Duben
ohodnotit

Palindromy

Palindromes

Žánr:
Rok:
2004
Délka:
100 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Palindromy
Todd Solondz nás ve svém nejprovokativnějším, nejsurreálnějším a zároveň nejosobnějším filmu zve na iniciační cestu nezletilé Avivy, která je dlážděná poněkud perverzně realizovanými dobrými úmysly a přesně v duchu principu palindromu končí přesně tam, kde začala.
Po dvojici kontroverzních a finančně neúspěšných filmů Štěstí a Opsáno ze života natočil Todd Solondz snímek, který kritici vesměs považují za jeho nejbizarnější dílo, zatímco on sám jej opakovaně označuje za svůj nejosobnější film.
Hlavní hrdinkou je nezletilá dívka s palindromickým jménem Aviva, která po sexuálním experimentování se synem známých svých rodičů otěhotní a matka ji přinutí jít na potrat. Aviva uteče z domova, což odstartuje sérii bizarních peripetií, zahrnujících setkání s křesťanskou komunitou vychovávající skupinu postižených adoptovaných dětí nebo milostný vztah s pedofilem, který pro zmíněné křesťany dělá nájemného vraha. Přinejmenším přitom platí, že žádný Solondzův film není do téhle míry surreálný a konfrontační.
Režisér tu navíc pokračuje ve vypravěčském experimentování z filmu Opsáno ze života. Děj je rozdělený na několik kapitol, jež uvádějí jména různých postav. (Figurují mezi nimi i plánovaná jména pro děti, jež se kvůli potratům nenarodily.) Daleko podstatnější bylo rozhodnutí obsadit Avivu v každé kapitole jinou herečkou. Hlavní hrdinku tak ve filmu hraje osm různých žen zcela rozdílných typů, od blonďaté Jennifer Jason Leighové přes několik dětských představitelek až po plnoštíhlou černošskou herečku Sharon Wilkinsovou, jinak známou především z broadwayských muzikálů.
Interpretace filmu se vesměs shodují na tom, že obsazení hrdinky několika různými herečkami souvisí s hlavním tématem filmu, kterým je nemožnost změny. Vedlejší postava v jedné scéně Avivě říká, že lidé se ve skutečnosti nikdy nemění, v jádru zůstávají pořád stejní, i když navenek mohou působit pokaždé velmi odlišně. Celá historie dívčina odchodu z domova končí víceméně tam, kde začala, a žádná z postav neprošla výraznějším vývojem. A stejně tak princip palindromu, kdy se určité slovo nebo věta čtou stejně od začátku i od konce, vlastně znovu odkazuje k nemožnosti proměny a ke kruhovému navracení se zpátky do výchozího stavu. To ostatně může sloužit i jako komentář k tvorbě samotného režiséra, který v rozhovorech přiznává, že proces natáčení nesnáší, ale nemůže si pomoci, aby přestal tvořit nové a nové filmy.

Antonín Tesař, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Palindromy
Dvanáctiletá Aviva se chce stát matkou. Snaží se udělat vše pro to, aby se to stalo, a téměř by se jí to i podařilo, nebýt jejích přecitlivělých rodičů. Dívka uteče z domova a ocitá se ve světě, který nezná. Při své cestě se setkává s bizarními postavami. Jako každý útěk z domova i tento však končí návratem. Je ale těžké říci, zda Aviva může být znovu taková jako dřív. Ústřední koncepce vyprávění není jednoduchá a předčí Buńuela i Godarda - sympatická hrdinka je představována několika herečkami a v různých časových rovinách, s pozoruhodným kumulativním efektem.
(zdroj: Katalog 40.MFF Karlovy Vary)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černí baroni (1992)

20:10 - 21:50

19 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

20:00 - 21:00

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina

20:20 - 21:40

9 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

14 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376543
Obsahů a biografií: 178275

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10