Duben
ohodnotit

Perníková věž

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
28.3.2002
„O drogách, pomstě a lásce.“
Popis / Obsah / Info k filmu Perníková věž
Mladík Jakub, jehož celoživotní láska Věra zemřela, je přesvědčen, že za její smrt je zodpovědný boss regionálního podsvětí. Jakub, feťák a občasný dealer, bojuje s drogovou závislostí a chce smrt dívky pomstít. Čas pro pomstu by měl nastat na večírku s maskami v nočním klubu, ale Jakub v klíčový moment nedokáže vystřelit na toho, kdo podle jeho přesvědčení je vrahem. Nalézá ovšem svědka, který může objasnit, jak došlo k Věřině smrti, a děj dospívá k osudovému rozuzlení. Třetí celovečerní film režiséra Milana Šteindlera je příběhem o mladých lidech tápajících v životě blízko propasti v podobě drog. Ve filmu, který osciluje mezi černou komedií a psychologickou detektivkou, vytvořili hlavní role Jan Dolanský a Radek Kuchař.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Perníková věž
Soundtrack - Perníková věž:

Seznam skladeb:
------------------------------------------------------------

1. Mr. Pexeso - Martin Němec (1:19)
2. Soulfly - Martin Němec (3:22)
3. If - Martin Němec (3:18)
4. Piko, hero - Martin Němec (1:25)
5. Jakubovy hlasy - Martin Němec (2:00)
6. Bezbranný bejby - Martin Němec (0:24)
7. Hello, Frankie - Martin Němec (1:54)
8. Otec - Martin Němec (1:18)
9. 5000 much - Martin Němec (1:51)
10. Ohm - Martin Němec (3:11)
11. Garden - Martin Němec (3:01)
12. Drak - Martin Němec (1:28)
13. Jakubův dech - Martin Němec (2:29)
14. Sousedé - Martin Němec (0:37)
15. Na 3 doby - Martin Němec (3:00)
16. Peří - Martin Němec (1:04)
17. Španělská moucha - Martin Němec (3:59)
18. Silver Wind - Martin Němec (2:33)
19. Dealer Dan - Martin Němec (0:49)
20. Soar on high - Martin Němec (3:31)
21. Jezero - Martin Němec (3:07)
22. Papio - Martin Němec (2:31)
23. Perníková věž - Martin Němec (2:23)


Autor: Wish

Popis / Obsah / Info k filmu Perníková věž
Celovečerní film oscilující mezi kriminálním thrillerem a černou komedií. Hlavními atributy příběhu jsou napětí, vtip a vynikající znalost zvyků, řeči i prostředí současných mladých, dosud v praktickém životě nezakotvených, lidí.

V domě, kde bydlí mladík jménem Jakub, dojde k tragédii. Zahyne jeho sousedka a zároveň i celoživotní láska Věra. Jakub, který se i se svým přítelem Radkem zabývá občasným prodejem a častým užíváním drog, je přesvědčen, že za její smrt a patrně i znásilnění nesou zodpovědnost bratři "Pexesové". Identická dvojčata "Pexeso" jsou dva bohatí muži zabývající se všemi druhy nezákonného obchodu - včetně dealerství drog, kvůli kterému byli v domě Jakuba v den, kdy mělo dojít k násilné smrti Věry. Zoufalý Jakub, neustále zápasící s drogovou závislostí, se rozhodne, že smrt dívky, k níž upíral naděje do budoucnosti, pomstí...
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Perníková věž
Jakub, kterému zahynula životní láska Věra, je přesvědčen, že za její smrt je odpovědný "boss" oblastního podsvětí přezdívaný "Pexeso". Mladík, neustále zápasící s drogovou závislostí, si opatří zbraň a rozhodne se smrt dívky pomstít. Shodou okolností získá Jakub pozvánku na zahajovací večírek Pexesova nočního klubu ZOO a rozhodne se, že svou pomstu uskuteční právě tam. Jeho vtipný a stále "sjetý" kamarád Radek opatří pro tu příležitost kradené auto. Přestřelka v klubu končí jinak, než si Jakub představoval, a také pátrání po viníkovi Věřiny smrti končí překvapivě. Jakub odjíždí do míst, kde trávil bezstarostné dětství se svou láskou a příběh spěje k osudovému rozuzlení.

