Duben
ohodnotit

Pianista

Le Pianiste

Další název:
The Pianist
Rok:
2002
Délka:
149 minut
Premiéra v ČR:
6.2.2003
„Hudba byla jeho vášní. Přežití byl jeho mistrovský kus.“

Komentáře k filmu Pianista

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 56
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.3.2021
Ne, nemohu se rozepisovat o   filmu. Je ... krásný a   strašný. Emotivní,   zasvěcený. Otec Romana   Polanski byl polský Žid...   sám Roman jen s velkým   úsilím unikl koncentráku.   Takové dětství zanechá   stopy... film Pianista je   opravdu dobrý. Doufám, že   popírači holocaustu jej   neuvrhnou do trezoru ani do   stoupy. Dokud budou žít ti,   co ty hrůzy pamatují...
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.10.2020
Roman Polanski je bez ohledu   na svoje lidské (ne)kvality   mimořádný režisér a   tenhle film patří určitě k   jeho nejlepším. Opravdu   velkolepá   válečně-životopisná   podívaná patří k těm   nejlepším evropským   koprodukcím jaké jsem kdy   viděl. Strhující a   chvílemi VELMI sugestivní   drama se super výpravou a   působivou hudbou. A protože   je to skvělé i po herecké   stránce k úplné dokonalosti   chybí jen malinko. Divák je   nekompromisně vtažen do   děje a ani mu nepřipadne na   mysl, že film má dost   extrémní stopáž. Pro ty   kdo neviděli ale jedno   varování. Tohle tedy není   rozhodně žádná oddechovka   u které se mozek odkládá v   šatně!!
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.10.2017
Po celou dlouhou dobu jsem se   zatajeným dechem sledovala   tento příběh plný   válečné hrůzy.Bylo to   neskutečně naturalistické a   kruté a všem filmovým   tvůrcům se povedla   mistrovská práce.
ondrink
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.5.2017
fajn film
O druhej svetovej sú toho   natočené tony, ale tu je   veľmi dobre zobrazená doba.   Film sa nesnaží zabiehať do   rôznych bočných línii a   ani priveľmi nemení lokácie   a naozaj vidíme veľmi   podrobne popísaný úsek   života tohto pianistu, vďaka   čomu si vieme urobiť oveľa   lepšiu predstavu o II.   svetovej vojne ako z iných   filmov.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.3.2016
Chopin
Dosť toho vysvetľuje, keď   prenesie Szpilman vetu, keď   Židia nesmú do jednej   kaviarne: "Viete, ľudia   sú takí, chcú byť   lepšími nacistami ako   Hitler." Silný príbeh,   prvý raz, keď som ho videl   dávno, ma prekvapil koniec,   kto ho vlastne zachránil a to   vlastne troška súvisí aj s   prvou vetou, že niektorí   stáli aj na strane dobra a   boli ochotní spraviť aj   dobrý skutok. Ťažko nájsť   niečo pekné v tých   chaotických časoch, ale   treba uznať odvahu a aj   ochotu pomôcť niektorých   ľudí. A nesmieme opomenúť   krásnu hudbu
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.1.2014
Jeden z výborných počinů   režiséra Polanského a   herecký výkon Adriena   Brodyho nás přikurtuje k   obrazovce a chvílemi člověk   ani nedýchá. Je to prostě   zážitek a ten nezmizí,   přímo se zavrtá do mozku.   Je to opravdu hrůza, co se   zde v Evropě dělo a nám   všem bych jenom přál, tu   hrůzu vidět jen v televizi,   díky schopným režisérům.   Vždy jsem fandil hráčům na   klavír a kolikrát jsem jenom   snil, že to ovládám i já.   Jiné hudební nástroje mě   tak nejsou blízké. Ve filmu   máme příběh pianisty,   který přijde o celou rodinu,   kteří na onen svět odešli   komínem, a když se stane,   že se skrývá a fašista mu   nosí jídlo. Znám to z   polských filmů, že němci   obklíčili ulici, a kdo se   nacházel ve špatnou dobu na   zlém místě, zemřel u zdí   budov. Velitelé to nařídili   a odpoledne, pod dojmem z   dobře vykonané práce, při   návratu domů, přináší   jídlo nějakému, řekněme   třeba pianistovi, kterého   nechá při konci války se   skrývat, když ho to baví...
