Pocit viny (2007)

Pocit viny (The Life Before Her Eyes)
67.1 %
 
 

The Life Before Her Eyes

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 90 min.
„Dianin život není takový, jaký se zdá.“
Hrdinky filmu Pocit viny (2007), Diana (Evan Rachel Wood) a Maureen (Eva Amurri), jsou nerozlučné přítelkyně, i když by nemohly být rozdílnější. Impulzivní, rebelantská Diana, která si chce užívat života, na jedné straně a rozvážná, puritánská a upřímná Maureen na straně druhé. Obě chodí do stejné střední školy kdesi na východním pobřeží (místo není ve filmu identifikováno) a jednoho jarního dne se na dívčí toaletě ocitnou uprostřed řádění šíleného střelce (ozvěna tragické události v Columbine). Přežije jen jedna z nich... O patnáct let později sledujeme dospělou Dianu (Uma Thurman), pronásledovanou výčitkami, že ona je tou, která zůstala naživu. Učí dějiny umění, má manžela, dcerku, ale ve dne v noci pociťuje vinu za všechno, co se stalo. Anebo nestalo?
Překlad původního titulu Život před očima je výstižnější a přesnější než zavedený český název z videodistribuce Pocit viny především kvůli nečekanému způsobu, jímž se obě časové linie v závěru spojí. Jeho režisérem je tvůrce ukrajinského původu Vadim Perelman (nar. 1963), který zaujal už svým předchozím (a také prvním) snímkem Dům z písku a mlhy (2003), v němž pozoruhodným způsobem propojil osud iránského přistěhovalce a citově poznamenané ženy až k nevyhnutelně tragickému konci. Pocit viny má s jeho debutem některé společné rysy, zejména soustředěné herecké výkony tři hlavních protagonistek, Umy Thurmanové a Evan Rachel Woodové (byť jejich obsazení do jedné postavy je z fyzického hlediska sporné), a také Evy Amurriové, která kromě podoby zdědila po své matce Susan Sarandonové i notnou dávku talentu.
Česká televize

režie:
Vadim Perelman
 
 
hraje:
Uma Thurman (Diana McFee), Evan Rachel Wood (mladá Diana), Eva Amurri (Maureen), Gabrielle Brennan (Emma McFee), Brett Cullen (Paul McFee), Oscar Isaac (Marcus), Jack Gilpin (p. McClood), Maggie Lacey (dospělá Amanda), John Magaro (Michael Patrick), Lynn Cohen (sestra Beatrice), Nathalie Paulding (Amanda - teenager), Molly Price (Dianina matka), Oliver Solomon (detektiv), Isabel Keating (Maureenina matka), Anna Moore (blonďatá studentka), Ann McDonough (knihovnice (neuvedena))
 
 
námět:
Laura Kasischke (román)
 
 
scénář:
Emil Stern
 
 
kamera:
Pawel Edelman
 
 
hudba:
James Horner
 
 
kostýmy:
Hala Bahmet
 
 
střih:
David Baxter
 
 
zvuk:
Kami Asgar (supervize), Sean McCormack (supervize)
 
 
zvláštní efekty:
Neil Ruddy (supervize), Drew Jiritano (koordinátor)
 
 
koproducent:
Bailey Chase, Ian McGloin, Couper Samuelson, Mike Upton
 
 
koordinátor kaskadérů:
Manny Siverio
 
 
vizuální efekty:
Marjolaine Tremblay-Silva (supervize)
 
 
výprava:
Maia Javan
 
 
výkonný producent:
Mark Cuban, Todd Wagner
 
 
producent:
Marc Butan, Anthony Katagas, Vadim Perelman, Aimée Peyronnet
 
 
kaskadér:
Kimberly Shannon Murphy (double: Uma Thurman)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.