Písničkář (1932)

Písničkář
60.7 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.11.1932        
    Délka: 101 min.
"Písničkář", tento dávný film režiséra Innemanna s Karlem Hašlerem v hlavní roli měl své technické a herecké slabiny, ale měl také své přednosti v tom, jak dovedl divákům přiblížit skutečnost vylíčením nálady a drobné, často však nebezpečné práce, která v domácím odboji, připravila slavný 28. říjen 1918 a tím podepřela činnost zahraničního odboje. Byli opravdu takoví úředníci, jak film popisuje, od nejnižších až po nejvyšší místa, kteří se zevně skrývali za masku přesvědčivého rakušáctví, tvořili však svou tajnou součinností důležitý článek v řetězu revolučních pracovníků. A je pravda, že to byla i česká písnička a - dejme mu, co mu zaslouženě patří - právě Hašlerova písnička, vlastenecky roztoužená či posměšně drzá, která udržovala v lidu vzdornou i nadějnou náladu v době, kdy jedni horovali pro tzv. rakouský salon národů (i dnes se takový lidský odpad najde-viz diskuze k tomuto filmu) a druzí uveřejňováním článků, dodávaných z policie, svým obchodně vypočítavým ramenářstvím demoralizovali lid a hasili živelný plamen jeho národního vzdoru, držíc pro všechny případy pro sebe dvě želízka v ohni.

Tentokrát byl Hašler na druhé straně barikády - byl nepřítelem - a že se mu to nezapomnělo, se dalo lehce poznat z referátů o tomto jeho filmu. V příběhu filmu jsou oba typy spojeny: rakušácký vládní rada - spiklenec byl písničkářem, těšitelem, buditelem, který svému vlasteneckému poslání přináší i rodinné oběti. Karel Hašler vytvořil tuto postavu s rutinou zkušeného herce. Režie měla několik šťastných okamžiků (hladová fronta, symbolizování děje a nálad přírodními snímky), triumfovala uličními průvody 28. října, zakolísala poněkud v intimních scénách a dokonale klopýtla ve spiklenecké scéně, vyrobené asi podle návodu ze starých šesťákových loupežnických románů. Opravdu ani širáky korsických banditů zde nechyběly. Herecky se film kromě Hašlera skládá z pěkně odříkaných deklamací, čistotných gest, opatrného couvání, nebezpečných rozpažení a jiných cviků - ale přesto nebyl tento film horší než průměr tehdejšího německého dovozu a rozhodně byl lepší o svou ideu.  Autor: Asmodej

režie:
Svatopluk Innemann
 
 
hraje:
Karel Hašler (Pavel Hala), Marie Šponarová (Halova žena), Antonín Novotný (Jeník), Adolf Jerger (Werner), Alfred Rittig (generál), Bedřich Vrbský (dr. Skála), Antonín Kandert (policejní prezident), Čeněk Šlégl (policejní komisař), Gustav Hilmar (detektiv Jureš), Zora Myslivečková (Anička), Boleslav Zöllner (detektiv Frank), Bedřich Bozděch (listonoš Josef Novák), Mila Dolly (Mici), Miroslav Svoboda (vojín Bláha), Václav Pecián (vojín Václav), Bobina Horká (komorná), Luigi Hofman (policejní komisař), Theo Amady (rakouský poručík), Bohdan Lachman (poštovní rada), Josef Novák (přrdnosta poštovního oddělení), Antonín Hodr (přednosta poštovního oddělení), Josef Oliak (přednosta poštovního oddělení), Robert Ford (přednosta poštovního oddělení), Viktor Nejedlý (přednosta poštovního oddělení), Karel Němec (zřízenec na poště), Gabriel Hart (zřízenec na poště), Jaroslav Marvan (úředník na poště), Josef Steigl (sekretář na poště), Ada Karlovský (listonoš), Rudolf Stahl (listonoš), Ferdinand Jarkovský (listonoš), František Říha (listonoš), Josef Waltner (hospodský), Václav Menger (návštěvník v hospodě), Karel Schleichert (host v hospodě), F. X. Mlejnek (host v hospodě), Filip Balek-Brodský (host v hospodě), Emil Dlesk (host v hospodě), Antonín Jirsa (host v hospodě), Vladimír Vlasák (host v hospodě), František Jerhot (strážník), Josef Sládek (tajný), Karel Postranecký (tajný), Josef Bělský (tajný), Josef Kytka (člen mafie), Mario Karas (člen mafie), Jan W. Speerger (člen mafie), Otto Zahrádka (portýr v baru), Walter Schorsch (flamendr), František Černý (flamendr), Josef Rousek (Josef Rousek, majitel půjčovny lodí), Slávka Hamouzová (komorná), Vojtěch Musil (vojín), Julius Vegricht (vojín), Václav Hanuš (vojín), Vladimír Novotný (vojín), Bohumil Šmída (vojín), Emanuel Trojan (muž ve frontě), Roza Schlesingerová (žena ve frontě), Milka Balek-Brodská (žena ve frontě), Růžena Pokorná (žena ve frontě), Kamila Rosenkranzová (žena ve frontě), Jindřich Fiala (muž ve frontě), Ladislav Hemmer (poštovní úředník), Vladimír Novotný (voják), Leopold Horešovský (návštěvník v hospodě), Marie Holanová (návštěvnice v hospodě)
 
 
námět:
Josef Hais-Týnecký
 
 
scénář:
Karel Hašler, Přemysl Pražský
 
 
kamera:
Karel Degl
 
 
hudba:
Karel Hašler, Miloš Smatek
 
 
výprava-architekt:
Vilém Rittershain
 
 
střih:
Antonín Zelenka, Bedřich Poledník
 
 
vedoucí produkce:
Julius Schmitt, Ladislav Hamr
 
 
zpěv:
Karel Hašler
 
 
text písně:
Karel Hašler
 
 
asistent režie:
František Jerhot
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.