ricky4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.1.2014
Smutný scénář, geniální   herci v čele s tim hlavním.   Dojemný snímek, který mě   na několik dní donutil   přemýšlet o životě a o   té lži, že žijeme ve   špatné době. Houby
enejčel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.2.2013
Čekal jsem, že film bude   pěkný a nemýlil jsem se.   Dobré herecké výkony a   filmový štáb mě nadchnuli.   Nicméně, vadilo mi, jak   němci mluví k polákům   německy a poláci jim   odpovídaj polsky (v našem   dabingu teda česky) a rozumí   jim? To se mi zdá   nedodělané, ale možná se   mýlil a pan Szpilman to   takhle doopravdy zažil.   Snímek velice chválím,   ukazuje zlo v tom pravém   slova smyslu a není divu, že   Poláci nenávidí němce ani   rusy. Při Varšavském   povstání Rusové schválně   čekali, až němci povstání   potlačí a pak jen udeří a   Němce vyženou, poněvadž   Stalin nechtěl Polákům   pomoct, chtěl jejich zemi   posovětštit, což se mu   podařilo. Film je pěkný,   ale neřekl bych, že je na 3   oscary a 2 bafty, ale je   opravdu pěkný.
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.11.2012
Jeden z mála příběhů z   druhé světové války,   který není hloupý a který   je prost obvyklých klišé,   jako jsou falešná   sentimentalita, schematičnost   postav nebo agitační   propagace toho či onoho   politického názoru   (většinou   žido-bolševicko-humanistick?   ?ho). Vidíme vcelku zdařilý   pokus o co nejvyšší možný   realismus: jak v chování   postav živých lidí, kteří   se ne vždy chovají správně   nebo nesprávně, ať mají   být zlí nebo dobří, tak i   v chování umírajících:   lidé umírají tiše, bez   pathosu, bez jinde obvyklých   přehnaných výkřiků, bez   efektního odskakování a   zmítání se, bez   závěrečných buditelských   proslovů, bez mohutných   proudů vystříklé krve;   jejich mrtvá těla   realisticky strnou v   nejneobvyklejších polohách   apod. Cenné je dále, že zde   nikdo nic mravoličně   nekomentuje, a celý film se   dokonce obešel úplně bez   sexu, to je téměř   nevídáno! - Snad jedinou   bezvýznamnou chybičku jsem   zaznamenal pouze ve scéně na   prkenném nadchodu nad   ghettem: jeden muž z davu   statistů se tam prošel v   téže sekvenci nejméně   dvakrát až třikrát za   sebou! - Z replik mě zaujala   ta, kterou pronáší kápo   nově zverbované židovské   policie: "Někdo to   dělat musí." Ta věta   je sice hodně stará a   otřepaná, táhnoucí se   staletími a dějinami poroby,   ale přesto stále mocná a   vzbuzující otázky v   závislosti na místě a   době. Úplně stejně se dnes   odpovídá např. na námitku,   že politika je svinstvo   (svině prominou): "Ano,   to je sice pravda, ale někdo   to holt dělat musí."   Jedna z otázek, které to   budí, je tato: "Jak bych   se zachoval Já, kdyby mě   dnes chtěli lidé takto   ponížit, zneuctít,   zotročit neřkuli zahladit?   Také bych je nechal dělat si   se mnou, co chtějí? Také   bych s nimi takto krátkozrace   spolupracoval na svém   vlastním zničení? A   nedělám to již vlastně,   jen jinou formou, ne tak   přímou a brutální? A co   ostatní? Nenechali si i oni   vnutit jistý zažitý modus   své nesvéprávnosti? Když   by jim bylo nařízeno   přestěhovat se, nechat se   zavřít, označkovat,   očipovat, platit další   poplatky..., jak by se   zachovali?" V jistém   smyslu žijeme vlastně   všichni v jakémsi ghettu -   jen tomu tak neříkáme a   většina si to ani   neuvědomuje. "Někdo to   přece dělat musí."
karlosphonic
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.11.2012
Excelentní zážitek
Předně bych chtěl   upozornit,že samotné téma   holokaustu neznamená   automaticky,že dávám   lepší hodnocení.Hodnotím   film,ne reálnou tragédii   (proto jsem dal třeba nízké   hodnocení u Bílého   pekla).
