Pavlínka (1974)

Pavlínka
71.6 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.10.1974        
    Délka: 91 min.
POZOR, SPOILER

Pavlínka slyší klepání na okno. Zdá se jí, že je to voják oznamující smrt jejího otce. Ale byl to jen pan Votoček, hledá její babičku, která zde zastává funkcí porodní báby.

Jednou Pavlínka potká mladíka, který chytá ptáky a občas je prodává. Mládenec ji chce políbit, ale ona uteče. Pavlínka by strašně ráda na jarmark, ale to se pranic nelíbí její babičce. Nakonec se však Pavlínka přece jen na kýžený jarmark dostane. Zde se opět setká s tím mládencem, o kterém již ví, že se jmenuje Pavel Žák a dělá mazače strojů v baronově tkalcovně. Když poslouchají muziku, chytí se za ruce a zdá se, že to bude stvrzením jejich vztahu.

V tkalcovně se propouští a dělníci začínají remcat. Pavlínka spí na seně s dětmi, jejichž sestra v jejím věku rodí.

Majitel tkalcovny, pan baron nepřistoupí na dělnické podmínky a trvá na propuštění některých lidí.

Má se pořádat bál a to tkalcovský. Každý se k tomu staví jinak.

Babička vidí u domku Pavla a tvrdě mu dá najevo, že si nepřeje, aby se s Pavlou stýkal.

Vánoce jsou zde a chystá se tajně i Pavla. A protože babička je čím dál zvědavější a přísnější, vyhrožuje Pavla útěkem.

Konečně je bál, na kterém Pavla tancuje s Pavlem, a i babička se veselí. Odpověď pana barona je jasná a stručná. Vyhlásí snížení mezd. Nato mu chlapi zavřou přívod vody. A baron sahá po té poslední možnosti a postaví proti dělníkům vojsko...  Autor: Pitryx

režie:
Karel Kachyňa
 
 
hraje:
Brigita Hausnerová (Pavlínka Linková), Marián Kleis (textilák Pavel Žák), Marie Brožová (babička Barbora Bernerová, porodní bába), Vladimír Šmeral (starý tkadlec Jáchym Rydval), Gustáv Valach (vojenský invalida Josef Linhart), Petr Haničinec (tkadlec Holan), Zdeněk Martínek (švec Matěj Krupička), Alena Kryštofková (Růžena Bártlová, Pavlínčina kamarádka), Josef Koza (Bártl, Růženin otec), Zora Božinová (Bártlová, Růženina matka), Jana Preissová (maminka Helenka), Ivo Kubečka (tatínek Pavel), Mnislav Hofmann (vrátný v továrně), František Suchomel (Votoček), Jaroslava Tichá (sedřená žena), Jiří Klem (voják ve snu), Zdeněk Sedláček (zjizvený voják Jenda), Karel Novák (slepý citerista), František Peterka (strojník), František Čužna (textilní dělník), Milena Šajdková (Holanova žena), Zdena Smrčková (Mařinka, Rydvalova vnučka), Ladislav Vyčítal (Lojzík), Jaroslava Vlášková (Božka), Filip Renč (Pepík Bártl), Zdeněk Flídr (dítě), Josef Konzal (díte), Helena Machovcová (dítě), Jan Košař (dítě), Jarmila Horáková (dítě), Franta Kocourek (silák na jarmarku), Zdeňka Rosolová, Eva Řepíková (Beldová)
 
 
námět:
Alfred Technik
 
 
scénář:
Alfred Technik, Karel Kachyňa, Ivan Urban
 
 
kamera:
Josef Pávek
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Okáč
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Jiří Lenoch
 
 
vedoucí produkce:
Jaromír Lukáš
 
 
mluví:
Michal Pavlata (textilák Pavel Žák [za Mariána Kleise]), Jorga Kotrbová (maminka Helenka [za Janu Preissovou]), Miroslav Masopust (tatínek Pavel [za Ivo Kubečku])
 
 
II. kamera:
Karel Hejsek
 
 
masky:
František Havlíček
 
 
dramaturgie:
Josef Hanzlík
 
 
pomocná režie:
Milada Mikešová
 
 
fotograf:
Josef Janoušek
 
 
asistent střihu:
Jitka Šulcová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.