Pětka z Barské ulice (1953)

Pětka z Barské ulice (Piątka z ulicy Barskiej)

Piątka z ulicy Barskiej

Další název: Five Boys from Barska Street / Five from the Barska Street

    Žánr: drama
    Země: Polsko
    Délka: 110 min.
Kazik, Zbyšek, Jacek, Marek a Franek jsou mladí chlapci, kteří vyrůstali v těžké době druhé světové války, kdy určitá bezohlednost a porušování zákona byly občas jedinou cestou k přežití. Nyní, jenom pár let po válce, si nemohou zvyknout na nový styl života a pomalu, ale jistě se posouvají k okraji společnosti.

Pro krádež se dostávají až k soudu pro mladistvé a jsou odsouzeni k pobytu v polepšovně. Jejich kurátorem se stává zedník Wojciechowski, který má nad třemi z nich vykonávat dozor i při práci na budování nové varšavské dopravní tepny W - Z. Kazik tu poznává dívku Hanku a oba mladí lidé se do sebe zamilují. Opět se ale ozývá Kazikova minulost, spojená s dřívějším zločinem, při kterém zemřel člověk.

Bývalý parťák Zenon po chlapci chce, aby mu přinesl zbraň, ukrytou v jednom z kanálů. Plánuje také sabotáž na jednom z už dokončených úseků magistrály. Díky Kazikovi a jeho kamarádům vyjde vše najevo, ale Kazik je během následné rvačky těžce zraněn. Konec filmu zůstává otevřený - stejně jako další kapitoly života jeho hrdinů...  Autor: green-tea

režie:
Aleksander Ford
 
 
hraje:
Aleksandra Slaska (Hanka), Tadeusz Janczar (Kazek Spokorny), Andrzej Kozak (Jacek Siwicki), Tadeusz Łomnicki (Lutek Kozlowski), Marian Rułka (Zbyszek Moczarski), Wlodzimierz Skoczylas (Franek Kruk), Mieczyslaw Stoor (Marek Koziol), Jadwiga Chojnacka (Kazkova teta), Hanna Skarżanka (soudkyně), Natalia Szymańska (Koziolowová), Ludwik Benoit (Wojciechowski), Seweryn Butrym (inženýr), Feliks Chmurkowski (ředitel konzervatoře), Kazimierz Opaliński, Feliks Żukowski, Jerzy Szpunar, August Kowalczyk (Zenon)
 
 
scénář:
Aleksander Ford
 
 
kamera:
Karol Chodura, Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Kazimierz Serocki
 
 
střih:
Wiesława Otocka
 
 
choreografie:
Feliks Parnell
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.