Pilot bez bázně a hany (1941)

Pilot bez bázně a hany (Quax, der Bruchpilot)

Quax, der Bruchpilot

    Žánr: komedie
    Země: Německo - předválečné
    Premiéra v ČR: 1944        
    Délka: 92 min., 2524 metrů
Otto Groschenbugel (Heinz Rühmannn) žije skromně životem malého úředníčka. Jednoho dne mu šťastná náhoda umožní uniknout ze všednodennosti a zažít pocit vyjímečnosti. V jakési soutěži vyhraje kurs výcviku sportovního letce. Nyní konečně může ve svém rodném městě vyniknout. Ačkoli jeho první let skončí nouzovým přistáním, učí se rychle a brzy se stává dokonce instruktorem létání. S novým sebevědomím se úspěšně uchází o dívku, kterou už dlouho tajně miluje a beznadějně zbožňuje (Karin Himboldtová).

Populární Heinz Rühmann tu zazářil v roli pro něho typické - v roli malého, milého, ale všemi zneuznaného pan "Nikoho", kterého teprve šťastná náhoda vyvedla z nudné normální existence bezvýznamného úředníčka, dodala mu sebejistotu a změnila jeho život.

Heinz Rühmann byl vášnivým letcem i v soukromí a fakt, že během práce na scénáři sám létal, filmová společnost v reklamní akci samozřejmě patřičně zdůraznila a využila.  Autor: curil

režie:
Kurt Hoffmann
 
 
hraje:
Heinz Rühmann (Otto Groschenbügel / Quax), Lothar Firmans (Hansen, učitel létání), Karin Himboldt (Marianne Bredowová), Harry Liedtke (pan Bredow), Elga Brink (paní Bredowová), Hilde Sessak (Adelheid), Leo Peukert (starosta), Georg Vogelsang (starý Krehlert), Beppo Brem (Alois), Lutz Götz (pan Busse), Arthur Schröder (lékař), Franz Zimmermann (Harry Peters), Kunibert Gensichen (Walter Ottermann), Manfred Heidmann (Ludwig Mommsen), Guenther Markert (Gottfried Müller), José Held (Karl Bruhn), Walter Bechmann, Wilhelm Bendow (zákazník v cestovní kanceláři), Otto Braml (šéf cestovní kanceláře), Gerhard Dammann (fotograf), Karl Etlinger (ředitel spořitelny), Lo Etthoff (paní starostová), Irene Fischer (pilotka Hilde), Karl Heidmann (velitel policie), Walter Holten (vedoucí letiště Müller), Willy Kaiser-Heyl, Ernst Karchow (host v letištní kantýně), Erich Kestin (mechanik), Walter Lieck (učitel), Emil Matousek (sportovní pilot), Armin Münch, Markus Staffner (mechanik), Werner Stock, Alfons Teuber (Mahnke, novinář z "Reisen & Wandern"), Helmut Weiss (Vornemann z "Reisen & Wandern"), Gertrud Wolle (zákaznice v cestovní kanceláři)
 
 
námět:
Hermann Grote (povídka "Quax, der Bruchpilot" (1936))
 
 
scénář:
Robert Adolf Stemmle
 
 
kamera:
Heinz von Jaworsky
 
 
hudba:
Werner Bochmann
 
 
výprava-architekt:
Rudolf Linnekogel
 
 
střih:
Walter Fredersdorf
 
 
zvuk:
Alfred Zunft
 
 
vedoucí produkce:
Robert Leistenschneider
 
 
výtvarník:
Otto Moldenhauer
 
 
text písně:
Erich Knauf
 
 
asistent režie:
Toni Thermal, Fritz Aeckerle
 
 
asistent kamery:
Peter Röhrig, Jiří Bronec, Herbert Ernst
 
 
fotograf:
Josef Höfer, Hans Schaller
 
 
vedoucí natáčení:
Fritz Anton
 
 
vedoucí výroby:
Heinz Rühmann
 
 
efekty:
Gerhard Huttula (optické efekty)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.