Nechci   opakovat,co zde pozitivního   napsali jiní.Mně vždy na   těchto typech filmů   neskutečně štvala   podbízivost,vlezlost.Napřík   lad   "dramatické"pasáž   e s dlouhotrvajícím   pláčem,dlouhým   chápáním,dlouhé   pohledy,dlouhé snímání   mrtvých,atd.,atd.Polanski se   těmto pasážím zcela vyhnul   a přitom zrovna tento snímek   působí nejreálněji a   nejemocněji,co jsem kdy   válečného viděl.Lidé   všude umírají na ulicích a   přeživší jsou tím   umíráním a mrtvolami okolo   sebe úplně   otupělí.Naprosto stejně   jsem to viděl v dobových   dokumentech.Polanski to   prostě nerozpitvává.
V Pianistovi je také   zmínka o bohatých   židovských bankéřích a   humor nacistů o židovském   kšeftování.To jsem také   jinde neviděl.Ostatní   snímky tak vypadají,že   fašisté tyto lidi   nenáviděli prostě jen   tak.
Dvakrát mě   režisér nachytal,kdy jsem si   myslel,že pianista se chová   nesmyslně a v dalším   záběru mě z toho   vyvedl.Nejprve když mu   přítel řekl,aby se choval v   bytě tiše a on hned začal   "hrát" na   klavír.Podruhé,když trpěl   žízní a přitom koukal,jak   mu teče lák od okurek na   zem.Prostě paráda!
Nechybí ani   odzbrojující humor (Němci   na židovské wc   nechodí,protože jsou moc   čisté),nebo černý humor   (vítání svých lidí v   nacistickém kabátu).
Pianista se mi   nesmazatelně vryje do   paměti.Excelentní film.Je   dobře,že byl tak krásně   natočen.
Hezký   komentář:mlapiska
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.8.2012
Téma druhé světové války   je jistě nosné a spící   emoce snad dokáže probudit i   v anetickém člověku, ale je   také obehranější, než   jakákoliv klasika v podání   mistra Szpilmana. Polanski   ovšem dokázal zkomponovat   dílo v neotřelé a velmi   barevné tónině, dílo s   minimem falešných tónů,   dílo, které člověk   poslouchá do poslední noty a   až pak vydechne a jeho ruce   propuknou v potlesk.
cabalaci
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.5.2012
úžasné
stalo se to co jse mě často   nestavá :mrazilo mě v   zádech.Jsem zvyklý na mnohé   věci jakož to příznivce   Quentina Tarantina a horrorů   ale u tohohle filmu mne   mrazilo v zádech víc než   kdy jindy.Po všech těch   hrůzných sci-fi nestvůrách   a akčních hrdinů které   budí hrůzu jsou nakonec   nejstrašidelnější činy   které spáchali lidé.   Někdy jsem se dokonce   zasmál. Nejlepší drama   jaké jsem kdy viděl.
tschiggi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.11.2011
Místy poněkud zdlouhavé   pasáže a moc mi tam nesedí   záchrana nacistickým   důstojníkem. Jinak   samozřejmě myslím, že ty   hrůzy války, které jsou v   tomto filmu tak naturalisticky   zobrazené, jsou proti   skutečnosti ještě pořád   slabý odvar.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.11.2011
Adrien brody to zahrál   výtečně,musel hodně   zhubnout pro tuto roli a   celkově mně film hodně   oslovil,také se mě líbily   společné scény onoho   pianisty a Německého   důstojníka.Silný snímek!
marfussa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.7.2011
úžásný válečný   životopisný film., pro   fanoušky těchto filmů, mohu   jen doporučit, jistě   nebudete litovat a konečný   verdikt bude kladný...
