Past na kachnu (1978)

Past na kachnu
65.7 %
 
 

Další název: V pátém voze jede vrah

    Žánr: drama / krimi
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 29.12.1978        
    Délka: 82 min.
„Vyšetřování dvou vražd, při nichž hrály důležitou roli hazardní hry a drogy.“
POZOR, SPOILER

Nějaký taxikář Koukal je u výslechu. On totiž našel v kufru svého vozu mrtvolu. Ale nemá tušení, kde se tam vzala. Neb klíče měl stále u sebe.

Pátrání kriminalistů se soustředí na Koukala, který lže a vykrucuje se. Pravdu z něj dostávají jen ztěžka a po částech. Nakonec se tedy přizná, že mazal karty o velké peníze. To si míní kriminálka prověřit, a proto jdou jako vesničané přímo do jámy lvové. Zde mladý kriminalista, praporčík Pecka vyvolá rozruch a nastává rvačka.

Celá akce prokázala však jen to, že Koukalovi mohl kdokoli klíče ukrást a dát mu je i zpátky. Proto je taxikář propuštěn a sledován. Jenže on Koukal taky není osel a sledovačce mizí. Kriminalisté jej najdou až doma ve vaně. Mrtvého.

Další pátrání odhalí další podezřelé, včetně produkčního u filmu, pro kterého jezdil taxikář Kvěch. V Komárně je zadržen pašerák, který měl v saku zašité drogy. Tato skutečnost jen urychlí zatčení podezřelého. Ale je on opravdu vrah?  Autor: Pitryx

režie:
Karel Kovář
 
 
hraje:
Milan Sandhaus (kriminalista major Mlynář), Jiří Kodet (kriminalista poručík Muclinger), Ivan Vyskočil (kriminalista praporčík Pecka), Miroslav Macháček (taxikář Karel Koukal zvaný Hary), Jana Andresíková (servírka Renáta Záveská), František Němec (policejní lékař MUDr. Mlynář, majorův syn), Petr Čepek (pumpař Ladan Richter), Bronislav Poloczek (zelinář Ivo Richter), Jiří Němeček (vrchní Jonáš), Jiří Zahajský (taxikář František Kvěch), Jan Teplý (taxikář Jaroslav Písecký), Jaroslav Kohák (karbaník Tóny Větvička), Karel Hovorka (číšník), Josef Šebek (kriminalista Štádler), Antonín Brtoun (inženýr Kulich), Martha Elefteriadu (zpěvačka ve studiu), Jiřina Krejčíková (sekretářka Jiřina Motejlová), Jiří Datel Novotný (televizní produkční), Jiří Adamec (televizní režisér), Milada Ježková (výčepní Richterová), Jaroslav Mareš (karbaník), Miloslav Štibich (karbaník), Jaroslav Tomsa (karbaník / příslušník VB), Miloslav Homola (Weinsturf, zákazník Záveské), Bohumil Koška (vedoucí restaurace U labutí), Petr Kopřiva (barman v denním baru), Jan Cmíral (německý zákazník), Jan Řeřicha (mechanik Josef), Bohumil Vávra (starší vrchní), Josef Střecha (starší muž), Alois Vachek (muž se psem), Karel Engel (příslušník VB v civilu), Miroslav Jíra (příslušník VB v civilu), Jiří Klenot (příslušník VB v civilu), Jindřich Sejk (příslušník VB v civilu), Petr Jákl (příslušník VB), Josef Brozman (Hůzl), Miroslav Sedlák (Turek Mohmadir Oglu), Josef Hrubý (příslušník VB v civilu), Jaroslav Klenot (příslušník VB v civilu), Zbyněk Krákora (příslušník VB v civilu), Oldřich Semerák (příslušník VB v civilu), Karel Vítek (příslušník VB v civilu), František Jákl (příslušník VB)
 
 
námět:
Pavel Hanuš
 
 
scénář:
Pavel Hanuš, Karel Kovář (technický scénář)
 
 
kamera:
František Uldrich
 
 
hudba:
Martin Kratochvíl
 
 
výprava-architekt:
Zbyněk Hloch
 
 
kostýmy:
Věra Fáberová (návrhy kostýmů), Ludmila Ondráčková, Naděžda Hejnová
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
František Fabián
 
 
mluví:
Lubor Tokoš (karbaník), Jindřich Narenta (německý zákazník [za Jana Cmírala])
 
 
zpěv:
Martha Elefteriadu (píseň Horizont)
 
 
text písně:
Oskar Petr (píseň Horizont)
 
 
II. kamera:
Vladimír Smutný
 
 
masky:
Jiří Šimon (umělecký maskér), Ivana Bissingerová, Vlasta Brijarová
 
 
dramaturgie:
Josef Bouček
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Přemysl Pražský, Věra Winkelhöferová
 
 
asistent režie:
Josef Loučím
 
 
asistent kamery:
Jiří Pechar
 
 
pomocná režie:
Miloš Kohout
 
 
fotograf:
Jan Kuděla
 
 
spolupráce:
Nevjana Raduilská, Eva Horázná
 
 
asistent vedoucího výroby:
Ladislav Hanousek
 
 
asistent architekta:
Bohumil Nový
 
 
výprava:
Jiří Rulík
 
 
dirigent:
Martin Kratochvíl
 
 
kaskadér:
Jaroslav Tomsa, Karel Engel, Josef Hrubý, Miroslav Jíra, Jaroslav Klenot, Jiří Klenot, Zbyněk Krákora, Jindřich Sejk, Oldřich Semerák, Karel Vítek
 
 
vedoucí výroby:
Jiří Krejčí
 
 
skript:
Olga Hanzlíková
 
 
rekvizity:
Ivo Černý, Miloš Osvald
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.