Pan Jordán a Habada (1968) [TV inscenace]

Pan Jordán a Habada
71 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Délka: 70 min.
„Karel Höger, Radovan Lukavský a další slavné herecké osobnosti v televizním přepisu školské komedie V. V. Štecha.“
POZOR, SPOILER

Učitel Jordán píše dopis. Ne pochvalný, ale spíše udavačský. Školní inspektor Svoboda je jeho hlavním zájmem. Prý sem dosazuje jen své oblíbence. A poukazuje na zajímavý případ s panem Habadou.

V jakési hospodě zpívá zpěvačka. Slova písně se týkají politiky. Když dozpívá, řeší se případ pana řídícího. Má nějaké potíže, protože byl ve správní radě záložny. Byla tam nějaká defraudace. Už se počítá s tím, že někdo bude muset na jeho místo, asi nějaký pan Habada. Po tomto místě však touží právě i Jordán. Ten podporuje učitele Boháčka.

Ve sborovně se sejdou všichni kantoři včetně pana katechety. Prý se ve městě pohybuje inspektor. Pan řídící Žitný má připravenou přednášku o výrobě papíru. Jordán si u kolektivu šplhá tím, že přítomnost inspektora bude oznámena zvonkem. Vše je domluveno se školníkem. Také mluví o tom, že zde bude ředitel pan Habada. On sám prý to místo nechce, ale již formuje proti Habadovi obranu. A když ten sem přijde, je zde již nálada proti němu. Jenže on sám si ještě přistrčí svou upřímností, takže si proti sobě poštve snad všechny.

Přichází pan řídící a chystá svou přednášku. A ta ihned započne. Ozve se však domluvené znamení a již je zde inspektor. Začíná panika. Jordán si bere Habadovy výkresy, protože jeho chce inspektor a on ty své nemá opraveny. Za tyto získává Jordán velkou pochvalu, která však má patřiti Habadovi. I jeho výkresy chce inspektor vidět. On tedy musí předložiti Jordánovy, a ty jsou ve velmi špatném stavu. Habada je inspektorem pokárán. Také proto se zástupcem stává Jordán a Habada „utře“. Jordán bere svou funkci zodpovědně.

Slečna učitelka Božena Honyšová odmítá Boháče jako ženicha. Domnívá se totiž, že je to on, kdo píše anonymy do novin. On se pokouší o vysvětlení, když se zde objevuje inspektor znovu. Božena vyvolá Habadu přímo z vyučování, což jej dost namíchne a dává průchod své upřímnosti.

Inspektor oznamuje Jordánovi, že Žitný dostal amnestii a vrací se zpět na své místo. Když se vrátí, začne opět s tou svou přednáškou, do které vpadne Honyšová a všechno prozradí. Hlavně to s těmi výkresy. A začíná být veselo.  Autor: Pitryx

režie:
Miloslav Zachata
 
 
hraje:
Karel Höger (učitel Jordán), Radovan Lukavský (učitel Habada), František Smolík (školní inspektor Svoboda), Vlastimil Brodský (řídící Žitný), Jana Hlaváčová (učitelka Honyšová), Marie Vášová (učitelka Dlouhá), Libuše Havelková (učitelka Reimanová), Zdeněk Řehoř (učitel Boháček), Jiří Steimar (učitel Macoun), Josef Bek (učitel Slabihoudek), Ota Sklenčka (katecheta Waltera), Ljuba Hermanová (školnice Marie)
 
 
námět:
Václav Štech (divadelní hra "Válka ve sborovně aneb Habada a Jordán")
 
 
scénář:
Miloslav Zachata
 
 
kamera:
Eduard Landisch
 
 
hudba:
Oldřich Flosman
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová
 
 
střih:
Jiří Šebelka
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
text písně:
Miloslav Zachata
 
 
II. kamera:
Vladimír Řezníček, Jiří Klobouk
 
 
masky:
Vlasta Tarnovská, Josef Adamička
 
 
asistent režie:
Marie Poledňáková
 
 
vedoucí výroby:
Věra Váňová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.