Sybelle
Hodnocení:
Přidáno: 20.4.2011
nudné pasáže?
Jedná se o holokaust, možná   nejnepochopitelnější a   nejneuvěřitelnější téma   historie země vůbec, natož   Evropy. Pokud někdo mluví o   "nudných   pasážích" bylo by   možná na místě uvědomit   si, že "nudné   pasáže" znázorňují   chvíle relativního klidu v   podmínkách, které se   zdálky nepodobají   prostředí pro lidský   život.
MARi0
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.9.2010
Pianista
Vždycky jsem si myslel, že   Roman Polanski nemůže svůj   vynikající "Hořký   měsíc" ničím   překonat. To jsem ale ještě   neznal jeho Pianistu. Polský   žid, Wladyslaw Szpilman   napsal těsně po válce   autobiografickou knihu Smrt   města. Komunisté ale   hrdinům až tak nepřáli a   necenzurovaná verze tak   vyšla až po jeho smrti. To   ovšem nic nemění na faktu,   že film, který podle   knižní předlohy vznikl, je   naprosto famózní. Vezmeme-li   v potaz že je celý založen   na skutečné události   (neuvěřitelné!!! Podobně   absurdní příběh jako   "Evropa, Evropa",   přesto pravdivý), je zde   úžasná kamera, výprava,   kulisy, herecký výkon   Adriena Brodyho (zasloužený   Oscar), režie (další   zasloužený Oscar).
Surovost války a   zvěrstev páchaných nacisty   zde přímo čiší (místy mi   to připomínalo   "Schindlerův   seznam"), až mi bylo i   celkově špatně.   Neuvěřitelné, na co si   člověk všechno dokáže   zvyknout, jako že vůbec   nevnímá povalující se   mrtvoly na ulicích,   přehlíží umírající,   brrr!!! Ještě teď mi jde z   toho všeho mráz po zádech.   Pane Polanski, děkuji...
Charlie35
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.6.2010
Souhlasím s některými   předešlými komentáři, že   tenhle film všemi opěvovaný   je poněkud přeceňován. Je   to dozajista dobrý film, ale   místy docela slušně nudí a   hodně silná místa (všechna   čest) střídají i   nepochopitelně slabé   pasáže. Od oskarového   majstrštyku jsem rozhodně   čekal víc.
sarcofago
Hodnocení:
Přidáno: 7.5.2010
....k filmu
Tento film jsem už viděl   několikrát a pořád   neupadá na síle. Myslím,   že pro spoustu z nás je to,   co se tehdy odehrálo   nepřípustné. Ti co onu dobu   znají y vyprávění našich   předku trošku pochopí dobu   ve které nikomu nebylo   nejlépe. Proto má tento   příběh jedinečnou cennost   ať už je jakýkoli. Tou   cenností je   "Přežít".
fadomo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.1.2010
Fascinující film R.   Polanskeho,který Vás do sebe   vtáhne a nepustí až do   konce. Hlavní role   židovského pianisty Wladka   Szpilmana skvěle ztvárněná   Adrienem Brodym (dle mého   jeho nejlepší herecký   výkon ve filmu). Další z   filmů, které musíte vidět   znovu.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.11.2009
Dalsi Polanskiho vynikajici   kousek. Scena kdy stary zid   sebere stare zidovce esus s   nejakym ridkym hnusem,   rozlejeho na zem a potom to z   te zeme ji je otresna.
sismik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.10.2009
Osobně si myslím, že tenhle   film je hrozně   přeceňovaný. Chvílema jsem   se celkem nudila, nehledě na   neustále se opakující   tématiku. Hrdina si našel   ukrýt a pak o něj přišel,   našel si další zase o něj   přišel a takhle dokolečka   asi pětkrát. To mi docela   vadilo. Bezesporu se jedná o   kvalitní film, s tématikou,   která mě osobně docela   zajímá, ale čekala jsem   něco zajímavějšího a   záživnějšího.
