Pépé le Moko (1937)

Pépé le Moko
78.2 %
 
 
    Žánr: krimi / drama / romantický
    Země: Francie
    Délka: 90 min.
"Pépé le Moko" je francouzský film o zločinci a dobrodruhovi, který pronásledován policií ve Francii, uprchl do Alžíru, kde se skrývá v alžírském domorodém předměstí Kasbě. Skrývá? Nikoliv - pohybuje se tu docela volně, má tu své přátele, je zbožňován ženami, jejich pomocí uniká před policií, ač se stýká s domorodým policejním inspektorem. Zradě unikne, ale policista mu nastrojí léčku v podobě pařížské krasavice, která zmámí smysly jinak opatrného a nebojácného Pépého. Nejde tu o tuctový detektivní film, nýbrž o filmové dramatické dílo, kde jednání všech osob je psychologicky zdůvodněno a zejména hlavní osoba v podání Jeana Gabina je povahově prokreslena: smělý, něžný, výbušný a nezkrotně vášnivý.

Táž péče je věnována i ostatním postavám z jeho okolí, ať je to oddaná milenka, ať druhové ve zločinném povolání, či zrádci a policisté, či postavy z tohoto alžírského předměstí s jeho křivolakými uličkami, domy spojenými souvislými terasami, kavárnami a krámky, kde se skrývá opravdová láska a vystavuje se prodejná, kde se skrývá i rodí zločin, kde platí vlastní zákony přátelství, cti, viny a trestu...  Autor: Asmodej

režie:
Julien Duvivier
 
 
hraje:
Jean Gabin (Pépé le Moko), Gabriel Gabrio (Carlos), Saturnin Fabre (dědeček), Fernand Charpin (Régis), Lucas Gridoux (inspektor Slimane), Marcel Dalio (L'Arbi), Charles Granval (Maxime), Gaston Modot (Jimmy), René Bergeron (inspektor Meunier), Paul Escoffier (šéfinspektor Louvain), Roger Legris (Max), Jean Témerson (Gravère), Robert Ozanne (Gendron), Philippe Richard (Janvier), Georges Péclet (Barsac), Mireille Balin (Gaby Gould), Line Noro (Inès), Fréhel (Tania), Olga Lord (Aïcha), Renée Carl (La mère Tarte), Franck Maurice (NEUVEDEN - inspektor), Gilbert Gil (Pierrot)
 
 
námět:
Henri La Barthe (novela Ashelbé)
 
 
scénář:
Julien Duvivier, Henri La Barthe, Henri Jeanson (dialogy)
 
 
kamera:
Marc Fossard, Jules Krüger
 
 
hudba:
Vincent Scotto, Mohamed Ygerbuchen
 
 
střih:
Marguerite Beaugé
 
 
zvuk:
Antoine Archimbaud
 
 
výprava:
Jacques Krauss, Robert Vernay
 
 
producent:
Raymond Hakim, Robert Hakim
 
 
adaptace:
Jacques Constant (románu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.