Patrola (1930)

Patrola (The Dawn Patrol)

The Dawn Patrol

    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 108 min.
Americký válečný film z roku 1930. Režie Howard Hawks, - scénář: John Monk Saunders podle vlastní povídky Flight Commander (Velitel letky), - produkce: Robert North, - kamera: Ernest Haller, - hudba - Leo Forbstein.

V hlavních rolích: Richard Barthelmess, Douglas Fairbanks jr., Neil Hamilton, William Janney, James Finlayson, Clyde Cook, Edmund Breon, Werner Klinger.

Velitel letky (Neil Hamilton) musí neustále nasazovat do boje nové a nové stíhače. Stále jsou povolávány nové oddíly většinou mladých a nezkušených pilotů. Velitel želí ztráty životů. Proto se snaží mladé piloty nabádat, aby byli opatrní a nenechali se vlákat do pasti německých stíhačů. Letecké scény z filmu jsou tak účinné a vzrušivé, že byly i použity v nové verzi filmu z roku 1938 pod režijním vedením Edmunda Gouldinga. Nutno zmínit, že Douglasi Fairbanksovi jr. v době natáčení byl teprve dvacet let, a s mužnou vážností zahrál roli lépe než o osm let David Niven ve stejné roli, i když byl o mnoho starší. V obou verzích jak z roku 1930 tak i 1938 se podařilo vyjádřit základní myšlenku předlohy Johna Saunderse. A je třeba dodat, že hudba geniálního filmového skladatele Maxe Steinera dodává pozdější verzi velkou výhodu proti předchozímu filmu.  Autor: curil

režie:
Howard Hawks
 
 
hraje:
Richard Barthelmess (Dick Courtney), Douglas Fairbanks (Douglas Scott), Neil Hamilton (major Brand), Frank McHugh (Flaherty), Clyde Cook (Bott), James Finlayson (polní seržant), Gardner James (Ralph Hollister), William Janney (Gordon Scott), Edmund Breon (nadporučík Phipps), Jack Ackroyd (Ackroyd - Mechanik), Harry Allen (Allen - Mechanik), Howard Hawks (německý pilot), Dave O'Brien (pilot)
 
 
námět:
John Monk Saunders (The Flight Commander)
 
 
scénář:
Ewart Adamson, Dan Totheroh (adaptace), Seton I. Miller (adaptace)
 
 
kamera:
Ernest Haller
 
 
hudba:
Rex Dunn
 
 
střih:
Ray Curtiss
 
 
výtvarník:
Jack Okey
 
 
zvláštní efekty:
Fred Jackman, Harry Redmond
 
 
producent:
Robert North
 
 
kaskadér:
Leo Nomis, Earl H. Robinson, Sterling Campbell (supervize)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.