Pád do tmy (2005)

Pád do tmy (The Descent)
72.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Descent

    Žánr: horor / thriller
    Země: Velká Británie
    Délka: 99 min.
„Bojíte se tmy? To budete...!“
Amatérská sportovkyně Sarah (Shauna MacDonald) přišla při autonehodě o manžela a o svou malou pětiletou dcerku. Až po dlouhé době ji přemluví její přítelkyně, aby se trochu odreagovala a jela s nimi prozkoumat podzemní komplex jeskyní. Tyto jeskyně ještě nikdo nikdy nezkoumal. To si však Juno (Natalie Mendoza), která vše naplánovala,nechala pro sebe.

Řekne jim to až poté, kdy jsou zavaleny skálou a jsou nuceny hledat z podzemí jinou cestu ven. Ostatní jsou také velmi zdatné sportovkyně a tak se nezastavují před žádnou překážkou. Podle různých stop však zjišťují, že už tady před nimi přece jen někdo byl a vypadá to (podle starého nalezeného vybavení), že asi tak před sto lety.

Záhy také nastanou problémy. Holly (Nora-Jane Noone) si dost ošklivě zlomí nohu a také to vypadá, že je někdo sleduje. Díky infrasvětlu objeví na zemi v jedné jeskyni také stovky zvířecích koster a kostí. Zmocní se jich panika a snaží se co nejrychleji utéct.

Zaútočí na ně podivný bílý tvor podobný člověku, který zabije zraněnou Holly. Pak přichází útok dalších bílých zrůd, které Sarah a spol. rozdělí. Juno, která se brání cepínem, zabije nechtěně a v afektu Beth (Alex Reid). Ostatní jsou rozděleny. Sarah je sama a Sam (Myanna Buring) a Rebecca (Saskia Mulder) jsou spolu. Ty jsou však záhy zabity.

Podivní bílí tvorové reagují jen na zvuk, jsou úplně slepí a loví jen podle sluchu jako netopýři. Protože jsou tu i kostry lidí a také dalších zvířat, je zjevné, že musí někudy chodit ven a lovit tam. To je šance pro Sarah a Juno, které se spolu setkaly a pokračují v hledání východu dál společně.

Musí však odrazit další velký útok bílých zrůd, při kterém je brutálně zabíjejí cepíny, ale i holýma rukama. Po útoku Sarah, za zabití Beth, sekne Juno cepínem do nohy a bílé zrůdy dílo dokonají a zabijí ji. Sarah utíká dál, spadne a po ráně do hlavy je v bezvědomí. Má halucinace a pak se jí zjeví její malá mrtvá dcerka.

Poslední záběr filmu je na fotku šesti kamarádek, kterou pořídili dříve, než se vydaly do jeskyně.


Pozn. aut: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.  Autor: M.A.G.

režie:
Neil Marshall
 
 
hraje:
Shauna MacDonald (Sarah), Natalie Mendoza (Juno), Alex Reid (Beth), Saskia Mulder (Rebecca), MyAnna Buring (Sam), Nora-Jane Noone (Holly), Molly Kayll (Jessica), Oliver Milburn (Paul), Justin Hackney (Crawler), Tristan Matthiae (Crawler)
 
 
scénář:
Neil Marshall
 
 
kamera:
Sam McCurdy
 
 
hudba:
David Julyan
 
 
střih:
Jon Harris
 
 
spolupráce:
Daniel Vidal
 
 
digitální efekty:
Alasdair MacCuish
 
 
kaskadér:
Maxine Whittaker, Kim McGarrity
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.