The Fighting Sullivans (1944)

The Fighting Sullivans
86 %
 
 

Další název: Pět Sullivanů

    Žánr: drama / válečný / životopisný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 112 min.
Filmová legenda "Pět Sullivanů" je typický vlastenecký film z produkce USA. Jen málo filmů se těšilo takové pozornosti, lásce a dojetí poválečných diváků našich kin, jako právě vyprávění o pěti amerických chlapcích. Nespočet slzami zvlhlých kapesníčků, především divaček, bylo dokladem dojímavosti tohoto příběhu.

Film je vyprávěním o jedné zcela obyčejné americké rodině. Vyjimečná je snad jen v tom, že se skládá z pěti synů a jedné dcery. Pro pořádek si je vyjmenujme. Je to: George, Frank, Matt, Joe, Al a Genevieva. Dětství u nich proběhne v pohodě ale i v klukovských rošťárnách, především však v soudržnosti. To jim táta Dan Sullivan od mala vštěpoval do hlavy. Příjde rok 1939 a děti dorostou, takže jejich věk je v rozmezí 20 až 25 let. A k nim samozřejmě patří sestřička Gen, jak se doma říká Genevievě. Ta se již proměnila v krásnou mladou dámu.

Chlapce Ala byť benjamínka, jako prvního "potká" láska, ale stává se terčem škádlení a mnohdy neomaleného dobírání starších brášků - posměváčků. Al je citlivý hoch a těžce to nese, když se žertíky dotknou i jeho milé Kateřiny, která z návštěvy v jejich rodině uteče, Al se vůči bratrům zatvrdí. Ti se pak kají a celá rodina, včetně táty a maminky, kteří se o "bratrském" vtipkování dozvědí, se vydá za Kateřinou k ní domů, jako deputace smiření. Stane se. A bratři se opět mají rádi. Pak Al s Kateřinou mají svatbu, narodí se jim chlapec a bratři i s Gen, jsou ti nejlepší strýčkové s tetou. Když příjde Al o práci bratři spojí síly a společně mu najdou zaměstnáni.
Přišel Perl Harbour a bratři ve vlasteneckém duchu vychovaní okamžitě se hlásí dobrovolně do války. Je to poprvé, kdy do něčeho jdou ne svorně všichni. Teď je to bez Ala. Bratři odejdou bojovat a Al chodí po domě smutný a nemluvný. Kateřina, když vidí, jak se trápí odlukou od bratří, sama mu řekne, aby se šel přihlásit k dobrovolníkům.

Až z Washingtonu muselo přijít povolení, které by umožnilo, aby bratři mohli sloužit společně. Nastoupí k námořnictvu na křižník "Juneau", který je v jedné z bitev v Tichomoří potopen a všech pět chlapců Sullivanů zahyne. Na soustrastnou počest téhle rodinné tragedie a na návrh admirality, je jedna z nových bitevních lodí po nich pojmenována. Křest provede jejich maminka...a v závěru filmu je scéna, která nenechala ani jedno oko suché. To když na horizontě končícího filmu jsou vidět kráječící postavy čtyř bratrů s dobíhájícím bráškem Patem, pátým a nejmladší Sullivanem...  Autor: Asmodej

režie:
Lloyd Bacon
 
 
hraje:
Anne Baxter (Kathe Mary Sullivanová), Thomas Mitchell (Thomas F Sullivan), Selena Royle (Miss Alleta Sullivanová), Edward Ryan (Al Sullivan), Trudy Marshall (Gen Sullivanová), James Cardwell (George Thomas Sullivan), John Alvin (Matt Sullivan), George Offerman (Joseph Eugene Sullivan), Roy Roberts (otec Francis), Ward Bond (poručík Robinson), Steve Barclay (námořník), Henry Hebert (politik), Sally Yarnell (Sally), Charles Bates (Rival), Barbara Brown (porodní sestra), Johnny Calkins (Joe Sullivan (jako dítě)), Michael Chapin (Rival), Roger Clark (Roger), Gene Collins (Rival), Bobby Driscoll (Al Sullivan (jako dítě)), Betty Farrington (paní Griffinová), Joe Haworth (zdravotník), Selmer Jackson (důstojník), Knox Manning (komentátor v rádiu), George Lynn (důstojník), Mae Marsh (sousedka paní Griffinové), Mary McCarty (Gladys), Bert Moorhouse (důstojník), Bobby Larson (Rival), Grandon Rhodes (doktor), Elsa Peterson (jeptiška), Addison Richards (kapitán), Merrill Rodin (Rival), Harry Shannon (Petty), Bernard Sell (zdravotník), Buddy Swan (George Sullivan (jako dítě)), Harry Strang (důstojník), Leon Tyler (Rival), Frank Wilcox (důstojník), John Whitney (Naval), Billy Cummings (Matt Sullivan (jako dítě)), Larry Thompson, John Campbell (Frank Sullivan), Marvin Davis (Frank Sullivan (jako dítě)), Ronald Harris (Chauncey Griffin), John Nesbitt (admirál), Mike Killian (důstojník), Nancy June Robinson (Genevieve Sullivanová (jako dítě)), Gerald Mackey, Eddie Nichols, Mel Shubert
 
 
námět:
Edward R. Abroms, Jules Schermer
 
 
scénář:
Mary C. McCall
 
 
kamera:
Lucien N. Andriot
 
 
hudba:
Cyril J. Mockridge, David Buttolph, David Raksin, Alfred Newman
 
 
kostýmy:
René Hubert, Sam Benson, Eugene Joseff (šperky)
 
 
střih:
Louis R. Loeffler
 
 
zvuk:
Harry M. Leonard, George Leverett
 
 
vizuální efekty:
Fred Sersen (fotografické)
 
 
producent:
Sam Jaffe
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.