Jeden svět
ohodnotit

Podivný výlet

Rok:
1977
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1978
Popis / Obsah / Info k filmu Podivný výlet
POZOR, SPOILER

Architekt Petr Hron má důvod k oslavě. Ono se taky slaví, a to přímo na podniku. Ale Petr není moc nadšený. Dokonce mluví o dovolené. Dodělal velký projekt, který vyhrál, a touží po klidu. Ale nemá kam jet. Pak však dostane nápad. V zaměstnání jeho nadřízený sice není nadšen, i když mu to sám navrhoval, ale pak s jeho odjezdem na dovolenou souhlasí a Petr vyjíždí. Po cestě ještě vezme dívku Věru, která byla sama u cesty. Ona mu pak začne tykat a jsou spolu u řeky, kde on spadne do vody. Jejich cíl cesty je stejný, proto pokračují v jízdě spolu.

On pak navštíví starého kamaráda Martina Gajdůška a spolu jdou za dalším společným kamarádem Čendou Pernickým. U něj chvíli zůstanou, i když má syna neurvalce, který dává jasně najevo, kdo tu má hlavní slovo. Ti tři se nezdrží dlouho. Jdou totiž navštívit místa, kde byli za války. Jenže zjišťují, že už nic není, jak bylo, a nakonec se začnou hádat. Aby dva rozhádané kamarády dal zpátky dohromady, simuluje Čenda, že ho bolí noha a chce nosítka. Nakonec dojdou společně až k domu, kde je paní Růža. Ta se dělá, že Martina nepoznala, ale pak je všechny zve dál. A zde se Petr opět setká s Věrou.

Pak jdou k chalupě Čendy, který jim slibuje, že ji koupí zpátky a všechny pozve. Jenže chalupa už není chalupa, a tak Čenda odchází velmi zklamán. Cestou zpět na Petra čeká jeho dcera se svým mládencem. Jdou pak k nim k ohni a teprve další den se všichni loučí.

Doma je Čenda kupodivu mile přivítán snachou s tím, že jej jeho syn hledal. Nakonec Petr navštíví svou bývalou lásku. I ona se dělá, že jej nepoznala a provází jej celou školou. Jejich setkání však zůstane jen ve vzpomínkové rovině. A tak se Petr s dcerou také vracejí domů, do normálního života.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Podivný výlet
Na titulní podivný výlet se v psychologickém dramatu Jiřího Hanibala z roku 1977 vydává úspěšný, stárnoucí architekt Petr Hron. V beskydských kopcích prožil za druhé světové války největší lásku svého života ke krásné dívce Věře i dramatické boje s fašisty. Setkání s dávnými přáteli i bývalou láskou znovu jitří staré vzpomínky. Dávné události znovu ožívají, ale Petr pochopí, že v přítomnosti na tehdejší vztahy nelze navazovat. Domů do Prahy se vrací osamělý, ale zmoudřelý… Hlavní role v Hanibalově snímku se ujal Jiří Vala. Party hrdinových přátel připadly Vlastimilu Brodskému a Iljovi Prachařovi. Jana Dítětová si zahrála zestárlou Zuzanu. Mladou generaci, která prožívá stejně bolestné vztahy jako její rodiče, ve filmu zastupují Jana Pehrová, Jana Riháková a Oldřich Kaiser.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Podivný výlet
Petr, Martin a Čenda prožili část mládí ve válce v Beskydách. Spojovalo je společné nebezpečí. Po letech, kdy je jejich osobní život v krizi, na svém společném výletu do Beskyd vzpomínají na mládí.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10