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.10.2009
Skvělé válečné drama z   válečného Polska naprosto  
skvěle   zahrané.Pod filmem je   podepsán skvělí pán   Polanský
tento film   je ukázkou lidské síly.
tarahun
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.10.2009
Výborný film , nadarmo nemá   všechny ty ocenění .   Člověk může nahlédnout do   té zlé doby , kterou si   jinak jenom představuje .   Příběh , hlavní role a   režie prostě paráda . Na   tento film by se měl podívat   každý , příběh jednoho   nežádoucího člověka v   nejhorších dobách lidstva (   a takových lidí byli miliony   ) . Tento film si tu 10   zaslouží.
M.A.G.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.8.2009
No já si nemůžu pomoct,ale   mě tento film vůbec   nepřirostl k srdci.
Režisér výborný i   herecké obsazení je dost   dobré.....ale nešla mi přes   nos pointa filmu.
Sorry.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.4.2009
Úctyhodná záležitost.   Jedno z nejpůsobivějších   ztvárnění nacistického   šílenství. Výborně je v   první části zachycený   způsob, jakým Němci v   postupných a stále   krutějších krocích   zbavovali obyvatele   varšavského ghetta   posledních zbytků   důstojnosti. Vzpomínám, jak   hrdina filmu Evropa, Evropa   nahlížel za zdi této   umělé čtvrti, zatímco   Pianista ukazuje přímo   život uvnitř.
Kdyby   šlo o fiktivní příběh,   asi by mi vadilo   melodramatické setkání   vyhladovělého Szpilmana s   německým důstojníkem   dojatým jeho uměním. Jenže   film je založený (prý dost   věrně) na skutečných   vzpomínkách a ten fakt   naopak ještě zvyšuje   účinek téhle pasáže.
Vig
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.1.2009
Úžasný film, který by měl   shlédnout každý, kdo se   cítí být silný s hákovým   křížem na prsou.
Tolik hrůzy, smrti,   utrpení a bezmoci v jednom   jediném filmu plném emocí -   jeden příběh jednoho   pianisty.
Těžko   pomyslet, kolik příběhů se   za války odehrálo....

Skvělá kamera,   zvuk, výprava, rekvizity a   scénář.....ještě   vylepšit střih a je to za   10bodů.

Pro   Brodyho zřejmě životní   výkon.
Roman333
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.12.2008
Tento film, by měl zhlédnout   každý, koho je ještě v   dnešní době schopen zvedat   pravici a propagovat   fašismus. Myslím, že po   skouknutí tohoto filmu,   zustane většina lidí sedět   a přemýšlet o hrůzách,   které se děly ještě před   pár desítkami let.   Fascinující příběh, vás   vtáhne do tohoto tragického   děje, od začátku až do   konce. Na otázku, jak je   člověk vůči člověku   schopen takových zvěrstev,   si musí každý odpovědět   sám. Řekl bych že to samé,   platí také o filmu,   Schindlerův Seznam.
BiTch_
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.12.2008
Toto je naprosto perfektní   dílo z nejčernější doby   lidských dejin.Adrien Brody   zahrál roli naprosto   excelentně a celý film   ukazuje lidskost i naprostou   nelidskost,aroganci a pocit   nadřazenosti i nezmernou   touhu přežít.Opravdově   smutné a drsné drama které   ve me neco zanechalo plno   pocitů.