Režisér Milan Šteindler se po sedmi letech opět vrací k celovečernímu filmu. Po úspěšných filmech Vrať se do hrobu a Díky za každé nové ráno přichází s třetím celovečerním filmem Perníková věž. Scénárista a skladatel Martin Němec napsal scénář, který vypráví o mladém muži, který chce za pomoci svého kamaráda objasnit smrt své životní lásky.
Do hlavní role obsadil režisér nové tváře Jana Dolanského (Jakub) a Radka Kuchaře (Radek).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Perníková věž
Drogový dealer a narkoman Jakub se rozhodne, že sprovodí ze světa mafiánského bosse zvaného Pexeso, protože si je jistý, že měl podíl na vraždě jeho kamarádky z dětství a tajné celoživotní lásky Věry. Pomsta, s níž má Jakubovi pomoci jeho kamarád Radek, se má realizovat během otevření nočního podniku patřícího Pexesovi a jeho bratrovi. Když hrdinové zjistí, že objekt jejich útoku a jeho sourozenec jsou si k nerozeznání podobní, situace se zkomplikuje. Při nepovedeném pokusu o vraždu zahyne Radkova přítelkyně a Jakub nakonec zjišťuje, že okolnosti Věřiny smrti byly docela jiné, než si myslel... Příběh situovaný do prostředí velkoměstské drogové scény je vyprávěním o krutě destruktivních vlivech drog na lidskou osobnost. Pokus o neotřelý popis některých stránek života mladé generace originálně kombinuje prvky psychologického dramatu, krimithrilleru a černé komedie.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Mladík Jakub, kterému zahynula celoživotní láska Věra, je přesvědčen, že zodpovědnost za její smrt nese Pexeso, boss regionálního podsvětí. Jakub neustále zápasící s drogovou závislostí se rozhodne smrt dívky pomstít.
*****
Opatří si pistoli a snaží se zjistit, kde se Pexeso pohybuje. Při setkání s ním se ale dozvídá, že tím, koho hledá je vlastně Pexesův bratr. Jakub obdrží od Pexesa pozvání na zahajovací party klubu ZOO, který bratři právě otvírají, a rozhodne se, že svou pomstu uskuteční právě při této příležitosti. Jakubův vtipný a stále lehce zfetovaný kamarád Radek sežene pro tu příležitost kradené auto. Po pohřbu Věry dochází k roztržce Jakuba s rodiči a už je tu večer, kdy odchází do ZOO naplnit svou pomstu. Večírek je maškarní a Jakub je, jako většina hostů, v masce. Na pódium přicházejí do té doby rovněž maskovaní Pexesové a Jakub řeší dilema, jestli dokáže zmáčknout spoušť a zabít, nebo ne. Později probíhá předem promyšlený útěk. Jakub si vymění masku a posílá pronásledovatele po falešné stopě. Dostává se z klubu k autu s čekajícím Radkem, útěk ale vyústí v další nečekanou a tragickou událost. Jakub později při pohledu na protější dům zjistí, že je kýmsi sledován. Vypraví se ke svéráznému invalidovi, který pozoruje dění v domě, kde Jakub bydlí. Doufá, že by muž mohl objasnit, jak došlo k Věřině smrti. Pátrání končí velkým překvapením. Jakub odjíždí k jezeru, u kterého zažíval šťastné chvíle dětství po boku Věry, a příběh spěje k osudovému rozuzlení.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


The motivating force behind this tragicomic film is the death of a girl named Vera. Jakub, a childhood friend, decides to track down the killer with the help of his best friend, Radek. The story and its world view are influenced by the fact that Jakub and Radek are generally under the influence of drugs. Jakub finally manages to find the one who killed his love. His identity, however, is a very painful surprise.

Autor/Zdroj: /anglicky


Popis / Obsah / Info k filmu Perníková věž
Úspěšné hořké komedie Vrať se do hrobu (1989, FP 6/90) a Díky za každé nové ráno (FP 11/94) natočil herec, scenárista a režisér Milan Šteindler ve spolupráci s Halinou Pawlovskou. Scenáristou jeho třetího režijního opusu s názvem Perníková věž je hudebník a výtvarník Martin Němec. V jednoduchém příběhu s kriminální zápletkou hrají hlavní roli drogy; konkrétně jejich drastický destrukční vliv na lidskou osobnost. - Narkoman a drogový dealer Jakub se rozhodne zlikvidovat („pro dobro světa“) samolibého mafiánského bosse Pexesa, protože je přesvědčen, že znásilnil a zabil jeho tajnou lásku, kamarádku z dětství Věru. Přiměje svého věčně zfetovaného kamaráda Radka, aby mu při komplikované akci pomohl. Pomsta se má uskutečnit během zahájení provozu nočního podniku, patřícího Pexesovi a jeho bratrovi. Při velké kostýmní party vyjde najevo, že majitelé jsou k nerozeznání podobná dvojčata. Jakub sice vytáhne pistoli, ani jednoho z nich však nezasáhne. Při následujícím útěku z klubu tragicky zahyne Radkova dívka Nikola. Šokovaný Jakub později zjistí, že Věřinu smrt způsobil on sám v drogovém opojení. Východisko z výčitek svědomí najde nakonec v sebevraždě. – Na první pohled je zřejmé, že tvůrci se orientují ve velkoměstské drogové scéně a že umějí zachytit její prostředí. Zajímavá kamera Richarda Řeřichy a všudypřítomný soundtrack M. Němce ovšem nedokážou zachránit evidentní dramaturgické slabiny scénáře. Příběh postrádá jasné žánrové zařazení (pohybuje se mezi psychologickým či kriminálním dramatem a černou komedií), některé motivy jsou nadbytečné, jiné zase nedořešené. Vedle prožitých výkonů obou protagonistů, Jana Dolanského a Radka Kuchaře, působí ostatní, vesměs značně schematické postavy matně a často až trapně. „Nefungují“ ani černobílé retrospektivy, v nichž Jakubův otec vzpomíná na šťastné prázdniny malého syna a jeho kamarádky na chatě u jezera. – Jistě záslužný pokus o neotřelé popsání „stavu mladé generace“ a o otevřený pohled na závažnou sociální problematiku nenašel bohužel adekvátní odraz v realizaci. Ačkoliv se téma drog objevuje v naší kinematografii často, stále ještě čeká na hlubší zpracování.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/5,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178282

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10