Duben
ohodnotit

Penelope

Žánr:
Rok:
2006
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
5.6.2008
„Pravá láska na prasečí rypáček nehledí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Penelope
Dávný předek Penelope rozlítil kdysi čarodějnici a ta uvalila na vznešený rod Wilhernů zlou kletbu: první ženský potomek, který se narodí, bude chodit po světě s prasečím rypáčkem. Rodiče dívenku ukrývají před světem až do jejích osmnácti let. Potom se ji snaží provdat za aristokrata, neboť jen tak lze podle věštby zlomit prokletí. Jenže nápadníci po spatření budoucí nevěsty prchají jako o život. Až notorický hazardní hráč Max, najatý mstivým fotoreportérem, aby pořídil fotografii „monstra“, se s dívkou sblíží a ona se do něj zamiluje. Její láska však bude muset projít ještě nejednou zkouškou.

Moderní pohádku Penelope natočil jako svůj debut kanadský režisér Mark Palansky. Snímek, realizovaný v Londýně, může svou poetikou připomínat některá díla Tima Burtona, kráčí však svou vlastní cestou. „Říkáme tomu filmu anti-Barbie pohádka. Dnes, kdy se každý především snaží, aby vypadal dokonale, odhodlá se naše hrdinka usilovat o sebepoznání a nalezení svého místa ve světě,“ komentují záměr filmu producenti. Titulní hrdinku ztvárnila Christina Ricciová, v důležité roli se objevuje Reese Witherspoonová, která byla také spoluproducentkou filmu.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Penelope
Moderní pohádku Penelope natočil jako svůj debut Mark Palansky, který na sebe upozornil dvěma krátkými hranými filmy. Děj se sice odehrává v současnosti, avšak příběh i jeho vizuální ztvárnění působí záměrně poněkud starosvětsky. Titulní hrdinka pochází z velmi bohaté rodiny a podle dávné kletby se narodila s prasečím rypáčkem. Rodiče ji ukrývají před světem až do jejích osmnácti let. Pak se ji snaží provdat za aristokrata, neboť jen tak lze podle věštby zlomit prokletí. Jenže nápadníci po spatření nevěsty odpadají jeden za druhým. Až notorický hráč Max, najatý mstivým fotoreportérem, aby pořídil fotografii „monstra“, se s dívkou sblíží a ona se do něj zamiluje. Jenže „princ“ odmítne si ji vzít. Zklamaná Penelope uteče z domu a ocitne se v obyčejném světě. Svou tvář však stále skrývá. Spřátelí se se sympatickou vrstevnicí Annií (spoluproducentka Reese Witherspoonová) a posléze svůj obličej odhalí. Vše dopadne tak, jak v pohádce má: prokletí je zlomeno, Max, který se ve skutečnosti jmenuje Johnny, přestane s hazardem, a zamilovaní se políbí... – Snímek, realizovaný v Londýně, může vzdáleně připomínat některá díla Tima Burtona, je však mnohem jednodušší a postrádá jejich poetičnost. Maska hlavní představitelky Christiny Ricciové je záměrně zvolena tak, aby příliš neodpuzovala.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/7


Popis / Obsah / Info k filmu Penelope
Penelope je kouzelná moderní pohádka o lásce a sebepoznání. Penelope Wilhernová (Christina Ricci), dcera bohatých a vlivných rodičů, trpí pečlivě utajovanou rodinnou kletbou, která jí přičarovala prasečí rypáček. Stále má ale ještě nějakou naději. Kletba bude zlomena, až si ji vezme někdo, kdo bude mít stejně jako ona modrou krev. Ukryta v rodinném sídle čeká až jí rodiče najdou vhodného ženicha. Každý vhodný nápadník je Penelope a jejím velkým věnem nadšen, ale jen do okamžiku, než spatří její obličej. Bulvární novinář Lemon (Peter Dinklage), který o kletbě ví a léta se snaží získat fotografii tajemné dívky, najme hazardního hráče Maxe (James McAvoy), aby se v přestrojení ucházel o její ruku a při tom ji vyfotil. Maxe Penelope přitahuje, nechce ji ranit, a proto ji opouští. Zklamána touto poslední zradou a odhodlána žít samostatný život, Penelope uteče od rodiny a jde do světa hledat štěstí. Poprvé v životě pozná Penelope jaké to je být někým odlišným a co znamená skutečná láska.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10