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.7.2008
Tento film mě opravdu chytl   za srdce.Dojemný,strhující   a místy i krutý příběh   mě udržel v napětí až do   konce.Vykreslení   Varšavského   ghetta,zrůdnosti nacistů i   celého hitlerovského   systému,je připomínkou pro   ty,kteří už   zapomněli.Adrien Brody v   hlavní roli je úžasný.
green-tea
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.4.2008
Opravdu obdivuhodný výkon   představitele titulní role.   A na režii je znát   Polanského osobní trpká   zkušenost s nacismem.   Smutné,ale strhující...   Jeden z mých TOP filmů!
janek85
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.4.2008
No, dámy a pánové, to je   opravdu vrchol ve světové   kinematografii ohledně   Židů. Tady jsou vidět   veškeré hnusárny a to   nejhorší, co se kdy mohlo v   životě stát. Film doopravdy   zachycuje to, co se v té   době opravdu dělo. Film je   na začátku a ke konci   doprovázen elice nádhernou   hudbou. Efekty, jak jsem již   řákal, jsou na opravdu   realistické úrovni. Z   lidského hlediska je to   humus, ale z filmového je to   opravdu skvost. 90%
Issabellkaa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.3.2008
Neuvěřitelné štěstí v   neuvěřitelné době a asi   proto vznikl i tento film.   Musím říct, že se mi tento   film opravdu líbil.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.3.2008
Pusobivy a strhujici film   podle skutecne udalosti. To uz   je az moc na kvalitni film -   ale v Pianistovi jsou navic i   pusobiva kamera a herecke   vykony. Vynikajici film, i   kdyz Spielberguv Schindleruv   seznam mi prisel ponekud   pusobivejsi.
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.1.2008
Roman Polanski je jeden z   mých oblíbených režisérů   a všude uznávaný Pianista   je jedním z jeho nejlepší   děl. Skro každý se nevyhne   srovnávání s jinými   válečnými dramaty, ale   Polanski se nejlíp ze všech   dokázal věnovat jedné   postavě a ne válce v   pozadí. Adrien Brody je   dokonalým pianistou, kterého   si zamilujete za každou cenu.   Válka v tomhle filmu   nevypadá ani tak hrozivě,   jako její důsledky. Vše je   poměrně komorní. Vidíme   jednu uličku a děj na ní.   Střelbu, rebélii, malý   výbuch... Vše na malém   prostoru a přesto velmi   působivé. Pianista je   minimalistická a citlivá   studie jednoho člověka v   jeho nejhorším životním   období, v kterém nemůže   nejen plnit své touhy, ale   ani svobodně žít.   Neoddělitelně k filmu   patří jeho úchvatná hudba,   která pro všechny milovníky   piána je opravdovým skvostem   stejně jako hlavní téma,   které je nezaměnitelné.
PinPrick
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.1.2008
Tak tento film se ke mně   dostal zcela náhodou a   přiznám se, že jsem o něm   téměř nic neslyšel. Po   zhlédnutí Pianisty jsem   zůstal jako opařený. Adrien   Brody (pro mě tehdy ne   příliš známý herec) mně   neuvěřitelně vtáhl do   děje a největší zásluhu   na tom měl jeho vynikající   herecký výkon. Ten bych   označil za jeden z   nejlepších v tomto   desetiletí, a proto Oscar za   nejlepší mužský herecký   výkon byl samozřejmostí.   Ostatní herce jsem neznal,   ale to neznamená že by taky   nepodali dobré výkony.   Sečteno a podtrženo pro mě   nejlepší Polanskiho film.
rstetka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.1.2008
Strašný film začíná ve   Waršavském ghetu,Polanski   ví o čem holokaust   je.Hrozná pro mne byla scéna   shození bezmocného   vozíčkáře z balkonu.
zuzulka1702
Hodnocení:
Přidáno: 2.12.2007
Je to jeden z mála vojnových   filmov, ktoré som si pozrela   až do konca. Je to príbeh   poľského klavíristu,   ktorého odlúčili od rodiny   a dostal sa do   koncentráčneho tábora. Z   deja tohto filmu sa mi   páčilo to, že keď utiekol,   tak sa našli ešte dobrí   ľudia, ktorí ho ukryli a   postarali sa oňho. A na   konci, ako ho našiel ten   nemecký "vojak",   neudal ho, lebo vedel, že   nemci pomaly prehrávajú...
