomstili smrt svého černého kamaráda. Dobře napsané zápletky se prolínají tak dokonale, že je divák pochopí až ve vypointovaném závěru. Na dokreslení atmosféry 30. let v Chicagu a jeho okolí, kde se děj odehrává, byly jako hudební doprovod použity archaické ragtimy Scotta Joplina. Pod vlivem tohoto filmu se v celém světě zvedla značná vlna zájmu o tento druh hudby. Snímek získal tři Oscary – za nejlepší film roku, nejlepší scénář a nejlepší kostýmy.

televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Podraz II (1983)

 Podraz II (1983)
Podraz II n
The Sting II
Žánr: krimi / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Jeremy Kagan

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Léta s Jaromírem Hanzlíkem

10:05 - 11:25

10 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

ČT2 - Boží vojáci: Obléhání Malty

10:10 - 11:05

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

09:35 - 10:55

40 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Zalez do spacáku (2024) [TV se...

09:25 - 10:35

50 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10