caseyjones
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.11.2007
Vypravi o Polskem pianistovi   Wladislavu Spillmanowi byl to   žid tudiž za 2.světové   valky ho chtěli poslat do   koncentačniho tabora a   zabit.Tento film popisuje jeho   přežiti v Polsku ktere bylo   okupovane němci tento film je   natočen podle skutečne   udalosti.
weitinger
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.11.2007
Filmy Pianista Romana   Polanského a nesčetněkrát   tu zmiňovaný Spilbergův   Šindlerův seznam, nemůžeme   srovnávat, který je lepší,   který méně nebo dokonce   horší. Oba jsou výborné /a   já přidám ten, co   zapůsobil na mě - Jdi a   dívej se Elema Klimova/ a je   jen dobře, že se občas   točí. V záplavě   nicneříkajících   romantických komedií,   fantasy a podobných   nesmyslů.
Jiika
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.9.2007
Syrově až mrazivě   realisticky popisované   přežití ve Varšavském   ghetu za druhé světové   války.Tento film se může s   klidem zařadit mezi špičku   válečných filmů.
Scharm
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.8.2007
Podle mě výborný film,   který naprosto úžasnym   způsobem vystihuje dobu a   brutalitu němců. Některé   pasáže filmu byly občas   zbytečně zdlouhavé, ale   jinak velmi povedený.
Kozelíno
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.8.2007
Opět zajímavé prostředí i   děj. Film byl napínavý,   zajímavý, líbil se mi.
Vašulda
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.7.2007
Skvělý film na téma o   holokaustu,ale na schindlerův   seznam to v žádném   případě nemám ...
Mlapiska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.7.2007
Nejlepší film o holokaustu
Pro mě nejlepší film o   holokaustu jaký jsem kdy   viděla. Sám režisér o   problematice hodně ví díky   svému původu i díky   vlastním otřesným   zážitkům. Ve výsledku je   pak poznat, že moc dobře   ví, o čem točí. Četla   jsem i knihu skutečného W.   Szpilmana a musím říci, že   Roman Polański zůstal   předloze věrný, jak to jen   u filmového zpracování   knihy lze. Klobouk dolů, jeho   režie nemá chybu. Velmi   silný příběh dokázal   převést na plátno s   nejvyšší důstojností a   hlavně kvalitou aniž by   těžil pouze ze závažnosti   tématu. Musím chválit,   chválit a zase jen chválit,   teď pro změnu Adriena   Brodyho, velmi náročnou roli   zvládl totiž opravdu na   výbornou a zcela právem si   zasloužil Oscara. Další   obrovskou ozdobou filmu je   Thomas Kretschmann. Jeho role   nacisty, který ztratil iluze   o svém národu a rozhodl se   pomáhat zbědovanému židovi   mě opravdu velmi nadchla a   scéna, kdy Szpilman hledá v   troskách domu rozlévající   se okurky, když v tom   vstoupí nacistický   důstojník Wilm Hosenfeld je   vážně dechberoucí. O   následném klavírním   "koncertu" ani   nemluvě. Nebo závěr filmu,   kdy je pianista málem   zastřelen vlastními lidmi,   protože má na sobě kabát   právě zmíněného   důstojníka (byla mu zima).   Ono těch dechberoucích   momentů je tu opravdu mnoho,   já bych to shrnula:   dechberoucí je totiž celý   film.
KatkaDiaz
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Takový filmy miluju, je   pravdivej a je z války, to mi   stačí k tomu, aby o něm   mohla říct, že je skvělej.   Poprvé jsem ho viděla ve   škole, a bylo to snad   poprvé, co se všichni   dívali a nikdo neházel   papírky po spolužácích a   tak. Myslím, že je to   srdcervoucý film.
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.4.2007
Výborný a chvílemi hodně   drsný film zachycující boj   jednoho člověka (žida) za   druhé světové války. Filmu   hodně pomáhá dokonalý   Adrien Brody, který si   nejspíš kvůli roli prošel   podobným peklem jako jeho   hrdina. Vedle Schindlerova   seznamu nejlepší film o   holokaustu.
huron
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.5.2006
Mrazivý snímek. Střihač se   ale mohl více ohánět,   některé pasáže byly   příliš dlouhé.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.3.2006
Další smutný popis genocidy   za II. S.V., dobře   natočený, takovej co chytne   za srdce. Soustředí se na   postavu známého polského   pianisty, který za války   zažil těžká muka, to že   se jedná o film podle sk.   události ještě více   umocňoje absurditu a   beznaděj, kterou se nám   snaží ukázat...
christinak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.8.2005
I když moc nemusím filmy z   války, na tento jsem se   podívala. A vážně jsem   neudělala chybu. Adrien Brody   roli zahrál natolik   přesvědčivě a   emocionálně, až se mi z   toho chtělo brečet.   Výážně bomba!
nash
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.2.2005
Oscarový film vskutku   nezklamal, Adrien Brody je   naprosto přesvědčivý a   Polanskiho režie nemá   zkrátka chybu. Velmi   depresivní polohu snímku   vyvažuje nikoliv kýčovitý   happy end.
Kecka1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.2.2005
Real
Konečně reálný film a   válce. Ve scéně s   důstojník SS, který   zabíjí Židy ležící na   zemi a u posledního mu dojdou   náboje, jsem ani nedýchal.
charlie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.1.2005
Mám takový příjemný   pocit, že polanski jako jeden   z mála věděl, o čem točí   a ví, jak to má dělat.   Některé scény byly vážně   drsné, ale v porovnání s   tehdejší realitou...   Vážně se mi při tom   zatajoval dech. Jako určitě   každého, tak i mě dostala   ta scéna s vozíčkářem a   balkonem, ale spíš jak   narvali ty Poláky do   vlaku.
Je to film, jak   má být.
Ziidgaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.10.2004
Velice krásný a velice   upřímný film. Pan Polanski   se do toho opřel a s   nejčastěji srovnávaným   Spielbergovým filmem   Schindlerův seznam u mě   vyšel vítězně Pianista.
Některé scény byly   opravdu velice kruté, ale   lidi si (alespoň) uvědomí,   že to tak opravdu bylo.   Zvlášť poučné je to pro   naši mladou generaci, jíž   jsem zástupce.
dravgunov
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.6.2004
Dobrý film, který celkem   názorně a pravdivě ukazuje   životy židů v období 2 sv.   války. Některé scény jsou   dost kruté např. když   němci vyhodí starého pána,   který je na kolečkovém   křesle ze 3patra a pak   postřílí celou rodinu.   Dobře natočený film spolu s   dobrými hereckými výkony.   Klidně bych se na to ještě   několikrát podíval.

P.S. Ty lidi co   dávají filmům 10/10 nejsou   normální. Žádný film si   nikdy nezaslouží takové   hodnocení a ani to nejhorší   hodnocení.
daDA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2004
Po shlédnutí Pianisty jsem   byla úplně mimo,úplně   šokovaná.Bylo to   perfektní,lepší film na   tohle téma jsem neviděla.Už   ty prvotní záběry mne   dostaly a až do dnes se   nemůžu vzpamatovat z toho   perfektního zážitku,který   je zcela jistě   ojedinělý.
Nacisté   mu vzali začínající   lásku,rodinu a piano,ale on   přesto neztratil vůli žít   a přežil.A hrál dál.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih162669minih162669Ničitelka (2018) 
Destroyer n
minih58302minih58302Tisíc mil pro tatřičku (1983) [TV film] 
Tisíc mil pro tatřičku n
minih102673minih102673Noe (2014) 
Noah n
minih90247minih90247Kon-Tiki (2012) 
Kon-Tiki n
minih20945minih20945Peacemaker (1997) 
The Peacemaker n
minih54350minih54350Medvěd (1985) [TV inscenace] 
Medvěd n
minih41603minih41603Kdo ví, kdy začne svítat..? (1988) [TV inscenace] 
n
minih17975minih17975Rolničky, kam se podíváš (1996) 
Jingle All the Way n
minih24766minih24766Tvář za sklem (1979) 
n
minih79634minih79634Hood of Horror (2006) 
Hood of Horror n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann